Egytől egyig: Espanyol – Real Madrid (0-1)

Elég lett volna az első félidő ivószünet utáni részét megnézni, ha a találkozó érdemi pillanataira lettünk volna kíváncsiak. Viszont a nagyon fontos három pontot ismét begyűjtöttük, amivel immár két egység az előnyünk a Celta ellen ikszelő Barcelona előtt. Mivel a cikk további részében nem akarok rá kitérni, csak mellékesen jegyezzük meg itt: ugye ti is éreztétek azt az elsöprő bírói hátszelet, amit kaptunk az este során? Az ilyen taposásokat (amiért horvát karmesterünket anno kiszórták még úgy is, hogy az sokkal kevésbé minősíthető szándékosnak, mint ez) elnézzük, nem kapja fel őket a futballvilág, hogy a büntetőgyanús esetekről már ne is beszéljünk. Undorító – de megszoktuk. Szóval téma off, pontozásra fel, tízes skála, szubjektív, nem ugyanazt néztük, nem értünk hozzá.

Csapatok

Espanyol (5,5)
Tulajdonképpen ezt a pontszámot is a szervezett védekezésük okán érdemelték ki, mert az a pár kósza kontra és a néhány távoli lövés nem minősíthető túlzottan veszélyes támadójátéknak. Leginkább a széleken hagyott területek befutásával próbáltak élni, és ez is inkább az első félidőben volt felfedezhető jelenség. A fordulás után is visszahúzódtak, mintha még nem lettek volna hátrányban, de semmire sem jutottak, ekkor még kevesebbet tudtak felmutatni a madridi térfélen. 

Real Madrid (6)
A mi játékunk nagyjából pont egy gólnyival ért többet, volt nézhetőbb, mint az ellenfél produktuma. Nagyon sokáig nem tudtunk mit kezdeni a sereghajtóval, ráadásul a széleket sem védekeztük le akkorra figyelemmel, mint kellett volna. Voltaképp a gól előtti szituáció is egy teljesen kósza felívelés volt. Hazard és Isco próbálkozott sokszor egy az egy ellen, de a kapu előterében elhaltak ezek a kísérletek, a jobb oldalunk pedig csak papíron létezett maximum. Persze ez most éppen elég volt, de ezúttal az eddigieknél is sokkal kényelmesebben álltunk hozzá a dologhoz, és a meccsvégi veszélyes hazai szabadrúgás utáni szituációnál ez fájdalmasan visszaüthetett volna. Hozzáteszem, hogy ezúttal sokkal inkább érzem a csapat felelősségét, mint Zidane-ét, egész egyszerűen sok volt a gyengébb egyéni teljesítmény.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Casemiro (8)
Minden bizonnyal a gólja nélkül is őt jelöltem volna a címre, mert a játék főbb elemeiben átlag feletti teljesítményt nyújtott. Valahol kell lennie egy titkos bunkernak, ahol Xabi apó tavaly nyáron továbbképezte a brazilt, mert olyan mélységi passzok, üres területre ütembe belőtt labdák érkeznek tőle ebben a szezonban, amitől Pirlo összekönnyezné a szakállát. A világ ráhúzta a hentes szerepét, mert ez a narratíva kényelmes, Casemiro azonban szintet lépett, és passzjátékának, technikájának erősödésével kihagyhatatlan elemévé vált a Real Madridnak. Góljánál remekül érkezett az isteni labdára, a 60 méteres ráemelési kísérlet is okos volt, majdnem benézte a jó Diego.

200629_case

Thibaut Courtois (7)
A belga kapust is a jobbak között kell említeni, leginkább csemegének beillő távoli kísérletek érkeztek a ketrece felé. Kettő veszélyesebb lövés volt, amikor keveset láthatott a labdából – megoldotta. Ziccerekkel, egy az egy elleni rávezetésekkel nem kellett bajlódnia, viszont magabiztosságának köszönhetően egy lépéssel közelebb vagyunk a bajnoki címhez és a Zamora-díjhoz is.

Dani Carvajal (5,5)
Carvajal gyengébb meccsei közé tartozik a tegnapi. Védekezésben még úgy ahogy igyekezett helytállni (egy fontos közbelépése volt a találkozó elején a tizenhatoson belül), de azért párszor túljártak az eszén. Támadásban nagyon keveset tudott felmutatni, pedig a sokat középre mozgó Isco hiányában szabadabban mozoghatott, de csak néhány alkalommal tudta kiválasztani a jó megoldást.

Sergio Ramos (6)
A gól előtt pont a kapu előtt maradt és szépen csúsztatott tovább Benzema felé. Emellett volt egy fejese is, bár ott inkább ő volt a célpont, mintsem a kapu, egy ideig biztosan kergetőztek a kanárik az agya körül. Hátul az elmúlt meccsekhez képest kevésbé volt éles, helyezkedési hibái azért szolgáltattak lehetőségeket az Espanyol játékosai előtt.

Raphaël Varane (7,5)
Magasan a védelem legjobbja volt tegnap a francia, aki rendkívül stabilan takarított hátul. Kiválóan lépett közbe a kialakuló akciók során, fejjel és lábbal is nagyon határozottan festett. Casemiro mögött kétségtelenül övé a második legjobb teljesítmény madridi részről.

200629_varane

Marcelo (6)
Hiába volt a várakozásoknak megfelelően aktívabb a bal oldalunk, igazán sokra nem mentünk vele. Felívelése után született meg a gólunk, de sokkal jobban örültem volna, ha még több ügyes kombinációt alakítanak ki ezen a szélen. Védekezésben ugyan gyengébbnek bizonyult az ő oldala, de még mindig itt lehetett várni, hogy gólhelyzeteket teremtünk.

Toni Kroos (6,5)
Kroos is a jobbak közé tartozott a vendégoldalon. A távoli próbálkozások mestere most csak egyszer tüzelt, de célt tévesztett. Az Espanyol masszív védekezése, és Isco mozgása az ő játékát is limitálta, de ez nem Toni hibája, hanem az alkalmazott rendszerből és az ellenfél játékából fakadó sajátosság. Ha Casemirónál megjegyeztük, hogy fejlődött a passzjáték terén, úgy a németnél is mondjuk el, hogy szinteket lépett előre, ami a védekezést illeti (ami a bal oldalunk orrnehézsége miatt nagy jelentőséggel bír).

Fede Valverde (5)
Egyáltalán nem tetszik az, ahogy Zidane használja Valverdét. A fiatal középpályás dinamizmusa egyértelműen a pálya középső részén hasznosul, a jobb oldalra kiszorulva nem találja a helyét a pályán. Most is hol ő, hol Isco vándoroltak ki oldalra, holott egyikük sem érzi jól magát a vonal mellett. Vini beállásával rendeződött a pozíciója, és annak ellenére festett jobban a pályán, hogy az utolsó fél óra nem az élvezetes játékról szólt.

200629_fede

Isco (5,5)
Ahogy Fedénél, nála sem állt jól, amikor a vonal mellé szorult, jóval hatékonyabb tud lenni középen. Egy-két ügyes megindulása, ritmusváltása volt, de nem igazán tudott hasznosulni a szervezési készsége, mert a társak sem mozogtak megfelelően, és helye sem igazán maradt a hazai dzsungelben.

Eden Hazard (5)
Ami dicsérhető vele kapcsolatban, hogy néhányszor elég jó helyen rúgták fel, így jó helyről lőhettünk szabikat. Nincs híján önbizalom terén, de ezúttal ez túlcsordult véleményem szerint, és egy ponton már nem a csapatot segítette mindez. Rá is hatással volt a sündisznóállás, de az ő szintjén, az ő képességeivel sokkal magasabban van a léc.

Karim Benzema (6,5)
Guti remélem bontott egy bort Karim egészségére, amit anno ő kapott a spanyol karmestertől, azt most még gyönyörűbb tálcán nyújtotta a 14-es számú játékos felé. Mágikus pillanat volt, viszont az első félidő végét leszámítva (amikor is volt még egy ügyes kísérlete) nem igazán érezte a focit ő sem.

200629_karim

Cserejátékosok

Vinícius Jr. (5)
Talán szerencsésebb lett volna Asensiót behozni, de Zidane talán még tartott a rohamoktól, ahol a fegyelmezett visszazárás fontos lett volna a brazil részéről. Aki így viszont támadásban nem hasznosult, hiszen a gyorsaságát nem tudta kihasználni, így csak visszapasszokra volt alkalmas.

Rodrygo (6)
Támadásban is hozott némi frissességet, szépen próbált kombinálni a jobboson a társakkal, és beállásával végre rendezettnek éreztem ezt az oldalt is.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (7)
Meglepő lehet, hogy magasabbra értékelem a mestert a csapatnál, szeretném kifejteni ennek az okát. Bár valószínűleg Zidane nem akarta, hogy széthajtsák magukat a srácok, a kezdőre ezúttal tényleg nem lehetett panasz, arról pedig nem tehetett a mester, hogy a kapu előtt elfogyott a tudomány. A meccsbe is jól nyúlt, a széleken kellett a frissítés, máshol pedig hiba lett volna megbontani a csapatot, mert annak a védekezés látta volna kárát. Ha Mendy és Modrić elérhetőek, valószínűleg jöttek volna Marcelo és Fede helyére, de így nem lehetett vállalni a rizikót egy gólos előnynél. Egyetlen dolgot tudok felhozni negatívumként, ami ZZ felelőssége, mégpedig a jobb oldalunk rendezetlenségét. Talán szerencsésebb lett volna Asensio (vagy Rodrygo) kezdetése, mert akkor ezen a szélen is veszélyesebbek vagyunk, és Fede és Kroos szerepköre is hasznosabb lehetett volna.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK