Mendy ügynöke: A koronavírus előtt el tudtam volna képzelni, hogy Mbappé Madridba szerződik

A neves sportügynök, Yvan Le Mée, aki jelenleg a sportügynökök feladatairól és a labdarúgás üzleti részéről készít egy tévésorozatot Mercato címmel, úgy véli, hogy ha nem lett volna a koronavírus miatti felfordulás, Kylian Mbappe akár már idén nyáron is aláírhatott volna a Real Madridhoz.

Mi a céljuk a Mercato sorozattal?

A labdarúgás üzleti részének csínját-bínját akarjuk bemutatni. Az igaz, hogy néha történnek érdekes dolgok az átigazolások körül, de a mi célunk az, hogy olyan üzleteket mutassunk be, amik valójában történnek a labdarúgásban. Miért igazolhat egy játékos egy csapathoz, és miért nem a másikhoz. Megalkottuk „A nagy pénzrablás” focival kapcsolatos változatát, és mindenképpen sikert várunk tőle az olyan nagy platformokon, mint a Netflix vagy az Amazon.

Mercato

A sorozat Julien Faubert átigazolásával kezdődik?

Az tény, hogy senki sem értette, miért is ment Faubert Madridba. Ennek csupán annyi volt a hátterében, hogy Juande Ramos a szilárd 4-4-2-es alakzatot kedvelte, és szeretett volna egy vetélytársat Arjen Robbennek. Kezdetben Antonio Valenciát szerették volna megszerezni a Wigan Athletic csapatából, ám ő mozdíthatatlannak tűnt, hiába ajánlottak 25 millió eurót, ami a jelenlegi árak mellett 80 millió eurónak felelne meg. Így tehát maradt a „B-terv”, azaz Faubert. Juande már a tottenhames korszaka óta ismerte őt, és ezért ajánlotta Miguel Angel Portugalnak, mint Valencia alternatívája. Az átigazolási időszak utolsó napján Portugal és Faubert gyorsan Madridba utaztak, és még épp időben sikerült minden papírt aláírni. Ebben semmi trükk nem volt. Sok Real Madrid drukker kérdezett arról, hogy hogyan lehet, hogy egy játékos, aki korábban semmi kimagaslót nem mutatott, végül Madridban kötött ki. A sorozatban valóban esik szó Faubert átigazolásáról, de a foci világában még számtalan ehhez hasónló bizarr üzletnek lehettünk szemtanúi.

Elsősorban az ügynökök feladatai vannak a fókuszban?

Nem, a kulisszák mögötti történések egészét bemutatjuk. Az ügynök életét, aki spanyol, orosz, illetve olasz nyelven beszél, és reggel héttől dolgozik, és egészen másnapig meg sem áll. A feleséget, aki nem akar az adott városban élni, a szülőket, akik jobbnak tartanának egy másik csapatot. A játékost, akinek a szíve máshova húz, viszont neked, mint ügynök, az a feladatod, hogy a legjobb tanácsokkal lásd el. Ez egy teljesen más világ.

faubert20200422

Számíthatunk színészekre is?

Természetesen. Mint más sorozatokban, itt is lesznek profi színészek, de a lényegi szerepet a játékosok, újságírók, klubok elnökei és az edzői stáb tölti be. 

Tudnál pár szót mondani Mendy átigazolásáról?

Ez egy meglehetősen nehéz átigazolás volt, mivel a Lyon nem akart megválni tőle. Azt szerették volna, hogy még egy évig maradjon, és a Madrid sem szerette volna a 48 millió eurós kivásárlási árat és a bónuszokat kifizetni. Több hónapba telt mire megegyeztek a felek. Juni Calafat és José Ángel Sánchez munkája kifogástalan volt. Zidane mindenképpen szerette volna megszerezni Mendyt, ezért a nehézségek ellenére sem adta fel, pedig ez gyakran előfordul az edzők esetében a nagy várakozás közben. A jelentkezők között ott volt még a Juventus, a Napoli és az Inter is, viszont a Madrid az Madrid, és Mendy mindig is nagyra tartotta Zidane-t. Gyerekkorában még poszterek is voltak a falán jelenlegi edzőjéről.

Véleményed szerint sikerült már bebiztosítania magát Madridban, vagy azért még kell bizonyítania?

Úgy gondolom, már megmutatta a képességeit a Bernabéuban játszott derbik folyamán. Egyértelműen szilárdabbá tette a Madrid védelmét, amivel az elmúlt években voltak problémák. Támadások segítése szempontjából még van hova fejlődnie, de jó úton halad. Én hiszek benne, hogy jól be tud illeszkedni és sikerül majd Marcelótól tanulnia.

Rengeteg a találgatás Eduardo Camavinga kapcsán. Valóban a Ligue 1 egyik legjobb játékosáról beszélhetünk?

Ő egy nagyszerű játékos, és személyesen is jól ismerem. Még mindig fiatal, és csupán egy szezon van a háta mögött, továbbá még a Bajnokok Ligájában sem játszott még, tehát nem tudnám elképzelni a Real Madridban, mint meghatározó játékos. A LaLiga európa egyik legerősebb bajnoksága, és ahhoz, hogy Madridban játszhass, a világ legjobbjai között kell lenned, szóval még korai lenne erről beszélni vele kapcsolatban. Az megkérdőjelezhetetlen, hogy fényes jövő áll előtte. A játékstílusa Casemiróénál támadó szelleműbb, sokkal inkább hasonlít Modrić, Kroos vagy éppen Fede Valverde stílusához.

Yvan Me Lee

El tudod képzelni, hogy Mbappé már idén nyáron a Real Madridba igazoljon?

Normál esetben, a koronavírus nélkül igen, mivel úgy tűnik nem szeretné meghosszabbítani a szerződését. Viszont így, a járvánnyal és az azzal járó válsággal lehetetlenség, hogy bármely csapat ki tudja fizetni. Ha Neymar került 222 millió euróba, akkor Mbappe legalább 300 millió euró, mivel fiatalabb és ugyan olyan képességű játékos, mint Neymar. Szerintem idővel a világ legjobb támadójává fogja kinőni magát, és a világ legjobb csapatában fog játszani, amelyik pedig nem más, mint a Real Madrid. Mivel jelenleg Madridban nincs nagy konkurencia csatár poszton, és Zidane az egyik példaképe, logikusnak látom ezt a forgatókönyvet.

Ki lenne a legmegfelelőbb játékos Casemiro pótlására.

Szerintem a Real Madridnak Casemiro esetében nem pótlásra, hanem kiegészítésre van szüksége. Szükségük lenne egy olyan játékosra, mint Claude Makélélé volt, aki nem csupán jól védekezett, hanem a játékot is jól olvastaa. Egy kevésbé ismert játékos kellene nekik, aki el tudná végezni a piszkos munkát védekezésben. Jelenleg a Ligue 1 védekező középpályásai közül az Angers játékosának, Baptiste Santamariának vannak a legjobb mutatói. Fiatal, tapasztalt, és tökéletesen beleillik a Makélélé-szisztémába.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK