Egytől egyig: Athletic Bilbao – Real Madrid (0-1)

Kiszenvedte a győzelmet Zidane csapata a San Mamésben, ám ez azt jelenti, hogy legrosszabb esetben is négypontos előnnyel a tabella élén fejezheti be a fordulót a királyi gárda. A srácok már végeztek, így most rajtunk a sor, hogy értékeljük, amit az ebéd után láttunk. Jöjjenek a pontok!

Csapatok

Athletic Bilbao (6)
Én személy szerint többet vártam tőlük, de azért nem sírom tele a párnámat a mai teljesítményük láttán. Kevésbé voltak harcosak és élesek, mint azt megszokhattuk, de látva a Real Madrid intenzitását, kreativitását és játékkedvét, ez lehet nem is baj. Iñaki Williams okozott néhány kellemetlen pillanatot a vendégek védelme számára, de egy-két alkalmat leszámítva őt is sikerült hatástalanítani. Kidolgozott akciójuk ha egy hajszállal is, de több volt mint a vendégeknek, ám vagy Courtois, a Real Madrid védelme, vagy pedig a saját pontatlanságuk akadályozta meg őket abban, hogy eredményesek is legyenek. A meccs végi jelenetek viszont nem tették őket szimpatikusabb csapattá…

Real Madrid (6,5)
Megmondom őszintén, hogy bár nagyon örülök a győzelemnek, azért valahol frusztrál az, hogy az első kidolgozott helyzetre (ami nem beadásból született) a 87. percig kellett várnunk, és ez már zsinórban a harmadik olyan meccs volt, amit vagy büntetővel, vagy pedig egyetlen egyéni villanással sikerült megnyerni. Valahol emiatt azért keserédes ez a győzelem – de hangsúlyozom, nagyon örülök a 3 pontnak, hiszen ez volt az a meccs, amitől a leginkább féltem a LaLiga visszatérését követően. A védelem és a védekezés a helyén volt, voltak is kiemelkedő egyéni teljesítmények hátul, míg áramszünetre csak nagyon elvétve volt példa – és szerencsére ezek nem bosszulták meg magukat. A középpályát én nagyon tompának éreztem, egyszerűen nem volt átütőerő és kellő kreativitás a középső csapatrészben most (sem…), ez némileg rányomta a bélyegét a támadósor teljesítményére is. Összességében összetehetjük a két kezünket, hogy Marcelót felvágták, mert ha az a szabálytalanság nincs, nem tudom miből sikerült volna gólveszélyt kialakítani. A legfontosabb viszont: ez a csapat nem játszik szépen, és még igazán eredményesen sem, ám a győzelmeket szállítja, gólokat pedig nem kap, és egészen biztos, hogy legalább négypontos előnnyel vág neki a következő fordulónak is. Ez persze kizárólag a VAR érdeme, hiszen Pérez ül a szobában, ő fizeti a bírókat, ő hozza a döntéseket, amik éppen ezért mindig a Real Madrid javát szolgálják. Amíg ez rendszer nem volt, addig természetesen a bírókat vette meg és utasította, hogy hozzanak döntéseket a Real Madrid javára. Nagy kópé ez a Florentino!

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Éder Militão (8)
Főleg az első félidőben volt szükség a lélekjelenlétére, gyorsaságára és magabiztosságára, de a második játékrészben sem vallott szégyent. Több kiemelkedő és fontos szerelése is volt, amivel komoly gólhelyzeteket akadályozott meg. Egyetlen hibája volt a második félidő második felében, ám a társak ki tudták segíteni – még így is ő az, aki leginkább kilógott a csapatból (fölfelé, természetesen).

Thibaut Courtois (8)
A Real Madrid belga kapusa a magabiztosság szobra a bajnokság visszatérése óta. Egyszerűen nem inog meg, figyelme egyetlen pillanatra sem lankad, mindig ott van és közbe is lép, amikor a csapatnak szüksége van rá. Nemcsak a védései, hanem a beadásokra való kimozdulásai is a legszűkebb elitbe tartoznak jelenleg a bajnoki mezőnyben, kevesen élnek úgy együtt a játékkal, ahogy ő teszi jelenleg. Fontos szerepe volt a kapott gól nélküli meccsben ma is.

Dani Carvajal (6,5)
Stabilan teljesített a védelemben, de nagyon nagy próbatétel elé azért nem állították. A támadásokba a tőle megszokott módon csatlakozott be ma is, de nem volt kellően pontos: az első félidő legnagyobb helyzetének főszereplője volt, ám Benzemának középre tett labdája egy kicsit magasra sikeredett – pedig ha laposan gurít középre…

Sergio Ramos (6,5)
Az első félidőben voltak azért helyezkedési és technikai hibái is a védelemben, több ízben is Militão segítette is és mentette meg a hátsóját, hiszen hibái sokba kerülhettek volna a csapatnak. A második félidőben már stabilabb volt, a büntetőjét nagy magabiztossággal értékesítette ezúttal is. Az külön pikáns és csakis a legnagyobb ínyenceknek való, ahogy Raúl Garcíával meg tudják vitatni a pályán a dolgokat – apropó, büntető-gyanúsan sikerült megtaposnia említett kollégáját, ám sem a játékvezető, sem a VAR szerint nem ért tizenegyest az eset. Bár az én szavam számít a legkevésbé, de szerintem is helyes ítélet született: Ramos hátra sem nézett, amikor rátáncolt Raúl García bokájára, szándékosságról szó sem lehetett. Persze ezt nehéz bebizonyítani egy olyan világban, ahol a mérce ennyire kettős, az információbefogadásra való hajlandóság szintje pedig ennyire alacsony. Mert hát ez a tahó sevillai hogy elintézte Salah-t is…

Marcelo (7)
Marcika határozottan jobb formában tért vissza a karantént követően, mint amit előtte mutatott. Védekezésben ma sem volt hibátlan, hiszen ha Iñaki Williams nem „nyúlja le” azt a nem neki szánt labdát (ami miatt végül lest is fújtak), akkor bizony az épp Marcelo mellől ellépő hazai támadó komoly gondokat okozhatott volna a Real Madridnak. Támadásban viszont ha nem is kiemelkedőt, de stabil teljesítményt nyújtott a brazil, akinek a kiharcolt tizenegyes is köszönhető.

Casemiro (7,5)
Ha egyszerűen szeretnénk leírni a teljesítményét, akkor csak annyit mondanánk, hogy Casemiro csak rombolt: védekezésben nagyon jól tette, de sajnos ezúttal az építkezésben is hasonló munkát végzett. Régen volt ennyire pontatlan az előrejátékban, a takarítást viszont kiválóan végezte. A meccs legtöbb labdaszerzése és szerelése is az ő nevéhez fűződik, ami miatt dicséret illeti. Támadásbeli gyengeségek ide vagy oda, még mindig az idény legstabilabban, legkiegyensúlyozottabban (és talán legjobban) teljesítő játékosát üdvözölhetjük személyében.

Fede Valverde (6)
Passzainak pontosságát tekintve Kroos-i magasságokba lépett (95%), ám közel sem tudott annyit hozzátenni a csapat játékához, mint német kollégája. A futball visszatérése óta az uruguayi oroszlánt egy szürkébb kisegér váltotta fel – egyszerűen negyedannyi energia sincs a játékában, mint korábban. Nem teljesít rosszul, félreértés ne essék, de nem tudja azt a pluszt adni a csapatnak, mint korábban.

Luka Modrić (7)
A középpálya egyetlen játékosa, aki ha nem is sok, de építő jellegű passzokkal tudta támogatni a támadókat. Ő volt az egyetlen, aki kereste a kiugró játékost és a helyzetek lehetőségét. A mérkőzés végén kiosztott köténye a meccs egyik legszebb egyéni megmozdulása volt, meg is kapta érte cserébe a meccs egyik legnagyobb bodicsekét.

Marco Asensio (6,5)
Még némileg bátortalan a párharcok során, de azért vannak szép megmozdulásai a pályán. Nem örülök neki, hogy a bal oldalon kapott lehetőséget, hiszen itt van a lehető leginkább lekorlátozva a játéka a beadásokra és innen kerülhet a legnehezebben helyzetbe. Kulcspasszai viszont szinte csak neki voltak, az első félidőben csak ő tudott beadással helyzetet kialakítani. A szabadrúgása is veszélyforrásnak számított, még úgy is, hogy meglehetősen középre tartott a lövés. Lesz ez még jobb is, ebben biztos vagyok, de szívesebben látnám Benzema mögött, vagy a jobb oldalon.

Rodrygo (5,5)
Egyetlen egy olyan ritmusváltása volt, amivel sikerült igazán megzavarnia a hazai védőket, de aztán hosszan szöktette magát. Nekem némileg tompának és erőtlennek tűnt. Helyzetbe mindössze egyszer került, Asensio beadását viszont nagyon csúnyán fölé fejelte. Egyelőre nem tudja a szezon első felében mutatott produkcióját megismételni, de muszáj vele türelmesnek lennünk. Ennyire fiatalon nagyon nehéz ezen a szinten folyamatosan magas szinten játszani.

Karim Benzema (5,5)
Nemcsak Rodrygót, hanem őt is álmosnak éreztem ma. Sokat mozgott, sokszor változtatta a helyét, de igazán nagy hatással nem volt a játékra. Lövésre összesen háromszor szánta magát, kaput viszont csak egyszer talált. Nem tudom bántani érte, hiszen a szezon során már bőven erőn felül teljesített, nem hozhatja folyton ő az egyéni villanásokat és a gólokat.

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (6)
Hát itt van, hát él és virul, és hát természetesen játszik is a mester! 11 passz, 72 százalékos pontossággal, valamint két lefülelt labda. Ennyi fért ma bele tőle.

Vinícius Jr. (6,5)
Lendületet hozott, viszont a játék képét ezzel sem tudta igazán megváltoztatni. Túlságosan sokszor ő sem találkozott a labdával.

Toni Kroos (-)
Beszaladt, hogy a rá jellemző módon a Twitteren kiposztolhassa a meccs után, hogy „ difficult one”. Hát ez tényleg az volt.

Luka Jović (-)
Terminátorunk felépült a saroktörésből, majd kapott egy kissé megalázó 3 percet a 92. perctől számítva. Ez még átmozgatásnak is kevés volt.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (5)
Azt már megszoktam, hogy a kezdőcsapatokat mindig úgy állítja össze, hogy arra senki se tudjon számítani, így történt ez ma is. Kevesen várták Asensiót és Rodrygót is egyszerre a kezdőcsapatba. Összességében nem bizonyult rossz, de igazán jó döntésnek sem – az előző mérkőzéshez képest sem előre-, sem visszalépés nem volt érzékelhető a támadósorban, a kreativitás és az összjáték sem működött jobban. Nem tudom, hogy az elmúlt meccseken mi volt a pontos koncepció a játék mögött, de az utolsó három mérkőzésen nem ez volt a döntő faktor, az egyszer biztos. Ez számomra nem túl megnyugtató, mert nem biztos, hogy a maradék 4 mérkőzés mindegyikén elég lesz ez, a Manchester City elleni visszavágóhoz pedig kifejezetten kevés.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK