Egytől egyig: Granada – Real Madrid (1-2)

A Zidane által vezényelt Real Madrid zsinórban már a kilencedik bajnoki döntőjét nyerte meg, így akár már a következő találkozón bajnokok lehetnek a blancók. A Nuevo Los Cármenes Stadionban aratott siker után talán még a legkétkedőbb madridisták is beláthatják, hogy Zidane taktikája működik, vele a kormánynál pedig hamarosan újabb serleg kerülhet a királyi gárda vitrinjébe.

Csapatok

Granada (6)
Hazai pályán már 10 perc után hátrányba kerültek, ez pedig olyannyira megfogta őket, hogy nem sokkal később érkezett a folytatás is, aminek köszönhetően már legalább két gólt kellett volna berámolniuk a pontszerzéshez. Ennek tulajdonképpen a közelébe sem tudtak kerülni az első félidőben, a blancók minden lényeges statisztikai mutatóban az ellenfelük fölé nőttek. A második játékrész már teljesen más tészta volt, az andalúzok mintha vért ittak volna az öltözőben, úgy kezdték el rohamozni a rekordbeállításra készülő Courtois kapuját. Az eredmény nem is maradt el, a két venezuelai futballista – Herrera és Machís – főszereplésével szépíteni tudott a Granada, ám a végkimenetel végül már nem változott. Most is elmondhatjuk, hogy az újonc gárdának sem az egész idényben mutatott produkciójáért, sem a tegnapi játékáért egy percig nem kell szabadkoznia, sőt. A Granada szurkolói büszkék lehetnek a csupaszív, küzdelmet soha fel nem adó labdarúgóikra.

Real Madrid vs Granada

Real Madrid (7)
Ahogyan azt már megszokhattuk, a mérkőzés két félidejében egészen más játékot láthattunk kedvenceinktől. Két dolog viszont teljesen változatlan volt mindkét felvonásban. A blancók győztes mentalitása és az a kizökkenthetetlen céltudatosság a játékosok arcán, amivel valóban döntőket lehet nyerni. Most már teljesen világos, hogy nem csak üres közhelypufogtatás a „Minden bajnoki mérkőzés egy döntő!” jelszó, hiszen Zidane legénységének a magabiztossága és hozzáállása valóban felidézheti bennünk a Bajnokok Ligája menetelések során látottakat. Az első játékrészben a királyi gárda az egyéni megmozdulásoknak és a remek elmozgásoknak köszönhetően lefocizta az ellenfelét, könnyedén vezethettek volna akár három vagy négy találattal is. A második felvonás elejébe kicsit belealudtak, több védelmi megingásnak is a tanúi lehettünk, de az első félidőben látottaknak köszönhetően még ez is belefért, így a gárda ugyan hatalmas fizikai munka árán is, de megszerezte a kulcsfontosságú három pontot.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Karim Benzema (8)
Lehet, hogy nem csak a mérkőzés, hanem az idény legjobbja is ő lesz? Ismét a csapat egyik vezéregyéniségévé tudott válni, mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a gólja mellett nem egyszer segített be hátul is Ramoséknak. Igazi "benzemás" – belsővel tekerés hosszú sarokba – találatot szerzett, mindemellett pedig a rögzített szituációkban a védekezésből is alaposan kivette a részét. Az első félidő lezárását jelentő szögletnél ő tudott tisztázni, míg egy veszélyes és fineszes Granada szabadrúgásnál olyan szorosan tapadt Puertaszra, hogy az ijedtében a kapu helyett majdnem a szögletzászlót lőtte telibe. Így tovább Karim! 

Thibaut Courtois (7)
Nagyon balszerencsés volt, hiszen egyáltalán nem tehetett arról a gólról, ami végül azt jelentette, hogy nem sikerült beállítania a hat évvel ezelőtti énje által felállított rekordot. Sok madridistához hasonlóan percekig bosszankodhatott volna azon, hogy ha ugyan egy gólt meg is érdemelt a Granada, az várhatott volna még 28 percet, de ő nem így tett. Magabiztos volt a beadásoknál, illetve nagyon meleg helyzetben meg tudta azt is akadályozni, hogy Antoñin a félollózását követően mennybe jusson.

Dani Carvajal (5.5)
Aktívan kezdett, sokat besegített a támadásokban, még lövésig is eljutott, azonban a védekezésben már akadtak problémái. Jóval értékelhetőbb teljesítményt tett le a jobbszélen Lucas Vázqueznél, azonban ha nagyon "bűnbakot" szeretnék keresni egy jó eséllyel bajnoki címet érő győzelem után, akkor őt lehetne leginkább elővenni. Ha a gól előtti szituáció megörökítéséhez La Fontaine munkásságát szeretnénk segítségül hívni, akkor a főszerepben Carvajal játszotta a teknőst, Machís pedig a nyulat. Sajnos a találkozó folyamán több hosszú átadásnál is elszámolta magát, igaz ilyenkor kvalitásainak köszönhetően korrigálni tudta hibáit.

Raphaël Varane (7)
Fontos szerepet töltött be a labdakihozataloknál, pontosak voltak a hosszú átadásai, emellett pedig a védőmunkájára sem lehetett különösebb panasz. Carlos Fernandéz Machís felé lőtt labdájának szeme volt, azonban Varane középkori király módjára vakította meg azt. A gólban viszont nagy eséllyel benne volt, legalábbis a TV előtt ülve úgy tűnt, hogy nem használta ki eléggé a sebességét.

Segio Ramos

Sergio Ramos (7.5)
Az első félidőben veterán csapatkapitány módjára tőle kicsit szokatlan módon csendben, mindenféle sallang nélkül tette a dolgát, hagyta előrébb kibontakozni a többieket. A játékrész végén kissé összeszólalkozott Carlos Fernandézzel – a másik sevillai matadorral – ez pedig úgy tűnt, hogy a második félidőre előcsalogatja belőle a pozitív értelemben vett „ramososabb” énjét. Kulcspillanatokban állította meg a támadásokat, felment a rohamoknál, végül, de nem utolsó sorban pedig góltól mentette meg a csapatát, miután tisztázni tudott a gólvonalról. Azt hiszem ilyennek kell lennie egy vezérnek.

Ferland Mendy (7)
Víctor Díaz az első sorból nézhette végig, ahogyan egy gyönyörű egyéni megmozdulást követően a francia megszerzi első találatát a Real Madrid színeiben. Ezt követően a 41. percben volt egy nagyon fontos mentése, amivel hozzásegítette a blancókat a kétgólos vezetés megőrzéséhez. Nagyot dolgozott az egész mérkőzés során, ez nem kérdéses, de a második félidőben már ő is kicsit szürkébb volt. 

Casemiro (6.5)
Időnként talán rajta látszódtak leginkább a fáradtság jelei a királyi gárdában, az 50. percig például már négy labdavesztésénél járt, az egyik pedig végzetesnek is bizonyult, hiszen a Granada az ő hibáját követően jutott el Courtois kapuja elé. Ugyan emellett kiosztott egy gólpasszt is Mendy-nek, az biztos, hogy egy 100%-os formában játszó Casemiro ennél sokkal kiegyensúlyozottabb játékra képes.

Luka Modrić (7)
Az elején kicsit nehezen lendült bele, de hamar belejött a játékba, amit a Benzemának kiosztott aszisztja is tökéletesen jelez. Sokat passzolt és hatékonyan, de mindezt nem csak hátrafele vagy a középpályán tette, hanem a kockázatosabb, hosszabb indításoktól sem riadt vissza. Az egész találkozón nagyszerűen játszott össze a francia csatárral, csak Rui Silva kapusnak köszönhető az, hogy nem kettő, hanem csak egy gólpasszt osztott ki Karimnak. Azt hiszem minden madridista nevében mondhatom, hogy Lukának még egyáltalán nem járt le az ideje Madridban.

Toni Kroos

Toni Kroos (7.5)
Öröm volt nézni a mozgását az egész mérkőzésen, tulajdonképpen nem volt olyan támadás, amiben ne játszott volna valamilyen szerepet. Sokat kereste a labdát, jó meglátásokkal operált, a középpályán megkezdett visszatámadások egyik élharcosa volt. Remélhetőleg most már a BL visszavágón is kezdőként számol majd vele Zidane, mert ha ilyen szintű teljesítményt tudna letenni az asztalra a Manchester City ellen is, akkor sokkal kevésbé kavarognának a madridistákban negatív gondolatok a Kevin De Bruyne nevével fémjelzett angol középpálya hallatán.

Fede Valverde (6)
Jó szokásához híven ezúttal is sokat robotolt a pályán. Viszonylag sok szabálytalanságot követett el, előfordult az is, hogy mindezt kissé feleslegesen, másképpen is megoldható szituációban követte el. Most nem tudott olyan sokat hozzátenni az egyesület játékához, így talán nem is meglepő, hogy a francia menedzser őt cserélte le legelőször. Aggódalomra azonban nincs ok, lesz ez még jobb is!

Isco (7)
A 16. percben, Benzema gólját közvetlenül megelőzően a Nuevo Los Cármenes Stadion FIFA-ból átvett közönsége nem akármilyen „Isco Disco”-nak” lehetett szemtanúja. Egy cselt követően három embert rázott le, majd tökéletesen tette a labdát Modrić elé, a támadás végét pedig már tudjuk. Nem csak a horvát középpályással, hanem Benzemával is rendkívül jól megértették egymást a pályán, nem egyszer volt rá példa, hogy a granadai védelem csak nyomozta a labdát, ha ők ketten játszottak össze. Isco a góltól sem állt messze, de kapura tartó lövését blokkolni tudták. Összességében elmondható, hogy a pályán töltött 64 perc alatt nagyszerű teljesítményt nyújtott.

Marco Asensio (6)
Önhibáján kívül nem sokat tudott hozzátenni a csapat támadójátékához, hiszen a Real Madrid a második félidőben már sokkal kevesebb hangsúlyt fektetett a gólszerzésre. Szép technikai megoldásokkal még így is sikerült magára felhívnia a figyelmet, Zidane-csele után még a névadó francia tréner is elismerően csettinthetett a partvonal mellett.

Rodrygo (6.5)
Nagy lendülettel, kifejezetten jól szállt be a játékba. Beállása után több szögletet is sikerült kiharcolnia. Viníciuszhoz hasonlóan szép cselsorozatokban nála sincs hiány, azonban nem lehet nem észrevenni azt, hogy Rodrygo ezek után mennyivel érettebben méri fel a lehetőségeit, illetve választja inkább a passzolást a vaktában tüzelés helyett. Egyáltalán nem meglepő, hogy mostanában már Zidane is egyre bátrabban teszi be őt a kezdőcsapatba.

Zidane és a csapat

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (7)
Alapvetően jól meccselt, egy olyan kezdőt küldött a pályára, amelyik az első félidőben igencsak meg tudta lepni az andalúzokat. A középpálya megszállásával nem sok lehetőség adódott az ellenfél előtt, a blancók pedig sorra dolgozták ki a helyzeteket. A második felvonás már kicsit sem volt ilyen zökkenőmentes, de itt is pozitívumként említhető az, hogy önmagához képest már korán cserére szánta el magát. Teljesen egyértelmű, hogy a francia tréner valóban döntőként tekint minden bajnoki találkozóra, ezért szinte még minimális mértékben sem hajlandó kockáztatni, esetleg egy-két rosszabb egyéni megmozdulást követően belenyúlni a csapatba. Ez most a Granada ellen tökéletesen elég volt, viszont a Bajnokok Ligájában a Mancheser City ellen még a Zidane-faktorral rendelkező Real Madridnak sem lesz elegendő csupán az egyik félidőben brillíroznia.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Luka Modrić és Brahim (forrás: realmadrid.com)
Tovább

A Real Sociedad elleni kezdőcsapat

Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Real Sociedad elleni bajnokin. Kezdőcsapat 25. Kepa2. Carvajal3. Militão6. Nacho20. Fran…