Real Madrid: Rég nem látott formában a védelem

„A mi filozófiánk a támadás. A Real Madrid mindig is egy támadószellemű csapat volt” - hangsúlyozta Zidane többször is, a valóság azonban azt tükrözi, hogy a francia mester első Ronaldo nélküli Real Madridja sokkal több, mint pusztán egy jól támadó csapat.

A spanyol bajnokság mellett az európai topligák csapatai között is nekik van a legjobb statisztikával rendelkező védelmük, a friss angol bajnok Liverpoolal egyetemben.

A vörösökkel ellentétben a királyiaknak még sok erőt kell befektetniük, hogy végül hozzájuk hasonlóan ünnepelhessenek a szezon végén.

real-madrid-defense20200627

A kényszerszünet óta 100%-os mérleg és a bajnoki esélyek álomba illő visszatérése ellenére a madridiaknál még senki sem tekinti lefutottnak a bajnoki címért folytatott párharcot. Vélhetően a Messi vezette Barcelonának nem lesz sok, a Sevillaihoz hasonló botlása, így könnyen előfordulhat, hogy csak az egymás elleni eredmények döntik majd a habfehérek felé a mérleg nyelvét. Miután a bajnokságban lejátszott egymás közötti mérkőzések során a katalánok egyszer sem tudták bevenni a fővárosiak portáját, kétségtelen, hogy idén a bajnoki címet a Real Madrid nem a támadó szekciójának köszönhetné, hanem a védelemnek.

A jelenlegi állás szerint, a Real Madrid a bajnokságban lejátszott 31 mérkőzésén mindösszesen 21 gólt engedett az ellenfeleinek, ezzel történelmük második legjobb idényét produkálva ezen a téren.

Ugyanennyi meccset követően ennél jobban csak az 1987/88-as idényben teljesítettek, akkor mindössze 20 bekapott gólt jegyezhettünk fel a klub neve mellé, ha pedig a mostanihoz hasonló teljesítményt keresünk, akkor az 1971/72-es idény jöhet szóba.

marcelo-varane-20200627

Ennek köszönhetően számít a Real Madrid védelme Európa éllovasának a Liverpool védelmével fej-fej mellett, többek között olyan csapatok előtt, mint a 22 gólt elszenvedő Atlético Madrid és a meglepetésnek számító Reims, Rennes vagy éppen Athletic Bilbao. A többi európai nagyágyú közül még a legjobbak közé sorolható a Juventus és a PSG 24-24 kapott góllal. Tőlük lemaradva a Barcelona, Manchester United, Manchester City trio 31 góllal, majd végül a Bayern München 32-vel.

Real-Madrid-defense20200627

Az olasz stílus és Courtois

Az nem lehetett kérdés, hogy Ronaldo 2018-as távozásával változtatásra volt szükség a Real Madrid filozófiájában a sikeres szereplés folytatásának érdekében. A portugál sztárnak is köszönhetően a rengeteg szerzett gól mellett belefért a néha hasonlóan sok bekapott gól is. Azonban nélküle Zidane-nak a még Olaszországban töltött ideje alatt, Masrcello Lippitől elsajátított tanulmányaihoz kellett visszanyúlnia a támadás és a védekezés tökéletes harmóniájának megtalálása érdekében. Ehhez még hozzájött egy remek formában játszó Thibaut Courtois is, így Zidane megalkothatta a tökéletes védelmi falát.

thibaut-courtois-20200627

A belga óriás jelenleg Jan Oblakot megelőzve vezeti a Zamora-díjért folyó versenyt, amit utoljára Iker Casillas tudott elnyerni habfehér mezben a 2007/08-as szezon végén.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…