Az új Bernabéu fontos elemei

A felújítást, kibővítést követően az új Santiago Bernabéu nem csak a futballvilág szimbóluma, de a világ egyik építészeti szimbóluma is lesz. Ez volt az elképzelés, amikor Florentino Pérez jóváhagyta a projektet, amelyet az FCC nevű építési vállalat kivitelez. Az építészeti kihívás Európa három vezető építészeti stúdiójának bevonását is igényelte, az L35, a Ribas és a GMP pedig büszkén hirdeti honlapján azt, hogy milyen is lesz a komplexum az átalakulás után. Az alábbiakban az építészek által kulcsfontosságúnak ítélt elemeket mutatjuk be.

Teljes átalakulás
Amikor a Real Madrid elnöke jóváhagyta az átalakítást, egyértelművé tette: a stadion teljes átalakítása alapvető követelmény. Az érintettek ennek tudatában kezdték meg a munkát. Azt kapták feladatul, hogy a stadionból varázsoljanak egy építészeti remekművet, aminek eredményeként a régi Bernabéu csupán emlék marad. A cél az volt, hogy az eredmény egy olyan épület legyen, amely hasonlóan a Big Benhez vagy a Sydney-i Operaházhoz, világszerte ismertté válik majd.

Gyűrűk
A felső gyűrűk alapvető fontosságúak a munkavégzés kapcsán, nélkülük nem lehetne megvalósítani a terveket, azonban a stadiont a munkálatok közben használni fogják. A legnagyobb munkákat ennek megfelelően nyaranta végzik, bár a koronavírus kapcsán kialakult helyzet miatt gyorsabban haladhat a munka a tervezettnél. Ha a csapat a híreknek megfelelően a Di Stéfano Stadionban játssza le a hátralévő meccseit, úgy még több időt nyerhet a kivitelező. A stadiont körbeveszi egy kompressziós gyűrű. Ez teszi lehetővé, hogy egy belső gyűrű számos kábellel beépítésre kerülhessen. Így a pálya felszabadul, és folyhat a játék, miközben a tetőn munkavégzés zajlik. Erre a következő idényben kerül majd sor.

Bernabéu

15 perc alatt csukódó tető
A stadion tervezői szerint a tető 15 perc alatt záródik, vagy nyitódik ki teljes mértékben. A tető borítását egy hihetetlenül műanyagból készítik majd. A vízelvezetésre külön hangsúlyt fektettek a tervezésnél, hogy elkerüljék a súlygyarapodás miatti problémákat. A stadion tetőszerkezetébe beépítésre kerül egy teljesen körbe futó ledfal. A zárható tető 76 méternyi fény beengedését teszi lehetővé, ami a tervezők szerint világrekord.

Bernabéu

A külső változása
A lelátók olyanok maradnak, mint most, bár az egyik oldalon kapnak némi magasítást. A válgoztatások inkább a külsőre vonatkoznak majd, a Bernabéu belső része szinte olyan marad, amilyennek most ismerjük.

Rozsdamentes acél borítás
A stadiont rozsdamentes acéllemezek veszik majd körbe. Egy fém borítás, ami megvédi a stadion belsejét. A megfelelően kezelt rozsdamentes acél nem fog tükröződni, az építészek elmondása szerint az anyagot ránézésre úgy kell elképzelni, mint az konyhai edények anyaga. Egyértelmű, hogy titániumra hasonlít a külseje. Miután voltak olyan épületek, ahol korábban problémát okozott a hasonló borítás, mivel a napfény visszatükröződése megkárosította a környezetet, erre külön hangsúlyt fektettek a tervezésnél.

Bernabéu

Speciális homlokzat
Az új Bernabéut megtervező stúdió el akart szakadni attól a megközelítéstől, hogy egy épületnek négy homlokzata van. Ez motiválta őket. El akartak rugaszkodni a szimmetriától. Úgyhogy a homlokzat teljesen aszimmetrikus lesz. Attól függően mutat teljesen más arcot, hogy melyik oldalról nézzük. A sima és ívelt vonalak teljesen megváltoztatják a létképet, a megtekintés helyének függvényében.

Magaslati körbejárhatóság
A stadion felső része lehetővé teszi majd a teljes körbejárást, lényegében mint egy terasz. Innen a szurkolók élvezhetik a stadion látképét, de a város nevezetességeit is.

Bernabéu

Szimbolikus főbejárat
A jelenlegi Bernabéu 57 kapuval rendelkezik, de nincs egy hivatalos főbejárata. Ez lesz az új stadion egyik alapvető változtatása. A bejárat szimbolikus lesz, egy hatalmas lobbival a Paseo de la Castellana irányába.

Luxushotel
Az első tervek szerint egy luxushotel és egy bevásárlóközpont létrehozása nem lesz lehetséges. A tervezők azonban nem vetették el annak lehetőségét, hogy egy kisebb luxushotelt hozzanak létre, melynek szobái a pályára néznek. Nehéz lesz, de még nem zárták ki a lehetőséget.

Bernabéu

Múzeum kiterjesztés
A Real Madrid múzeuma a klub egyik fontos bevételi forrása, és továbbfejlesztik majd, hogy még nagyobb teret biztosíthassanak a kiállításnak. Éves szinten nagyjából négymillió ember látogatja a múzeumot, ami a spanyol fővárosban a Prado és a Reina Sofia múzeumok után a leglátogatottabb. A fejlesztés után vélhetően 20 euróra nő a belépőjegyek ára. A stadiont különböző jelentős események megrendezésére is használhatják majd, ami szintén lehetőséget teremt arra, hogy a klub plusz bevételekhez jusson.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK