Zinédine Zidane, a tehetségvadász

Zinédine Zidane-nak remek orra van a tehetségek „kiszagolásához”, több jelenlegi sztárjátékos leigazolását tanácsolta már a Real Madrid vezetőségének, még mielőtt azok befutottak volna. Ilyen Raphaël Varane, Eden Hazard, vagy Kylian Mbappé is, de a francia mesternek jelentős szerepe van Valverde berobbanásában is.

Zinédine Zidane-nak kiváló szeme van a tehetségekhez. Ez a hatodik érzéke, amelyből a Real Madrid profitálhat a legtöbbet. Legutóbb Eduardo Camavingát ajánlotta klubja figyelmébe, egy 17 éves francia középpályást, aki Casemiro és Kanté képességeivel rendelkezik, Paul Pogba fizikumával kiegészülve. Hazája válogatottjában is szerepelt már, neve pedig egyre többször merül fel a Bernabéu környékén. A francia szakembernek azonban nem csak rajta akadt meg a szeme: Hazard és Varane is nagyrészt neki köszönheti, hogy a spanyol fővárosba került, a jövőben pedig Mbappé is csatlakozhat hozzájuk. Mindhármuk leigazolását a madridi legenda tanácsolta a blancók vezetőségének, de nagy rajongója volt Fede Valverdének is. Zidane amellett, hogy a habfehér együttes történelmének egyik legjobb edzője, kiváló megfigyelő is. Egy megfigyelő, aki nem szokott hibázni…

Kylian Mbappé

Mbappé most 21 éves, és ő Florentino Pérez egyik régóta dédelgetett álma. Minden jel arra mutat, hogy hamarosan magára öltheti a blancók szerelését, még ha a veszélyhelyzet miatt ez csak a következő évben valósul meg. Az átigazolás ugyan jelentősen megterheli majd a madridiak számláját, azonban Zidane már régebben megemlítette a vezetőségnek a monacói akadémia egyik növendékét, akiben hatalmas potenciál rejtőzik. Már lassan hét éve kampányol azért, hogy a fiatal francia a spanyol fővárosba költözzön.

Kylian Mbappé

2012-ben a szakember azt tanácsolta a klubnak, hogy igazolja le ezt a bizonyos játékost. Mbappé el is utazott Valdebebasba, azonban nem sikerült egyezséget kötni, így maradt a Monaco kötelékében. „Nem igazoltam a Real Madridba, mert a saját országomban akartam maradni” – nyilatkozta a támadó tavaly októberben. A PSG sztárjának öt évet kellett várnia arra, hogy Zidane-t kinevezzék a blancók vezetőedzőjévé, így újra célkeresztbe került. Ez 2017-ben történt, a játékost pedig már ekkor Európa egyik legjobb fiatal támadójának tartották. A habfehér együttes leült tárgyalni vele és a családjával, azonban végül nem tudtak megfelelő klubot találni Gareth Bale számára, aki így a csapatnál maradt, ellehetetlenítve a fiatal francia leigazolását. Ha Mbappé úgy dönt, hogy aláírja a madridi szerződést, a kispadon tengette volna mindennapjait, így inkább a párizsi gárdát választotta. Az átigazolás nem lassította le a fiatal támadót, aki mára szupersztárrá vált. Megnyerte a világbajnokságot, most pedig egy újabb hatalmas lépés előtt állhat.

Eden Hazard

Hazard tavaly nyáron került a spanyol fővárosba. A blancók 100 millió eurót fizettek érte a Chelsea együttesének, a játékos azonban korábban is érkezhetett volna, ha Zidane megtalálja a módját. A francia 2009-ben tért vissza szeretett csapatához, hogy tanácsaival segítse Florentino Pérezt, és már akkor a belga leigazolását szajkózta. „Csukott szemmel igazolnám le Hazard-t a Real Madridba” – nyilatkozta 2009-ben. Nem csak ekkor javasolta azonban a klubelnöknek, hogy szerezze meg a belga válogatott támadót, 2011-ben például ebben a cikkben foglalkoztunk a témával. Hazard végül 2012-ben a Chelsea gárdájához került, és ott is játszott egészen tavaly nyárig.

Hét év telt el, és rengeteg elejtett utalás után („Cristiano és Messi után Eden az a játékos, akit a legszívesebben nézek. Különleges érzés az ő játékát figyelni” – mondta róla Zidane 2015-ben) végül a Bernabéuban kötött ki. A sérülések ugyan megkeserítették első szezonját a blancók mezében, de a klubnál senki sem kételkedik a szélső képességeiben.

Raphaël Varane

Minden kétséget kizáróan a francia hátvéd Zidane egyik legnagyobb felfedezettje. Az akkor 18 éves játékost, aki a Lens futballistája volt, a francia szakember ajánlotta a Real Madrid vezetőségének. „Megvan benne Blanc harciassága. Nem könnyű ilyet találni” – mondta a legendás középpályás néhány nappal azután, hogy a blancók 10 millió euróért megvásárolták Varane játékjogát.

Raphael Varane

Az igazolás remek befektetésnek bizonyult. Kilenc év elteltével Varane bebetonozta magát a kezdő tizenegybe és a világ egyik legjobb hátvédjének mondhatja magát, aki a habfehér együttes védelmének alappillére Sergio Ramos oldalán. A francia játékos ráadásul az öltöző egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő alakja.

Fede Valverde

Az ifjú titán 17 éves volt, és a Peñarol gárdájában játszott, amikor a blancók 5 millió euró ellenében megvásárolták. Zidane-nak ehhez még nem sok köze volt, azonban miután Paul Pogba átigazolása meghiúsult tavaly nyáron, az uruguayi igazi lökést jelentett edzőjének és csapatának egyaránt, előbbi ráadásul mindig is kedvelte őt. Zizou nem félt használni Valverdét annak ellenére, hogy a habfehér együttes középpályáján ott volt a híres triumvirátus: Kroos, Casemiro és Modrić.

„Ez nem egy teszt. Szeretem azt a játékost, aki vagy” – mondta a francia szakember egy privát beszélgetés alkalmával. A 21 éves tehetség igazi szenzáció volt ebben az idényben, és teljesen megváltoztatta a Real középpályáját. Zidane újabb sikere egy fiatal játékossal.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK