Csak egy kontrázó csapat

Történelmi idény ide, rekorddöntés oda, sokak gondolták úgy, hogy Mourinho csapata csak atlétákból állt.

13 Bajnokok Ligája trófea. Ez fogadja a látogatókat, amikor belépnek a Real Madrid múzeumának VIP részelegére. Jól tudjuk, hogy nemcsak ezek a trófeák kötődnek nagyszerű emlékekhez. Ott van például José Mourinho Real Madridja.

Az igaz, hogy annak a csapatnak nem sikerült megnyernie a Bajnokok Ligáját, de a történelmi, rekordokat döntőgető 2011/12-es idény is minden elismerést megérdemel. Elképesztő szezon volt, melyben Pep Guardiola csúcson lévő Barcelonája volt az ellenfél. Ma van a nyolcadik évfordulója a Real Madrid 32. bajnoki sikerének.

A 2011/12-es szezon Mourinho mesterműve volt. Nemcsak megállították a lehengerlő Barcelonát, de szemkápráztató játékkal tették mindezt. Pedig az a Barcelona sokak szerint minden idők legjobb Barcelonája volt. Mindent bele kellett adniuk Mourinhóéknak, hogy legyőzzék őket. De ahogy Cristiano Ronaldo híres "calma, calma" jelenete is megmutatta, ennek a csapatnak mindene megvolt ahhoz, hogy valami nagy dolgot érjen el.

A Real Madrid a San Mamés Stadionban emelte magasba a bajnoki trófeát 2012. május 2-án. Mégis, a Barcelona elleni idegenbeli siker jelentette az igazi győzelmet: ezután hét pontos előnyre tett szert a madridi csapat.

A bajnokság végén a Real Madrid 100 pontot szerzett és 121 gólt lőtt – mindkét szám a mai napig rekordnak számít a LaLiga történelmében.

(Ha nem indul el a videó, kattints a MEGTEKINTÉS YOUTUBE-on feliratra.)

Mégis sokan kritizálták ezt a gárdát. Azzal érveltek, hogy csak kontrákból veszélyesek, és hogy egy halom atlétából áll a csapat. Ebben igazuk is volt. De pont ez volt az erősségük. Arra építette Mourinho a taktikáját, amiben a játékosai a legjobbak voltak: a gyorsaságra.

De igazából ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy Guardiola Barcája csak a labdával volt ügyes, vagy hogy Rafael Nadal győzelmeit csak a lábmunkájának köszönheti. Az a Real Madrid nemcsak művészi szintre emelte a kontratámadásokat, de közben gépként működtek. Ez pedig a játékosok hihetetlen egységének volt köszönhető. Teljesen másfajta futballt játszottak, mint a Barcelona: sokkal direktebb, de sokkal nehezebb is volt megállítani őket.

Amikor hátul megszerezték a labdát, akkor mindannyian támadásba lendültek. Ha egy falat kellett átjátszani, akkor régimódian ugyan, de átlövésekkel próbálkoztak. De nevezhetjük ezeket rakétáknak is. Éppen ezt volt a megtestesülése annak, amire a Bernabéu közönsége vágyott: futball megállás nélkül és gólok, gólok, gólok. Jó foci volt, nagyon jó foci volt.

A nyolcadik évforduló alkalmából Mourinho is nyilatkozott a MARCA-nak, szerinte is Európa legjobb csapata volt az a Real Madrid.

Csupán a Tizedik BL-trófea megnyerése hiányzott. A vesztes tizenegyespárbaj a Bayern München elleni elődöntőben Mourinhót is megsirattatta, hiszen tudta, az az ő éve kellett volna, hogy legyen. Szomorú este volt, amit nem érdemelt meg a csapata. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy csak egy kontrázó csapat volt.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK