Ødegaard: Zidane ígéretéből Imanol sztárja

Martin Ødegaard 2015-ben érkezett a Real Madridhoz, mint korosztálya egyik legnagyobb tehetsége. Csaknem öt év telt el azóta, a norvég támadó pedig sztárrá vált a Real Sociedadnál töltött kölcsön alatt.

Zinédine Zidane volt a Castilla edzője akkoriban, amikor a fiatal tehetség a csapathoz került, azonban a baszk csapatra és Imanol Alguacil segítő kezére volt szüksége ahhoz, hogy kiteljesedjen Spanyolországban.

A norvég játékos nagy felhajtás közepette érkezett meg a spanyol fővárosba, a blancók a Bayern Münchennel, a Livepoollal és az Arsenallal küzdöttek meg a leigazolásáért. Ødegaard-nak fiatal koránál fogva nagyon nehéz feladat volt az első csapatba kerülés.

Ennek eredményeképpen a 21 éves tehetség három szezont töltött Hollandiában a Vitesse és a Heerenveen csapatainál, mielőtt visszatért az Ibériai-félszigetre tavaly nyáron.

Álvaro Tejero, aki Ødegaard csapattársa volt a Castillánál, most pedig az Eibar labdarúgója, úgy véli, hogy a norvég játékosban mindig is megvolt a kellő tehetség, azonban nagyon nehéz lehetőséghez jutni a Real Madridnál.

„Volt benne valami különleges” – mondta. „Mert bár ugyanúgy tesz mindent a Sociedadnál, ahogy eddig is, mégsem ugyanolyan: az indítások, a játék irányítása, a nehéz helyzetek leküzdése…”

Martin Odegaard

„Képességei alapján ő egy igazi klasszis, de 16 évesen egy új országban kellett játszania egy olyan klubnál, mint a Real Madrid, és egy olyan kemény ligában, mint a Segunda B. A játékstílusa miatt nem ez volt a legjobb hely számára.

„Egyáltalán nem volt félénk. Vicces srác volt, habár logikus, hogy a nyelvvel gondjai adódtak. De nagyon kedves volt, szeretett kimozdulni, és együtt jártunk étterembe is.”

Tejero véleménye szerint a hollandiai kitérő jót tett egykori csapattársának, mert így elkerülhette a média figyelmét.

„Férfivá vált ott, és olyan nagy terheket dobott le ezzel a válláról, amik nem tettek jót neki” – vélekedett. „Nagyon nagy elvárásokat támasztottak vele szemben amikor megérkezett, ezt pedig nem könnyű kezelni.”

Spanyolországba visszatérve villámgyorsan fejlődött Imanol kezei alatt a Real Sociedad csapatánál. „Sokat beszél vele, órákat töltenek videók nézésével annak érdekében, hogy javítsák a mozgását és a játékát” – magyarázták a baszk gárda tagjai.

Imanol sok időt szán rá és Ødegaard is megtette a magáét a tanulás és a fejlődés iránti vágyával, ennek eredménye a pályán pedig sokakat meglepett.

A Sociedad a norvég játékos erősségeire épített, aki így a csapat szívévé vált, ez pedig tökéletesen illik a képességeihez, miközben olyan labdarúgók játszanak mellette, mint Mikel Oyarzabal, Mikel Merino és Igor Zubeldia, hogy csak hármat említsünk.

Martin Odegaard

Imanolnak fiatal, ambiciózus játékosokból álló keret áll a rendelkezésére, amelybe tökéletesen beillik Ødegaard is.

„Ez a gyerek fenomenális a pályán és azon kívül is, semmi sem állíthatja meg, mert ő profi és egy nagyon jó srác” – így a baszkok.

A Sociedad bizama a játékos iránt maximálisan kifizetődött, a norvég játékos pedig joggal bízhat abban, hogy jelenlegi együttesével elhódítják a Király-kupát, a döntőben az Athletic Bilbaóval néznek majd farkasszemet.

Ødegaard érettebbé vált, mióta San Sebastianba került, sokat tanult a klubnál és Imanol bizalma is kulcsszerepet játszott a fejlődésében. A Real Madrid is figyelemmel kíséri az idei teljesítményét, és a blancóknál sokan úgy vélik, hogy a norvég Luka Modrić méltó örökösévé válhat.

A habfehér együttesnél most dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen már tisztán látszik, hogy jól tették, amikor mellette tették le a voksukat, és nem mondtak le róla a nehezebb időkben sem.

A fiatal játékos egy „különleges srác” volt Zidane kezei alatt, Imanol irányításával azonban sztárrá vált.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK