Bale: Madridban megszokott, hogy kifütyülik a játékosokat

A walesi támadó Erik Anders Lang showjában szerepelt, ahol a golf mellett szó esett a neveltetéséről, a madridi szurkolók füttykoncertjéről és a családról is. Következzen az igencsak személyes hangvételű interjú második része.

Az interjú első részét ide kattintva tudjátok elolvasni.

A ballábas futball

A golfban jobbos, de a fociban balos vagy?
Igen. Ballábas, de jobbkezes vagyok.

Hallottam egy történetet. A középiskolában annyira jó volt a bal lábad, hogy a tanárod megtiltotta, hogy azt használd.
Ez így igaz.

Hát ez nagyon vicces. zavart ez téged?
Nem volt vicces, számomra semmiképp.

Hát ez engem is zavart volna. "Légyszíves, hadd használjam a bal lábamat!"
Testnevelés órákon, amikor külön csoportokban dolgoztunk, többször előfordult, hogy amikor nem nézett a tanár, akkor bal lábra vettem a labdát és bumm, máris gólt szereztem. Aztán mindenki kiabált, de én mondtam, hogy "hiszen ez a jobb lábam volt. (nevet)

Tényleg ennyire gyenge a jobb lábad?
Igen.

Használhatatlan?
Nem, tudom használni, de leginkább arra van, hogy egyenesen álljak. (nevet)

Segítségnyújtás

Mi a legkedvesebb dolog, amit valaha másnak tettél?
Igyekszem minél többet tenni a családomért. Szóval leginkább rájuk fókuszálok. Próbálunk különböző dolgokba is belefogni a jotékonykodás és hasonlók mellett. Leginkább az időm szab ennek határt. Sajnos nincs sok időm, viszont, ha valamibe belefogok, azt nem akarom félvállról venni. Emiatt mostanában nem kezdtünk bele semmi újba, erre főként akkor lesz időm, amikor közeledik a visszavonulásom. Most csak a családomra figyelek, a testvéremre, a szüleimre, a feleségem testvérére és az ő szüleire. Család és barátok, ez a legfontosabb.

Nem igazán divatozol, nem hordasz órát. 
Pedig van sok, de mindegyiket a trófeákért kaptuk, szóval… (nevet)

Szóval nem igazán a te stílusod. Nem mondasz olyat, hogy "akarom ezt az órát".
Nem jellemző.

Odakint nem áll egyetlen Lamborghini sem. Egy SUV-vel jársz, ilyet látok minden sarkon Los Angelesben. Nem vagy egy feltűnő fickó.
Valóban nem vagyok az.

Csak a golf. Kizárólag egy szép egyeneset szeretnél ütni.
Igen, és minél több időt tölteni a családommal. Csak erre van szükségem: golf, család, barátok, és máris boldog ember vagyok. Imádom a golfot, imádok minden percet, amit a családommal tölthetek. Volt olyan időszak az életemben, fiatalabb koromban, amikor több autót is vettem, de gyorsan rájöttem, hogy ez csak pénzkidobás. Szeretem élvezni azt, amit csinálok. Ahogy korábban már mondtam, minden évben a barátaimmal megyünk nyaralni. Minden évben csinálunk egy golfbajnokságot, amiért mindig fizetek és sokat nevetünk. Ennyi. Ezt minden évben megcsináljuk, ezután megyünk nyaralni a családommal, aztán újra edzésbe állok. (nevet) Ahogy látod, elég egyszerű életet élek.

Mi volt az utolsó dolog, amit vásároltál? Szoktál ruhákat venni?
A feleségem veszi nekem a ruháimat. (nevet) Általában a Zarában vásárol.

Szóval ő öltöztet téged?
Többnyire igen. Mindig megkérdezi, szükségem van-e valamire. Általában néhány pár farmer és néhány póló a válaszom.

Úgy érzem, nincs semmi bajod a melegítővel.
Nincs bizony. Minden edzésre abban megyek. Minek vennék fel kényelmetlen ruhát arra a 20 perce, amíg elérek az edzésre? Aztán edzés után visszaveszem és ismét 20 percet utazok benne, hogy itthon megint levegyem. A melegítőben hiszek.

Mekkora cipőt hordasz?
44-eset hordok. Amúgy 43-as a lábam, de a golfcipőben a 44-es a kényelmes.

A te lábad jóval többet ér, mint az enyém.
Hát az egyik biztosan.

A bal lábad be van biztosítva?
Bizony.

A golfban a bal láb adja a lendületet, mert te jobbkezes vagy.
De mindig a jobb lábammal voltak problémaim. Kizárólag a jobb lábamat operálták meg.

Bale a Southampton mezében.

És ez miért lehet?
Azért, mert ott rúgtak meg sokszor. Mindig bal lábbal fedezem a labdát, próbálom távolt tartani az ellenféltől, emiatt a jobb lábamat érik a rúgások.

Becsúszások?
Igen. Sokszor volt sérült a jobb bokám. Igazából a bokáim külső részén már nincsenek ínszalagok. Szóval, amikor valaki eltalálja és behajlik a bokám, már el is pattant.

Ezt érzed is?
Nem, mert a bokán belül történik, ezért észre sem veszed.

A futball szeretete, a Real Madrid szurkolóinak füttykoncertje

Mi akartál lenni?
Mindig is profi labdarúgó akartam lenni, de sohasem terveztem, hogy ilyen magas szintre jutok. Csak a Southamptonban szerettem volna játszani, amikor ott voltam. Fel akartam kerülni az első csapathoz, hogy profivá válhassak. Ez volt a célom. Ahogy korábban is említettem, mindig próbáltam a következő célra koncentrálni, és miután elértem, mehettem a következőre. Mindig kellett valami, ami fenntartja a motivációmat. Ez nagyon sokat segített nekem, mert ha van egy célod, akkor minden erőddel azon leszel, hogy elérd azt. De amikor eléred, muszáj egy új célt kitűzni magad elé. Ha nincs ilyen célod, el fogsz veszni. Én mindig apránként építkeztem, és folyamatosan lettek egyre nagyobbak a céljaim.

Azt hiszem, értem, miért imádod a golfot. Ugyanennyire imádod a futballt is?
Ez most teljesen más, mert a futball a munkám. Ha elmegyek golfozni, akkor csak magam vagyok, mosolygok és játszok. Semmiféle elvárás nincs magammal szemben. Csak el kell ütnöm a labdát, ez csak szórakozás. Nincs nyomás és nincs stressz. A foci más, minden meccsen hatalmas nyomás nehezedik ránk. Ha nem játszol jól, akkor vége mindennek. Átéltem, milyen az, amikor 80 ezer ember fütyül téged, amiért rosszul játszol.

Ilyen rossz, amikor kifütyülnek?
Hát nem túl jó érzés. És néhányszor már átéltem ezt. Amikor először történt meg, nem tudtam, hogy mi ez.

Szóval a kifütyülés olyan, mintha lehurrognának?
Igen, itt kifütyülik az embert. Ez egy megszokott dolog.

Fura?
Hát nem túl jó érzés. Különösen az önbizalmadnak nem tesz jót.

De miért teszik ezt a saját szurkolóid? Egy kicsit kegyetlenül hangzik.
Ez a LEGNAGYOBB kérdés. Nem értem. Mert épp akkor lenne szükséged igazán a szurkolók biztatására, amikor rosszul megy a játék. Hiszen ők is attól lesznek boldogok, ha nekem jól megy. De úgy tűnik, ők ez másképp gondolják. Csak kifütyülnek, ettől pedig még rosszabbul érzed magad és elveszíted a maradék önbizalmadat is. Ezután még rosszabbul játszol, a szurkolók pedig még csalódottabbak lesznek. Ez amolyan Real Madrid-jelenség. Más klubokál is csinálják, de a Real Madrid különösen ismert erről. Elég kihagynom egy nagy helyzetet, és máris fütyülnek. Pedig egy kihagyott helyzet után az önbizalmam is eléggé lent van, a fütyülés ezen semmit sem segít. Aztán, amikor újra gólhelyzetbe kerülök, még kisebbnek látom a kaput.

Bale gólöröme a 2018-as BL-döntőben.

Szerinted a golf segít téged a futballban?
Igen! Bár sok ember mást gondol erről, pedig mentálisan segít frissen tartani. Ha épp nem futballozol és hazamész, akkor nézed a foci, ha nem nézed a foci, akkor hallgatod, ahogy mások erről beszélnek. Ez néha túl sok, ki kell kapcsolni, mert tényleg mentálisan gondokat tud okozni.

Egyetlen pszichológus sem mondaná, hogy száz százalékosan csak is egyetlen dolgokra fókuszálj…
Úgy érzem, jó rutint alakítottam ki magamnak. Képes vagyok távol tartani magam mindentől. Szeretek a golfpályán lenni, mert elvonulhatok kicsit. Elvonulhatok a futballtól, főleg, amikor nem mennek jól a dolgok. Csak kimegyek, ütögetek és nem gondolok másra. Egy labda, zöld fű, néhány homokcsapda. Jó érzés elvonulni és mindenféle nyomás nélkül golfozni.

A futball manapság

Az eredményen kívül, mi a legfontosabb dolog a futballban?
Az a gond, hogy minden az eredményről szól. Hiába játszol gyönyörűen, ha közben nem találsz be öt mérkőzésen keresztül, akkor az emberek máris azt fogják mondani, hogy milyen rosszul megy neked. Közben te azt gondolod, 'de hiszen jól játszom, csak a gólszerzés nem jön össze, és tudom, hogy közben keményen is dolgozom'. De az emberek gólokat és gólpasszokat akarnak látni. Ezek azonban néha nem történnek meg.

Manapság minden az eredménytől függ. Hiába játszol botrányosan, ha rúgsz két gólt, minden rendben van. 10-ből 10-es. Komolyan mondom, ez megtörtént már velem is. Szörnyen játszottam, de szereztem két gólt. Úgy voltam vele, hogy 'ez nagyon rossz meccs volt'. Közben mások meg azt mondták, hogy 'nagyszerűen játszottál. Ez olyan, mint a golfozóknál, akik hiába játszanak jól, ha közben nem szereznek pontot. Ugyanez van a fociban is, minden az eredménytől függ. Lehet, hogy egész meccsen nem érsz labdába, de megszerzed a győztes gólt és máris ragyogó játékos vagy. De számomra ez nem elég. Amióta focizom, mindig a legjobb formámat akartam mutatni. Mindenkinek meglehet a véleménye, de én tudom, hogy mindig arra törekedtem, hogy jól játszak, és elégedett legyek a teljesítményemmel.

Ezen először a Southamptonban estem át, amikor 16 évesen debütáltam az első csapatban. Még csak néhány mérkőzést játszottam a legmagasabb szinten, de az újságokban már azt olvastam a meccsriportokban, hogy mennyire rossz vagyok. És ez igencsak odavágja az önbizalmadat. Emlékszem, mikor egy ilyen után beszélgettem az anyukámmal és mondta, hogy 'ne olvasgasd az újságokat'. Mert mindenkinek meglehet a véleménye. Lehet, hogy jól játszol, de nem szerzel gólt, és valaki szörnyű dolgokat fog írni rólad. De az is lehet, hogy rosszul játszol, rúgsz két gólt és valaki az egekig magasztal majd. Sportolóként az a legfontosabb, hogy te tisztában legyél azzal, hogy jól játszottál. Érezned kell, hogy igen, jól ment a játék. Engem már nem érdekel, mit írnak rólam, így az önbizalmamat sem kell újra és újra felépíteni.

Gyorsaság vs. pontosság

Amikor teljes erővel megrúgoda labdát, milyen gyorsan tud menni?
Elég rég volt már ilyen, úgyhogy nem tudom biztosan.

De több mint 110 km/h?
Sőt, több az 150-nél is!

Keresed a helyzeteket, amikor erősen rúghatod meg a labdát?
Igen, de a pontosság mindig fontosabb. Mert hiába rúgom meg 160 km/h-val, ha épp odamegy, ahol a kapus áll. Inkább menjen a labda "csak" 100 km/h-val, de a felső sarokban kössön ki. Akkor esélye sincs a kapusnak.

Melyik a kedvenc sarkod?
Ez attól függ, hogy ott van-e a kapus. (nevet) De amúgy a jobb felső sarok a kedvencem. A jobb kéz felöli oldalt szeretem megcélozni, mert sokkal erősebben tudom meglőni a labdát.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…