Egytől egyig: Real Sociedad – Real Madrid (1-2)

Sikerült behúzni a győzelmet San Sebastiánban, egy nem túl szép és látványos mérkőzést követően. A három pontnak, valamint az egymás elleni eredményeknek köszönhetően a Real Madrid megelőzve a Barcelonát a tabella élére állt, és saját maga irányítja a sorsát. A hátralévő nyolc döntő előtt következzenek most a Sociedad elleni meccs pontszámai és értékelései. Szubjektív rovatunkkal jelentkezünk.

Csapatok

Real Sociedad (6)
Az idény újrakezdése óta mutatott formájukhoz csak egy keveset tudtak pluszban hozzátenni tegnap este, és ez így nem is volt elegendő egy meglepetéseredmény eléréséhez. Egy-két jobb teljesítménytől eltekintve meg sem közelítették azt a mutatott játékot, amivel néhány hónapja sikerült kiejteniük a Real Madridot a kupából. Össze kell szedniük magukat, amennyiben továbbra is az európai kupaindulás a céljuk, hiszen a Valencia és a Villarreal is ott lohol a nyakukon, és a baszkok még nem nyertek meccset a visszatérés óta. Annak azért örülök, hogy ezt a rossz szériát nem most szakították meg.

Real Madrid Real Madrid (7)
Brutálisan gyenge és unalmas első félidő után a javulás apró szikrái kezdtek a felszínre törni a mentazöldbe öltöztetett szürke hamu alól. A játék minden elemében alulmaradt a csapat az elmúlt két mérkőzésen látottakhoz képest – egyedül talán a védelmet lehetne dicsérni az első játékrészben mutatottak miatt. Merész lenne azt állítani, hogy egy másik csapat lépett pályára a második félidőben, de az egyéni villanásoknak köszönhetően csak sikerült megszerezni a vezetést, majd a második találatot is. A végére azért maradtak izgalmak, és őszintén nem bántam volna, ha valaki egy harmadik góllal lezárja a találkozót, de ehhez nem volt sem elég lendület, sem pedig elég kreativitás a csapatban, ráadásul ekkor már a Sociedad is az életéért küzdött. A kapott gólnál azért elcsúszott néhány elem a csapatszintű védekezésben, és egyénileg sem mindenki úgy reagálta le a helyzetet, ahogy azt illett volna. Összességében viszont örülök a győzelemnek, hiszen egy nagyon kellemetlen ellenfél vendégeként sikerült azt behúzni és a bajnoki tabella élére állni, azonban bőven van még min javítani, ha a hátralévő nyolc döntő mindegyikét meg akarja nyerni a csapat. Izgalmas hajrá elé nézünk! 

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Raphaël Varane (8,5)
Egyrészt a sebessége volt az, ami miatt ki tudott emelkedni a tömegből, hiszen Isakot gyakorlatilag leradírozta a pályáról – aki emlékszik még arra az ominózus kupameccsre, az tudja, hogy ez egy rendkívül fontos dolog. Emellett nagyon sokszor tudott preventív jelleggel közbelépni a középpályáról érkező passzok során és labdát szerezni, meggátolva egy komolyabb helyzet kialakulását. A levegőben ismét verhetetlen volt, valamint Ramos cseréjét követően szépen vállalta magára a védelem vezérének szerepét is. Kiemelkedő teljesítmény volt. 

Varane

Thibaut Courtois (6)
Rettenetesen sokat nem kellett ugrálnia a belgának, hiszen nem sokszor dolgoztatták meg a hazaiak. A kapott gól nélküli meccs sem tűnt lehetetlennek, ám jött Januzaj távoli lövése, ami sikeresen megzörgette a belga kapus hálóját – igen ám, de les címén a találatot érvénytelenítették, és egyébként is meg kell védenem Thibaut-t, hiszen semmit sem láthatott a lövésből. Merino (meg is adott) góljánál pedig nem lett volna ember, sőt lehet még fal sem, ami megállította volna azt a bombát – így a kapott gólokért Courtois-t nem lehet elővenni. 

Dani Carvajal (7,5)
Sokat mozgott az egész mérkőzés során, ráadásul egy bő órán át Oyarzabal extra feladatokkal is ellátta. Szép kis külön csatát vívtak ők ketten, de Dani állta a sarat. A saját térfelén többször is takarított, de a támadásokban is ő volt az egyetlen tényező, aki miatt a csapat jobb oldala nem volt teljesen halott – kár, hogy Asensio érkezéséig nem nagyon volt társa. 

Sergio Ramos (8)
Stabil pontja volt a védelemnek a viking lelkű és szakállú kapitány, aki a büntetőjét is legalább olyan magabiztossággal és higgadtsággal végezte el, mintha egy skandináv harcos (jelen esetben habfehér) vére folyna az ereiben. A sérülése viszont nagyon sajnálatos, elég szerencsétlenül ütközött a térde, amiből akár még komolyabb gond is lehet. Bízzunk benne, hogy nincs így, hiszen lélektanilag, valamint a védelem közepén is óriási szükség van a kapitány személyiségére, harci szellemére és játékára. 

Ramos

Marcelo (6)
Jól működött a kémia közte és Vinícius között a bal oldalon, azonban Marcika nem tudott annyit hozzátenni a támadásokhoz, mint amennyit joggal várhattunk volna tőle. Mindeközben a védekezésbeli gyengeségei ugyanúgy kiütköztek, sokszor tűnt lassúnak is, ám szerencsé(jé)re a hazaiak nem büntették meg ezeket a rövidzárlatokat. 

Casemiro (7)
A Real Madrid pofonosztója most sem feltartott kézzel lépett pályára, erőfeszítései pedig több szerelés, labdaszerzés és egy már-már szokásosnak nevezhető sárga lap formájában manifesztálódtak. Utóbbi annyira nem pozitív, hiszen ki kell hagynia a Mallorca elleni találkozót, ám ha választani kell, talán ez a legmegfelelőbb pillanat számára – még az őszi eredmény tudatában is. A mérkőzést követően a liga képviselete őt választotta a meccs legjobbjának, de szerintünk egyértelműen volt nála jobb a tegnap este folyamán.  

Toni Kroos (7)
Én személy szerint nagyon örülök, hogy ennyire megjött a lövőkedve, és bár most nem jött össze számára a gól, hosszú távon ebből a rúgótechnikából rengeteget profitálhat a csapat. Emellett, nem meglepő módon, a csapat legtöbbet passzoló játékosa volt – 65 passza viszont jól jelzi, hogy mennyivel kevesebbet járt a labda a Real Madridnál, mint általában szokott. Stabil pont volt a középpályán, de összességében azért ő is szürkébb volt, mint az előző meccseken.  

Fede Valverde (7,5)
A szünet előtt én jóval több energiát éreztem a játékában, mint tegnap, de egyáltalán nem lógott ki a csapatból. Sőt… Bár továbbra sem értem, hogy milyen tudatmódosító bevétele után álmodja őt valaki a jobb szélre, de miután kihúzódott Carvajal elé, csak kiügyeskedett egy gólpasszt Benzemának – ez pedig dícséretet érdemel. 

James

James Rodríguez (5)
Egy megkopott, megtört gitárra emlékeztet, amin a húrok sem szólnak már olyan szépen, mint fénykorában… Egyszerűen borzasztóan lassú, az egész mezőnyből kilógott (lefelé) a sebességével, emellett nagyon kevés jó megmozdulása volt. Nem segített rajta az sem, hogy a jobb szélen kellett volna nyargalásznia – amire nyilvánvalóan alkalmatlan, ám középre húzódva a sem váltotta meg a világot. Nem tudom, hogy látjuk-e még pályán a Real Madrid mezében.

Vinícius Jr. (7,5)
Felemás érzéseim vannak vele kapcsolatban, mert a mezőny leglendületesebb és legtöbb cselt bemutató játékosa volt, aki rendszeresen a védői mögé tudott kerülni és szinte mindig megjátszható volt, a rengeteg mozgásának köszönhetően. Ugyanakkor még mindig botrányosan pontatlan az utolsó passzoknál, egyszerűen nem tud jó döntést hozni, vagy ha azt meg is hozza, akkor a labdát nem tudja oda rúgni, ahová kellene… A kiharcolt büntetőjének köszönhetően viszont sikerült megszerezni a vezetést. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy egészen addig nem lesz és nem is lehet belőle klasszis játékos, míg a kapu előtt nem válik pontosabbá.

Karim Benzema (7)
Jó az öreg a háznál… Valverde labdáját szépen, klasszis mozdulattal vette át vállal, majd jól is fordult kapura, a lövésének pedig az volt a legnagyobb titka, hogy bár visszahúzza a labdát, mégis meglehetősen sutára sikeredett – a lényeg azonban az, hogy a bogyó a hálóban kötött ki, így BigBenz győztes gólt ünnepelhetett. 

Benzema

Cserejátékosok

Éder Militão (6,5)
Nem szállt be rosszul a mérkőzésbe Ramos sérülését követően, magabiztosan mozgott, de a hazaiak találatánál talán többet is tehetett volna. A gól alapvetően nem az ő hibája miatt született, de ne kételkedjen senki, ha ott akkor Ramos vagy Carvajal állnak, repültek volna Merino lövésébe. 

Mariano Díaz (4)
Hanyagnak, flegmának (és egy picit túlsúlyosnak is) éreztem… Egyrészt övé volt a meccs egyik legnagyobb helyzete, amit a FIFA-szurkolók közé vágott a 25. sorba, másrészt volt egy olyan hanyagul (sarokkal) elpasszolt labdája a saját térfelén, amiből rohamot indíthatott a Sociedad 1-2-es állásnál. A bajnoki címért folytatott véghajrában. Ez azért nem mindig fér bele. 

Marco Asensio (-)
Nem töltött elegendő időt a pályán és a labdával sem ahhoz, hogy értékelni tudjuk. A hazaiak találatánál viszont meglehetősen lógott a jobb oldal, mivel Marco nem ért vissza segíteni Carvajalnak, akinek így két embert kellett volna feltartóztatnia. 

Luka Modrić (-)
Friss lendület a középpályára az utolsó percekben – nem volt ördögtől származó ötlet a behozatala, hiszen a Sociedad folyamatosan próbált nyomást gyakorolni a Real Madridra az utolsó pillanatokban.  

Ferland Mendy (-)
Az elképzelés hasonló volt, mint Lukita esetében – indokolt volt a behozatala a bal oldal stabilitása érdekében. 

Zidane

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (6)
Engem tegnap nem győzött meg, ha őszinte akarok lenni. Nem érzem azt, hogy ez volt az a meccs, ami indokolta volna a felforgatott kezdőt – gondolok itt elsősorban Marcelóra és Jamesre. A brazil volt az a játékos, akin a Sociedad elleni Király-kupa meccs elment, ám most mégis ő kapott bizalmat és lehetőséget, James pedig utoljára akkor kapott ennyi időt, amikor a koronavírusról még fogalma sem volt a világnak – jó teljesítményt a jobb oldalon pedig emberemlékezet óta nem nyújtott. A játék is hagyott kivetnivalót maga után, de az egyéni villanások végül a tabella élére repítették a csapatot. A cseréi indokoltak voltak, bár szerintem meglehetősen későn érkeztek. Annak viszont nagyon örülök, hogy végre sikerült kihasználni a Barcelona botlását. Kíváncsi vagyok, mit eszel ki a kopasz a Mallorca elleni meccsre, de remélhetőleg jobban muzsikál majd a gépezet, mint az ősz folyamán. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK