Egytől egyig: Real Madrid – Eibar (3-1)

Hosszú kihagyás után ismét követhettük a képernyőn keresztül szeretett csapatunkat, és csak reménykedhettünk abban, hogy győzelemmel sikerül folytatni a bajnokságot. Minden feltétel adott volt az idegenben acélosnak nem mondható, a kieséstől fenyegetett Eibar ellen, akik már a negyedik percben kapituláltak. A félidőig tartó magabiztosságot aztán átpasszoltuk a vendégek öltözőjébe, mert sajnos a második játékrészben nem lett volna könnyű megmondani, hogy melyik csapat megy a bajnoki címért, és melyik menekül a Segunda elől. A történtek ismeretében újra leporoltuk az ellenőrzőt, és egy tízes skálán próbáltuk osztályozni a látottakat – szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok
Real Madrid (7)

Az első félidő egyértelműen a hazaiakról szólt. Voltak pofás összjátékok a támadóharmadban, a középpályások remekül osztogattak, Benzema és a szabadabb szerepkörben mozgó Hazard egyaránt jól lépegettek vissza labdákért. A kezdőcsapat ismeretében kevesebb beadás és szélső elfutás volt várható, hiszen Hazard és Rodrygo sem mozog komfortosan vonalszélsőként. Utóbbi azért így is feltűnően sokszor bukkant fel kiszorulva, míg a másik oldalon Hazard belépéseivel Marcelónak nagyobb szabadsága volt a bal oldalon. Aztán a két játékos az oldalváltással csak még jobban összezavarta a vendégvédelmet. A madridiak jóval határozottabbnak tűntek, ha a földön tartották a labdát, illetve, ha gyors támadásokat próbáltak vezetni. A második és a harmadik gól is ilyen szituáció után született. A nehézséget inkább a labdakihozatalok jelentették, már a találkozó első felében is, aztán ez csak nehezebbé vált a fordulást követően. Amint sikerült átjátszani a labdát, többször is azonos létszámban vezethették a védőkre azt. A második félidőben nyoma sem volt az eddigieknek, a Real nem tudott kapura veszélyesen játszani, és a cserék csak tovább rontottak a helyzeten.

Real Madrid - Eibar

Eibar (6)
A szerencsétlen helyzet után született gyors gól eléggé megfogta a csapatot, ami a három bekapott gól ellenére sem nézett ki borzasztóan. A második gólt eredményező gyönyörű támadás mellett a másik két találat már nem festett olyan rosszul az ő szempontjukból. A mérkőzés elejétől magas, intenzív presszinggel helyeztek nyomást a madridi védelemre, amivel sokszor zavart is tudtak kelteni, de érdemi gólhelyzetig nem jutottak vele az első játékrészben. A csapat nagyon jól mozgott egyébként ezeknél a helyzeteknél labda nélkül, összehangoltan vágták el a passzsávokat, illetve támadták a birtokló játékost, és a visszalépő Casemiro vagy Kroos közelében is csak vendégjátékos volt. A szünet után sem változtattak a felfogáson, agilisan és még határozottabban voltak jelen az ellenfél térfelén, ráadásul Zidane-nal ellentétben Mendilibar jó cseréket húzott meg. A szépítés már Exposito bombájánál és Enrich kapufájánál is egy hajszálnyira volt, végül egy Bigason megpattanó lövés került a madridi kapuba. Tíz perccel később jött az utolsó nagyobb lehetőség az Eibar részéről, de Pedro León lapos lövésére le tudott érni Courtois.

Játékosok
A mérkőzés legjobbja – Sergio Ramos (8,5)
A kapitány egész biztosan nem lesz számkivetett a pontjait illetően, ezúttal ő lett a meccs embere nálunk. Hátul hiba nélkül teljesített, megelőző szereléséből pedig kontrát indított, amit végül ő maga tudott befejezni. Ezúttal csak hatvan percet kapott, meg egy jeges tömlőt a combjára, nagyon fontos feladatok várnak rá a nyár folyamán.

Ramos

Thibaut Courtois (7,5)
Két nagy védéssel járult hozzá a csapat sikeréhez, előbb Expositón, majd Pedro Leónon fogott ki, Bigas testével azonban nem tudott mit kezdeni, ezt nem rónám fel neki hibaként. Egy csúnya eladott labdája azért így is volt, illetve a kirúgásai, hosszú labdái a szokottnál pontatlanabbnak bizonyultak.

Dani Carvajal (7)
A saját nevelésű játékos mindössze egy félidőt játszott, és nem vallott szégyent. Kulccszerepe volt a labdakihozataloknál, pontosan követve a labda útját hol kihúzódott a vonal mellé, hol befutott középre tiszta passzsávot teremtve a belső védőknek. Támadásban és védekezésben is jól működtek együtt Rodrygóval, ami biztató lehet a hátralévő meccseket illetően.

Raphaël Varane (7,5)
A francia hátvéden sokszor kifogott a magas presszing, a nagy nyomás, ha a labdát kellett kihozni a térfelünkről, most azonban kimondottan higgadtan oldotta meg ezeket a helyzeteket. Több sikeres felszabadítása és közbeavatkozása volt, jól dolgoztak együtt középen Ramosszal.

Marcelo (7)
A csapat összteljesítményéhez igazodva ő is ellentétes félidőket hozott. Az elején dominánsabb tudott lenni a Real, Marcelóra pedig nem nehezedett nagy nyomás ekkor védekezésben. Az Eibar ugyanis a vártnál szerintem gyakrabban ment inkább De Blasis mint Orellana oldalán, pedig a Carvajal – Rodrygo tandem által az a szél inkább tűnt biztosítottnak. A szünet után több feladat hárult a brazilra hátul, akinek meggyűlt a baja a vendégekkel és a saját teljesítőképességével is, úgy tűnt, hogy idő előtt el kell hagynia a pályát. Szép találatáról persze ne feledkezzünk meg, a lepattanó labda begyűjtését követően mintaszerűen lőtte ki a hosszú alsót.

Marcelo

Casemiro (7)
Fontos volt, hogy segítse az építkezést és fedezetet nyújtson a labdás oldal mögött és ezeket a feladatokat teljesíteni is tudta. Értelemszerűen ezért a támadásokkal nem nagyon léphetett fel, viszont védekezésben ezúttal is kemény volt. Talán túlságosan is, hiszen a térfélcsere után hamar begyűjtött egy sárgát, utána pedig benne volt a játékában a kiállítás kockázata is.

Toni Kroos (8)
A német középpályás gyönyörű góllal indította újra a madridi szezont, szépen tekert a léc alá. Ami feltűnő volt, hogy a szokottnál jóval agilisabb volt a labdás emberek ellen, jó ütemben támadta őket, rendre zavart okozva a labdajáratásban. Mélységi passzaiban jóval több lehetőség volt, mint amennyit a csapat végül kihozott ezekből.

Luka Modrić (7,5)
Bevallom, voltak kétségeim a szerepeltetését illetően, tekintve, hogy Valverdével a leállás előtt sokkal pofásabb játékot mutattunk középen. Lukita azonban mintha megfiatalodott volna, és szép meccset hozott le az Eibar ellen. Többször csak szabálytalanul tudták megállítani, ő viszont fáradhatatlanul ingázott a két kapu között, egy-egy kibontakozó ellenakciót lefülelve.

Rodrygo (7)
Nem ő volt a találkozó főszereplője, és talán az ő kezdetése volt a legnagyobb meglepetés, mégsem vallott kudarcot. Bár kezdetben túlságosan ki volt szorulva a jobb oldalvonal mellé, aztán egyre szabadabban játszott, később oldalt is váltottak Edennel, a harmadik gólban pedig hatalmas szerepe volt azzal, hogy villámgyors reakcióidejének köszönhetően megzavarta a tisztázásban a védőt.

Benzema

Karim Benzema (7,5)
A kapura nem volt veszélyes, de mindhárom gólban fontos szerepet játszott. Először ő cselezte be magát a büntetőterületre, ami után Krooshoz pattant a labda. Majd jó ütemben ugratta ki Hazard-t a kontránál, a harmadik gól előtt pedig ügyesen kényszerítőzött belga csapattársával. A szünet után már nem nagyon jutott labdához, eltűnt a mezőnyben.

Eden Hazard (8)
Jól tért vissza, meghatározó eleme volt a támadójátéknak. Hazard madridi karrierje nem a gólokról szól, sokkal inkább arról, hogy a védelemtől kicsikart extra figyelem mellett jól tudja megjátszani a társakat. Ramos góljánál a 90%-os helyzetet cserélte le a tutira, és Benzemával nagyon jól együtt tudtak működni az első félidőben. Egy egészséges Hazard elengedhetetlen a bajnoki cím felé vezető küzdelemben.

Cserejátékosok
Ferland Mendy (5)

Idegenül mozgott a jobb oldalon, védekezésben sem volt olyan acélos, mint amilyen a túloldalt szokott lenni, támadásban alig észrevehető volt, egy jó mögékerülés és visszapassz véshető be a neve mellé.

Éder Militao (6)
Ramost váltotta és hiba nélkül hozta a kötelezőt. Szeretném, ha a hátralévő őrületben jutna neki 90 perc is – a rotációt elnézve erre minden esély megvan.

Vinícius Jr. (4)
Gyorsnak továbbra is gyors, de nem elég hatékony. Amikor végre elfuthatott volna egy kontránál, akkor egész egyszerűen elbizonytalanodott.

Gareth Bale (3)
A belengetett hihetetlen erőnlétet és edzésformát benyelve erős fél órát vártam tőle. Végül azt is nehezen vettem észre, hogy a pályán van.

Fede Valverde (-)
Örülünk, hogy jó egészségnek örvend, a következő meccsen már több feladata lehet.

Zidane

Edzői értékelés
Zinédine Zidane (7)

Kezdetnek jó lesz, az első félidőben látottakra lehet alapozni, különösen a helyzetkihasználást illetően. Technikás, összjátékban jó, és koncentrálni képes játékosok alkották zömében a kezdőt, ami látszólag bevált, de jó lenne tudatosabb hozzáállás felállt védelem ellen is. A cserék összességében inkább visszavetették a csapatot, érdekes lesz a későbbiekben, hogy Zidane mennyire fog ragaszkodni az öt cseréhez.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…