Hazard második esélye

Nem úgy alakult Eden Hazard idénye, ahogy azt ő, vagy a szurkolók várták volna. A szerencse nem pártolta a támadót, ám könnyen lehet, hogy most végre eljött az ő ideje.

„Nem vagyok galaktikus, még nem. Remélem, hogy egy nap azzá válok majd. Annak ellenére, amit eddig letettem az asztalra, most a nulláról indulok.”

Hazard mindezt 50 ezer szurkoló előtt nyilatkozta tavaly nyáron, akik a perzselő forróság ellenére, ebédidőben jelentek meg a Santiago Bernabéuban a Real Madrid legnagyobb nyári igazolásának prezentálása apropóján.

Cristiano Ronaldo bemutatása óta nem volt olyan játékos, aki ennyi szurkolót tudott volna a nevével a Bernabéuba csábítani. Hazard 100 millió eurós vételára annak a 7-es meznek a megöröklését is magával vonta, amely korábban szintén a portugál legenda birtokában volt. A kiábrándító 2018/19-es idényt követően Florentino Pérez és a vezetőség tagjai Hazard-ban látták azt a sztárt, aki képes visszahozni a sikereket a Santiago Bernabéuba.

Ez meglehetősen komoly fogadtatást eredményezett a Bernabéu környékén. Mindenki tudta, hogy a visszatérő Zinédine Zidane régóta vágyott már a belga játékosra, és kívánsága végre teljesült. Ráadásul a 28 éves támadó a pályája csúcsán érkezett Madridba. Eden Hazard korábban két bajnoki címig vezette a Chelsea csapatát, hazája válogatottját pedig a 2018-as Európa-bajnokságon az elődöntőig segítette. A szurkolók arra számítottak, hogy a csapatnak újra lesz vezére a támadóharmadban, amire nem volt példa Cristiano Ronaldo távozása óta.

Rafael Martin Vázquez, aki a 80-as és 90-es években 15 trófeát nyert a csapattal, szintén nagyon örült a transzfernek.

„Hazard bizonyította a Chelsea-ben, hogy világklasszis játékos. Amikor Madridba érkezett, mindenki arra számított, hogy sokat ad majd a csapatnak és döntő fontosságú lesz. Pályafutása csúcsán vette meg a klub. Én magam is arra számítottam, hogy ő lesz a klub legújabb franchise játékosa.”

Nem teljesen így történt. Hazard összesen 14 mérkőzésen volt a kezdőcsapat tagja, és mindössze egyetlen gólt szerzett új csapatában. Több sérülés is hátráltatta az idény közben, de azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán megértette-e, mivel járt számára a madridi szerződés.

A koronavírus okozta kényszerpihenő viszont egy második esélyt jelenthet a belga támadónak. Hazard minden bizonnyal a kezdőcsapat tagja lesz az Eibar elleni bajnokin június 14-én – egy évvel és egy nappal a bemutatását követően.

Hogy eleget tanult-e az elmúlt 12 hónap során ahhoz, hogy bizonyítani tudja galaktikus státuszát, arra a hátralévő 11 bajnoki meccs adja majd meg a választ.

Tavaly nyáron, egy nappal a bemutatását követően Hazard nyaralni indult a családjával. A következő róla szóló címlap arról tanúskodott, hogy a belga támadó 7 kg túlsúllyal érkezett vissza Madridba, és így jelentkezett edzésre az előszezon első napján. Többen is megkérdőjelezték professzionalizmusát, amire egy interjúban így válaszolt: „Amikor nyaralok, akkor tényleg nyaralok”. Ezzel nem segített a helyzetén.

Akik közelről követték az eseményeket, tudták, hogy Hazard mibe vágta a fejszéjét, így volt ezzel a La Liga TV munkatársa, Terry Gibson is.

„Hazard maga is elismerte, hogy az idény kezdetekor nem volt a legjobb formában. Ezzel egy kicsit összezavart. A világ egyik legnagyobb klubjába igazolsz, vagy talán a legnagyobba. Álomátigazolás. Ennek ellenére mégis túlságosan elengeded magad a nyári szabadság alatt. Egyrészt érthető, másrészt viszont törekedned kellene arra, hogy a lehető legjobb benyomást keltsd az új helyen. Ő volt a klub szupersztár igazolása, akitől nagyon sokat vártak.”

Akik ismerik Hazard-t, azok is azt állítják, hogy az első nyilvános madridi megjelenései során meglehetősen ideges volt. A mindig gondtalan karakter egy kicsit gondterheltté vált új klubja nagyságát látva, de különösen a média figyelme, a magánélete folyamatosan szemmel tartása feszélyezte. Valdebebas falain kívülre sokkal több pletyka és információ szivárog, mint az tapasztalható volt a Chelsea csapatánál.

A játékoshoz közeli források szerint az előszezon is sokkolta a belgát, annak ellenére is, hogy korábban olyan edzőkkel dolgozott együtt, mint Mourinho vagy Conte, akik munkamódszerei meglehetősen kemények. A csapat felrázása érdekében ugyanis Zinédine Zidane szerződtette a francia válogatott korábbi erőnléti edzőjét, Gregory Dupont-t. Hazard jól ismerte a trénert, hiszen dolgoztak már együtt a Lille csapatánál pályafutásuk kezdetén, ám most sokkal keményebbnek és nehezebbnek találta a francia edzéseit.

Hazard meglehetősen lomhának tűnt a csapat felkészülési mérkőzésein, különösképp a kiábrándító, 7-3-as vereséggel végződő, Atlético Madrid elleni meccsen. Zidane kifejezetten támogató volt vele a nyilvánosság előtt, biztos volt benne, hogy a szezon kezdetére Hazard is formába lendül. Igen ám, de a belga támadó az első bajnoki meccs előtti napon izomsérülést szenvedett a csapat edzésén.

A kisebb sérülés mindössze néhány hétig tette őt harcképtelenné, ám akkora Hazard már le volt maradva a többiektől. Az első olyan meccs, amin a kezdőcsapat tagja volt, meglehetősen kínos véget ért: a Real Madrid 3-0-s vereséget szenvedett a PSG ellen, idegenben.

Ahogy egyre inkább felvette a ritmust, meg is szerezte első bajnoki gólját októberben, a Granada elleni 4-2-es győzelem alkalmával. Novemberre formába lendült, jól játszott, az Eibar ellen két büntetőt is kiharcolt. A legemlékezetesebb pillanata egy, a pálya felét átölelő szóló volt, mely során három védőt is maga mögött hagyott, majd az akciót egy rabonával fejezte be. Úgy tűnt, erőnléte és önbizalma újra a régi, ám két mérkőzéssel később érkezett a katasztrófa. A PSG elleni hazai mérkőzésen a válogatottbeli csapattársa, Thomas Meunier csúnyán eltalálta Hazard bokáját, pontosan azon a ponton, ahová 2017-ben egy műtét során orvosi acélt is be kellett helyezni a csontok rögzítése érdekében.

Az orvosi stáb úgy döntött, rehabilitációval és kellő pihenéssel a probléma orvosolható – február közepéig viszont várnunk kellett a játékos visszatérésére, ami nem is sikerült rosszul. A Celta Vigo elleni meccsen meglehetősen jó formát mutatott, nagy kedvvel játszott, egy büntetőt is sikerült kiharcolnia. Egy héttel később, a Levante elleni mérkőzésen viszont újra a földön maradt Jorge Miramon belépőjét követően. Az orvosi stáb megerősítette, hogy az operáció elkerülhetetlen, hiszen egy csont eltört a lábfejében.

Noha a balszerencse is szerepet játszott a történetben, a játékoshoz közeli források elismerik, hogy Hazard klubváltása sokkal nehezebb volt, mint arra számítottak, a sok kis probléma pedig meglehetősen nagy stresszt okozott a belgánál, a stressz pedig köztudottan sérülésekhez vezethet.

Hogy valóban így van-e, azt nem tudjuk, de egy bizonyos: mindössze 5 mérkőzésen tudott 90 percet a pályán tölteni új csapatában. Luis Milla, aki a Real Madriddal és a Barcelonával is nyert bajnoki címet, szerint a vírushelyzet utáni szokatlan, sűrű versenynaptár nagyobb hatással lesz Hazard-ra, mint a többi játékosra.

„Hazard egy olyan játékos, akinek rendszeres játéklehetőségre van szüksége. Az érkezése után megsérült, le kellett lassítania, azóta pedig egyszer sem tudott igazán felpörögni az újabb sérülések miatt. Mindannyian várunk arra, hogy láthassuk az igazi arcát a bajnokság visszatérése után. Minőségi játékos, de folyamatosan mérkőzésekre van szüksége ahhoz, hogy elérje a teljesítménye csúcsát. Eddig amikor úgy tűnt, hogy elkapja a fonalat, mindig újra és újra megsérült. A madridizmus nagyon kíváncsi arra, hogy milyen állapotban tér majd vissza.”

Hazard sérülései akadályozták a játékost a folyamatos jó játékban, de hogyan teljesített, amikor képes volt pályára lépni? Vajon vannak olyan taktikai tényezők, amik párosultak a fizikai problémáival?

Gibson szerint, amikor Hazard az ősz folyamán jól teljesített, akkor sem közelítette meg a Chelsea csapatában mutatott formáját.

„Nem ért olyan magasságokba a játéka, mint a Chelsea-nél. Az ősz során csalódást keltő volt a játéka. Nem volt olyan hatással a Real Madrid mérkőzéseire, mint amekkora befolyása volt a meccsek kimenetelére a Premier League-ben.”

Ha vetünk egy pillantást a számokra, egyértelműen látszik, hogy a teljesítménye nagyon visszaesett. Az előző idényben gólok és gólpasszok tekintetében is egy másik játékost láthattunk. Madridban eddig, eltekintve a kiharcolt büntetőktől, mindössze egyetlen gólban volt közvetlenül érintett a pályán töltött 1124 perce alatt, mégpedig októberben, a Granada elleni bajnokin.

A sztori ugyanakkor nem teljes. Ahogy a lenti táblázat is mutatja, gólok tekintetében rendkívül alulteljesít – posztjához mérten az xG (expected goals) mutatója nagyon alacsony. Ha a 90 perces átlagot vesszük, akkor a mutató már nincs olyan vészesen messze a tavalyitól, ami nem meglepő, hiszen a játékpercek másképp oszlanak el, tekintve, hogy négynél több meccsen nem volt képes játszani zsinórban az idei szezonban. A folytonossággal talán megtalálná a szükséges ritmust a kapu előtt.

Ott vannak viszont a gólpasszok is: tavaly 15 asszisztig jutott, ami pályafutása legmagasabb mutatója (egalizálva a 2011/12-es idénybeli gólpasszainak számát). Ezt meg sem tudta közelíteni, de láthatjuk, hogy a 90 percre lebontott xA (expected assists) mutatója nem marad el nagyon a tavalyi átlagától.

Az első eset, tehát a gólok körüli mutatók különbözése adódhat az akklimatizálódás folyamatából is, hiszen Madridban más társak és új taktikai elemek veszik körül, mint egykor Londonban. Sarri irányítása alatt Hazard minden mérkőzésen egy 4-3-3-as rendszer részeként játszott. A jelenlegi idényben 11 mérkőzésen szerepelhetett ugyanebben a felállásban, de pályára kellett lépnie 4-1-4-1, 4-2-3-1 és 4-3-1-2-es szisztémában is. Az állandó játékidő, valamint az állandó taktikai formáció hiánya kétségkívül hatással van egy érkező játékosra.

Végzetül, mutatunk egy ábrát arról, hogy hogyan pozícionált Hazard a Real Madrid csapatában. A lenti grafika a Stats Performtól származik, és azt láthatjuk rajta, hogy a pálya mely különböző területein bukkant fel Hazard a 90 perc során a Chelsea-ben tavaly (és átlagosan mennyi időt töltött ott), és mely szegmensekben láthattuk idén.

A pirossal jelölt területen óriási visszaesés látható, ez pedig az ellenfél tizenhatosának előtere. Átlagosan 10 alkalommal kevesebbszer találkozik itt a labdával a 90 perc során, mint az előző idényben. A saját térfelén (kép bal oldali része) viszont sokkal többször birtokolta a labdát, gyakorlatilag 50 százalékos növekedést mutatva ebben a tekintetben. Ez köszönhető annak is, hogy Zidane nagy taktikai fegyelmet kér a játékosaitól, és a támadóknak is ki venniük a részüket a védekezésből. Összességében viszont egyértelműen látszik, hogy a támadóharmadban kevesebbet találkozik a játékszerrel, mint tavaly.

„A pozíciós játékában korlátozva van Madridban, de ez normális. A Chelsea-nél, ha te vagy a csapat legnagyobb sztárja, a legjobb támadójátékos, akkor oda mozogsz a pályán, ahová csak akarsz. Nem mondom, hogy Madridban visszafojtják, de nagy taktikai fegyelmet követelnek tőle. Szerintem nem így lehet kihozni belőle a legtöbbet.” – ecsetelte Gibson.

A játékoshoz közeli források arról tanúskodnak, hogy Hazard a korábbiakkal ellentétben most sokkal inkább elfogadta a kemény munkát megkövetelő módszert attól az embertől, akire gyerekként példaképként tekintett. Annak ellenére is, hogy pontosan ez tartja őt távol attól a területtől, ahol tavaly csillogni tudott.

Milla szerint teljesen normális, hogy Hazard egy Madrid szintű csapatban nem rendelkezik ugyanakkora szabadsággal a pályán.

„Sok nagyszerű játékos van a Real Madridban, mindannyian a nagyszínpadra akarnak kerülni. Talán Hazard nem érzi magát annyira fontosnak, mint Londonban. Meg kell értenie a szerepét a csapaton és a klubon belül. Ez még mindig csak az első éve, ami meglehetősen furcsán alakult számára. Időre van szüksége, de a jövőben a Real Madrid még többet fog követelni.”

Összességében tehát Hazard kevesebbet találkozik a labdával Madridban, és kevesebbszer kap labdát azokon a területeken, ahol a leghatékonyabb tudna lenni. A 15 mérkőzésen szerzett egyetlen találata viszont némileg félrevezető statisztika. Habár a kapu előtti helyzetbekerülése, valamint a helyzetek kialakításának tekintetében visszaesett az előző idényhez képest, ahogy az előző képeken is láttuk, 90 percre lebontva a statisztika egyáltalán nem tragikus. Hazard-nak mindössze annyira van szüksége, hogy sorozatosan kezdeni tudjon a mérkőzéseken, a megfelelő erőnlétnek és fizikai állapotnak örvendve. Ha ez megvalósul, akkor meg fogja találni a helyét a pályán. Még mindig van esély arra, hogy úgy játsszon, mint a Chelsea-ben.

Amikor a legutóbbi sérülése történt, még februárban, minden érintett fél tudta, hogy a problémát ezúttal megfelelően kell kezelni, függetlenül attól, hogy Hazard képes lesz-e még pályára lépni a 2019/20-as idényben.

Hazard környezete többféle lehetőséget is megvizsgált, valamint konzultált a belga nemzeti csapat orvosi stábjával is, de végül úgy döntöttek, hogy az operációt ugyanaz a csapat végezze el, amely a 2017-es műtétjét is végeze. Mindenki úgy vélte, hogy a tendenciává váló bokasérülések nagyban hátráltatták a játékost, és egyben ezek eredményezték a folyamatosan visszatérő sérüléseit. A bokája nem úgy viselkedett, mint egy labdarúgóé, hanem sokkal inkább mint egy kosárlabdázóé. Éppen ezért végül Hazard elutazott Texasba, ahol Eugene Curry, az NBA játékosokat is kezelő specialista műtötte meg a bokáját, március 5-én.

Az eredeti tervek szerint Hazard a 2020-as Európa-bajnokságon tért volna vissza a válogatottba, de a koronavírus átírta a terveket, így a Real Madriddal készülhet a visszatérésre, amelynek a várható időpontja nem változott. A karantén egyetlen komplikációt eredményezett: a bokáján lévő 30 öltést a kórház helyett a saját otthonában kellett eltávolítani, ám ez probléma nélkül megtörtént.

A másik bökkenő az erőnléti edző személyéhez kötődik. A terapeuta, aki Hazard házához járt, házi karanténba vonult a klub utasítására, az esetleges fertőzésveszély miatt. Habár az egész téves riasztásnak bizonyult, Hazard kénytelen volt Zoom meetingeken keresztül végezni a napi edzéseit. Mindez nagy gondosságot igényelt a játékostól, hiszen online kellett pontosan követnie és végrehajtania az utasításokat.

Végül minden a tervek szerint alakult, a játékos környezete pedig állítja, hogy Hazard nagy komolyságról és érettségről tett tanúbizonyságot az út során, hiszen mindent megtett, hogy a tervezett időben visszatérhessen. Sokkal jobban odafigyelt az étrendjére, valamint az otthoni edzéseire. Mindeközben a lehető legtöbb időt töltötte feleségével és gyerekeivel is, ami a mentális feltöltődése alapjául szolgált. Ez a feltöltődés akár fizikai javulást is eredményezhet. Egyetlen kihágás fűződik a nevéhez a karantén alatt: úgy adott interjút egy belga televíziós csatornának, hogy arról nem értesítette előre a klub sajtóosztályát.

Sokaknak az a benyomása, hogy Hazard végre megértette a Real Madriddal járó kihívás mértékét. Eddigi karrierje során sosem kellett a saját határait feszegetnie. Egyszerűen csak élvezte a játékot és az életét anélkül, hogy ki kellett volna sajtolnia magából a tehetsége utolsó cseppjeit is. Még a Chelsea-vel nyert bajnoki címe is relatíve könnyen megnyert címnek mondható. Ha a Real Madriddal is sikeres akar lenni, akkor sokkal jobban kell összpontosítania. Éppen ezért Zidane is rengeteget beszélt vele a kényszerpihenő alatt, hiszen szerette volna, ha az üzenet és annak jelentése tényleg célba ér.

Felidézhetjük a 2018-as világbajnokságot, ahol Hazard briliáns játéka Belgiumot az elődöntőig repítette. A sorozat győztesének pedig pontosan az volt az erőnléti edzője, aki most a Real Madridnál dolgozik ugyanebben a pozícióban. Az idény hátralévő része a terhelés tekintetében nagyon hasonlít egy mini-világbajnokságra, amire most Hazard éppen Dupont-nal készülhet. Az pedig nem tűnik kérdésnek, hogy a belga támadó erőnlétileg és mentálisan is felkészültnek látszik.

Hazard taktikailag is jól érzi magát Zidane rendszerében. A korábbi galaktikus legenda nem mászik mélyen a taktikai részletekbe, de pontosan akkor ad apró tanácsokat a játékosoknak, amikor arra tényleg szükség van – ezt pedig mindenki üdvözli az öltözőben. Hazard számára a már említett új szerepköre is nagyon hasznos lehet: a letámadásokban és védekezésben vállalt szerepe, az ezzel járó sprintek hozzájárulhatnak a fizikuma és a jó formája gyors visszanyeréséhez. Továbbá, még mindig érzi Zidane bizalmát, amit kamatostól szeretne visszafizetni.

Hazard meglehetősen szerencsés, hiszen Zidane, valamint Florentino Pérez is megszállottja volt a megszerzésének. Ezen felül a szurkolók is szimpatizálnak és türelmesek is vele, hiszen nem minden nagy név mondhatta el magáról a történelem során, hogy ilyen mutatókkal és ennyi sérüléssel a háta mögött a Bernabéu népe még mindig támogatta.

„A beilleszkedés folyamata nem egyszerű egy ekkora csapatnál. Sok más nagy név szintén nehéznek találta ezt. Arra számítok, hogy fontos lesz a csapat számára és az előttünk álló 11 mérkőzésen képes lesz megteremteni a különbséget.” – vélekedik Martin Vázquez.

A klub háza táján a legtöbben abban reménykednek, hogy Hazard túl van a tanulás folyamatán. A körülmények ellene voltak, de a szerencse végre mellé is állhat. A környezete úgy véli, hogy Hazard most már tudja, mit jelentenek az elvárások a Real Madridnál. A támadó most már készen áll a nagy robbanásra.

Egy évvel a bemutatását követően Hazard még mindig nem galaktikus. Viszont most kapott egy újabb esélyt arra, hogy a nulláról induljon.

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK