2021. June 24., Thursday

Achraf Hakimi: A számok bűvöletében

  • K. Matyi
  • June 6, 2020, 9:57 a.m.
Ha Achraf Hakimi első dortmundi szezonját jónak ítéljük meg, a második kölcsönben töltött évéről megállapíthatjuk, hogy kétszer olyan jól sikerült.

A marokkói jobbhátvéd remekül teljesít Lucien Favre irányítása alatt, főleg azóta, hogy a Dortmund átállt a 3-4-3-as felállásra. Achraf itt jobboldali szélsőhátvédként szerepel, és lehetősége nyílt arra, hogy pozíciójából fakadóan az utóbbi évek egyik legjobb támadó szellemű szélsőhátvédje legyen.

Achraf 2018-ban azért hagyta el a Real Madridot, hogy több játékpercet kapjon, hiszen a királyi gárdánál nem sok esélye volt Dani Carvajal mögött lehetőséghez jutni. Két év telt el azóta, a 21 esztendős játékos pedig annyit fejlődött, hogy teljesítményét már olyan nevekkel hasonlítják össze, mint Maicon, Dani Alves, Marcelo, Jordi Alba, Joshua Kimmich, Trent Alexander-Arnold, Philipp Lahm, vagy épp Carvajal.

Az Opta Sports adatai szerint Hakimi a posztján jelenleg a legjobbak közé tartozik, 19 gólban működött közre (kilenc alkalommal talált a hálóba tíz gólpassza mellett) a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában a most futó idényben.

Achraf Hakimi

A támadóharmadban jelentkező bátorságát a Dortmund legutóbbi mérkőzésén tovább fokozta, hiszen ő szerezte csapata negyedik gólját a Paderborn 6-1-s kiütése során. Ez nem csak egy újabb találat a neve mellett, tekintve, hogy egalizálta Maicon 2009-2010-es szezonban produkált számait, aki akkor szintén 19 alkalommal segítette közvetlenül vagy közvetve gólhoz az Inter együttesét. Ebben a kiírásban a Nerazzuri triplázni tudott José Mourinho vezérletével…

A blancók kölcsönben szereplő játékosánál egyedül Dani Alves rendelkezik jobb mutatókkal: a már említett 2009-2010-es idényben a Barcelona akkori jobbhátvédje 22 gólért felelt (4 találat mellett 18 asszisztot tudott felmutatni). Achraf jó eséllyel megdöntheti brazil kollégája rekordját, hiszen még öt mérkőzés vár rá a német bajnokságban.

A fiatal tehetség a posztján az elmúlt évek egyik legjobbjává nőtte ki magát. Az Opta statisztikái is ezt mutatják, a vonatkozó adatok így festenek a negyedik helytől lefelé: Kimmich 18 (2017-18), Jordi Alba 16 (2018-19), Alexander-Arnold 16 (2018-19), Lahm 15 (2012-13), Marcelo 14 (2016-17), Carvajal pedig 10 (2016-17) találatban játszott főszerepet.

Achraf Hakimi

A marokkói válogatott játékos a nyáron minden bizonnyal visszatér a Santiago Bernabéuba, ez pedig kérdéseket vet fel a királyi gárdánál: váljanak meg tőle nagy összegért, vagy hagyják, hogy megküzdjön Carvajallal a kezdőcsapatba kerülésért? A spanyol a 2013-2014-es idény óta kihagyhatatlan a blancók kezdőjéből, fiatal kollégája pedig egyértelművé tette, hogy csak akkor tér vissza Madridba, ha fontos szerepet szánnak neki a klubnál.

A játékos ügynöke világosan közölte ügyfele elképzeléseit a szezon végén. „Az idény égeztével vissza fog térni Madridba” – mondta. „Meglátjuk, hogy utána mi lesz. Meccseket akar játszani, ahogy idén; minden találkozón kezdő volt. Nem sietünk, az egyetlen szempont az, hogy játsszon és tovább fejlődjön.”


Olvastad már?

Gyászhír: Luis del Sol

Gyászhír: Luis del Sol

June 21, 2021, 9:27 a.m.

VIDEO - Köszönjük, Kapitány!

VIDEO - Köszönjük, Kapitány!

June 17, 2021, 11:03 a.m.

Sergio Ramos: Még visszatérek

Sergio Ramos: Még visszatérek

June 17, 2021, 4:31 p.m.

Hozzászólások

Tabella