Tervek és aggályok: így indulhat újra a bajnokság

Négy lépcsőben indulhat újra a sportélet Spanyolországban, de a tervezet sok kérdést vet még fel.

Az új protokollt az Egészségügyi Minisztérium fogalmazta meg, ennek értelmében először az edzéseket engedélyezik, majd ha minden jól halad, akkor a bajnokság is újraindulhat. Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke jelentette be az "új normális" névre keresztelt, négy lépcsős folyamatot.

A profi sportolóknál minden egyes szakasz egy hétig tart majd. A protokoll végső célja, hogy a  LaLiga is újraindulhasson június 5-én vagy június 12-én. Íme a négy szakasz:

1. szakasz május 4.
Ekkor térhetnek vissza a játékosok az újra kinyíló edzőközpontokba, első körben kizárólag egyéni edzéseket végezhetnek. Engedélyezett nekik, hogy a pályán is edzenek, akár labdával is, ha az edzésterv ezt indokolja. Először minden játékoson, edzőn és a klubok alkalmazottain tesztet végeznek el az edzőközpontba való belépés előtt, még az autójukban.

2. szakasz: május 18.
Ha minden a tervek szerint halad, innentől kezdve már csoportos edzéseket is végezhetnek a játékosok. Elöször hatfős csoportokban, majd ez bővülhet ki nyolc főre egy héttel később, május 25-én. Az edzőket és segítőket is beleértve nem lehetnek egyszerre tíznél többen a pályán, és a csoportok tagjai sem az öltözőben, sem a pályán nem találkozhatnak.

3. szakasz: június 1.
Ez a tervezett dátuma a teljes csapatos edzéseknek, természetesen szigorú szabályok betartása mellett. Ebben a szakaszban a játékosoknak együtt kell elszigetelődniük a külvilágtól annak érdekében, hogy az ezutáni héten biztonságban újraindulhasson a bajnokság. A játékosok azonban egyelőre elutasították ezt a megoldást.

4. szakasz: június 5.
Ha minden a tervek szerint halad, akkor zárt kapuk mögött indulhat újra a bajnokság. Az edzések függvényében június 5. és június 12. az előzetesen kijelölt dátum, hogy lejátszák a 28. forduló mérkőzéseit.

Időközben a LaLiga elnöke, Javier Tebas is egyeztetett a játékosokat képviselő szövetséggel és a klubokkal a bajnokság tervezett folytatásáról.

A Real Madrid edzése

Aggályok a Real Madrid részéről

Bár a spanyol kormány terve egyszerűnek tűnik, mégis sok kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. A klub vezetősége úgy gondolja, hogy visszatérni az edzésekhez logisztikailag egy sokkal részletesebb tervet kívánna, és remélik, hogy a héten ebben még változás történik.

Már a 0. szakasszal kapcsolatban is vannak pontosításra váró megfogalmazások. Például a tervezet idevonatkozó része így szól: "egyéni edzés profiknak, a segítőknek és alapvető edzés a profi ligáknak". A Real Madridnál nem teljesen biztosak abban, hogy az egyéni edzés csak egy meghatározott számú csoportra vonatkozik-e vajon, és hogy a játékosoknak, edzőknek mekkora távolságot kell tartaniuk egymástól a pályán. Az sem világos, hogy adott időközökre több csoport is a pályára mehet-e. Sőt, még Zidane sem tudta értelmezni az "alapvető edzés" megfogalmazást.

Még több kérdés merült fel az 1. szakasszal kapcsolatban. Ekkor "nyithatnak újra a magas teljesítményű edzőközpontok a legszigorúbb higiéniai előírások betartása mellett" és ekkor indulhatnak el a "közepes szintű edzések a profi bajnokságokban". Kérdés, hogy a valdebebasi edzőközpont magas teljesítményű központnak számít-e, valamint a "közepes szintű" edzéseknél nincs kifejtve az edzés intenzitása, vagy az, hogy egyszerre mennyien lehetnek egy helyen.

Ki végzi el a teszteket?

A legnagyobb kérdés pedig, hogy kinek a felelőssége elvégeztetni a teszteket. Néhány nappal korábban még úgy nézett ki, hogy a LaLiga fogja tesztelni a játékosokat két-három nappal a edzőközpontokba való visszatérés előtt. Most már nem teljesen világos, hogy ez a LaLiga vagy a Sporttanács felelőssége-e.

Sergio Ramos korábban a RealMadridTV-ben fejtette ki a játékosok álláspontját: "Alig várjuk, hogy visszatérhessünk a pályára, azonban ez addig nem fog megtörténni, amíg az Egészségügyi Minisztérium kockázatosnak tartja".

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…