Zidane vizsgálja az öt cserében rejlő lehetőségeket

Zinédine Zidane nem híve a nagy beavatkozásoknak, de változtat a dolgok menetén, amennyiben azok nem működnek. Az új szabállyal pedig bővül a lehetőségek tárháza.

Május 8-án a FIFA és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy csökkentsék a koronavírus-járvány és az ebből fakadó edzéshiány hatásait, mivel a bajnokságokat minél hamarabb szeretnék befejezni. Ha a futball visszatér, a csapatok meccsenként öt alkalommal cserélhetnek. Az új szabály célja, hogy megvédje a játékosokat a rájuk nehezedő fizikai megterheléstől, amit a pályára való visszatérés okoz. A menedzserek pedig új lehetőségekkel kalkulálhatnak.

Zidane és technikai stábja jelenleg azon dolgozik, hogy megállapítsák, miként fordíthatják a saját előnyükre az új intézkedést. A francia szakember nem híve a nagy beavatkozásoknak. Nem számolva azt a 10 alkalmat, amikor sérülés miatti kényszerből cserélt, a madridi mester viszonylag későn nyúl bele a játékba. 29 találkozón az első változtatása a 70. perc után következett be, ez a mérkőzések 51.72%-a.

Zinédine Zidane

A tréner összesen 112 alkalommal cserélt a most futó idényben. Hat meccsen – ez a 15.38%-a a mérkőzéseknek – egyáltalán nem használta a kispadon ülőket. Két ilyen összecsapáson a Real Madrid mindössze döntetlent játszott. Zidane komfortosabban érzi magát azzal, amit a pályán lát, mint azzal, amit bármilyen változtatás nyújthat.

Egy másik érdekes statisztikai adat: a francia mester 15 kettős cseréje. Ez azt mutatja, hogy bár ritkán alkalmaz bármilyen változtatást, ha a dolgok nem a terv szerint alakulnak, drasztikus lépésekre is képes. Remek példája ennek az Atlético Madrid elleni derbi. Az első félidő gól nélküli döntetlent hozott, ezért Zidane radikális változtatások mellett döntött: Kroos és Isco helyett Lucas Vázquez és Vinícius álltak be. Ők bizonyultak döntőnek, a brazil a győztes találatban is érdekelt volt. Az új szabályok pedig öt alkalmat teremtenek a szakember számára, amennyiben a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan ő eltervezte.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK