Mourinho történelmi éve

A Real Madrid 33 spanyol bajnoki címet nyert ezidáig, de ezek közül kevés emelkedik ki annyira, mint a 8 évvel ezelőtti, 32. siker.

José Mourinho a MARCA-nak hosszabban is mesélt a legendás 2011/12-es szezonról. A portugál edző csapata nemcsak legyőzte Pep Guardiola legendás Barcelonáját, hanem több rekordot is megdöntött közben: 100 ponttal és 121 lőtt góllal zárták a bajnokságot. Mindkettő a mai napig rekordnak számít. Összeszedtük a nyolc kulcspontját annak a szezonnak.

1. Inaktivitás az átigazolási piacon

2011 nyarán kizárólag Fabio Coentrao érkezett a csapathoz 30 millió euróért. Rajta kívül két fiatal játékost igazolt Mourinho: Raphael Varane-t és Nuri Sahint. A távozók sora már hosszabb volt: Sergio Canales, Pedro Leon, Ezequiel Garay és Fernando Gago sem illet a portugál mester elképzeléseibe. A csapat gerince pedig már a korábbi évben kialakult.

Mourinho és Guardiola

2. Egy minden téren erős rivális

Minden fronton a Barcelona volt a legnagyobb ellenfél, ez azt is jelentette, hogy még parázsabb El Clásicókat játszottak a csapatok. A Mourinho és Guardiola közötti ellenségeskedés csak egy dolog volt, de a játékosok közötti viszály a pályán egészen más szinten zajlott. Egyik oldalon ott volt Alvaro Arbeloa, Xabi Alonso és Cristiano Ronaldo, míg a másikon Gerard Pique, Xavi és Lionel Messi. A szezon első csatáját a Barcelona nyerte, miután augusztusban magasba emelhették a Spanyol-szuperkupát.

3. Válasz a hanyatlásra

A királyi gárda szenvedett a bajnokság elején: a harmadik fordulóban kikaptak a Levantétól, majd egy héttel később csak döntetlent értek el a Racing Santander ellen. Ezután azonban Mourinhóék zsinórban tíz mérkőzést nyertek meg, a bajnoki tabella élére álltak és innentől kezdve nem is engedték ki a kezükből a győzelmet.

4. Nehéz El Clásicók

A tíz meccses győzelmi sorozatot a Barcelona szakította meg, ugyanis a decemberi El Clásicón 3-1-re nyertek a Bernabéuban. Újra kétségek merültek fel, vajon képes lesz-e a csapat kilábalni a gödörből, de Mourinhóék nagyon jól reagáltak. Egy héttel később 6-2-re verték a Sevillát, majd 5-1-re a Granadát.

Cristiano Ronaldo csendre inti a Camp Nout

5. Akadályozó tényezők

Miközben a tabella élén volt a csapat, egyre több pontot hullajtottak el, főként a szezon utolsó hónapjaiban. Először döntetlent játszottak a Malagával, a Villarreallal, majd a Valenciával is. Ez pedig egyre több kérdést vetett fel a közelgő Barcelona elleni találkozóval kapcsolatban.

6. Végzetes csapás

A mérkőzésen Sami Khedira góljával szerzett vezetést a Real Madrid a Camp Nouban, erre csupán a második félidőben tudott válaszolni a Barcelona. Sok idejük nem volt az örömre, mert jött Cristiano Ronaldo és csendre intette a Camp Nou közönségét. A győzelemmel pedig hét pontos előnyre tett szert a csapat.

A Real Madrid megszerzi 32. bajnoki címét Bilbaóban

7. A befutó

A Real Madridnak hat pontra volt szüksége az utolsó négy mérkőzésen, hogy bajnok legyen. Ebből hármat meg is szereztek hazai pályán a Sevilla ellen, majd a következő találkozón, Bilbaóban, Cristiano, Özil és Higuaín gondoskodott róla, hogy ne maradjon több kérdés. A vége 3-0, és május 2-án, pontosan nyolc évvel ezelőtt megszerezte 32. spanyol bajnoki címét a Real Madrid.

8. A Tizedik előszele
Mourinho történelmi szezonjából kizárólag a BL-siker hiányzott. A csapat az elődöntőben esett ki tizenegyesekkel a Bayern München ellen. 

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK