A Real Madrid üzleti modellje garantálja a versenyképes jövőt

Az alábbiakban a MARCA írását tesszük közzé a klub üzletpolitikája kapcsán.

A Real Madrid vezetői az utóbbi időben nem éppen a szurkolók és az újságírók kívánságainak megfelelően menedzselik a klubot – a lehető legjobb keretet akarják összehozni Madridban, de kizárólag sportszakmai, nem pedig gazdasági szempontok alapján. Florentino Pérez pontosan tudja, hogy mit csinál. José Ángel Sánchez szintén. Nagyvonalú gesztusokat kell néha tenni, de aránytalan szerződéseket soha nem kötnek. 

A kritikák ellenére a modell nem változott, ez a fizetési rendszer pedig azt jelentette, hogy a klub meg tudott felelni a pénzügyi előírásoknak (amit nem mindenki mondhat el magáról), pontosan utalja a kifizetéseket (amit szintén nem minden egyesület tud megtenni). A klub ezen felül helyt tudott állni bonyolult, nehéz helyzetekben anélkül, hogy erőteljes társadalmi nyomás nehezedett volna rá. Ezt más, a Real Madriddal a trófeákért évről évre harcoló egyesületek nem mondhatják el magukról, pedig ők sokszor élnek egyébként tiltott eszközökkel előnyszerzés érdekében. 

Nem kétséges, hibákat a Santiago Bernabéu stadionban is követnek el. Az az állandóság azonban, ahogyan a klub dolgait intézték az elmúlt években, olyan alkalmazkodóképességet biztosított az egyesület számára, amellyel csak kevesen büszkélkedhetnek, és egyebek mellett lehetővé tették, hogy a klub Spanyolország második leginkább elismert szervezetévé váljon a koronavírusos járványhelyzet alatt.

A döntések meghozatalának következetessége, valamint az ígéretek betartása iránti elkötelezettség a klub értékrendjének a része, és éppen ez tette lehetővé, hogy egyezség születhessen a fizetések csökkentésével kapcsolatban a labdarúgás, vagy akármelyik másik terület kapcsán. Nem volt könnyű, de a játékosok tudták, hogy most egyet visszafele kell lépniük pénzügyi értelemben, és meg kell érteniük a társadalom, valamint a klub által közvetített üzenetet. Ugyanakkor az is világos, hogy ez a pénz arra kellett a Real Madridnak, hogy versenyképes maradhasson és teljesíthesse az összes kötelezettségét, annak érdekében, hogy továbbra is magasan tudja tartani azt a lécet, amely az elmúlt évtizedben jellemezte a klubot. Az adományok és a szolidaritási gesztusok szép dolgok, a Real Madrid pedig tudja, hogy financiálisan melyik utat is kell követnie. Egy jó ideig most még biztosan.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK