Miért nem nyújthatta eddig legjobbját a Real Madridban Eden Hazard?

Eden Hazard kritikus volt magával szemben, az első idényét illetően. De vajon miért nem tudta megmutatni valódi képességeit Madridban? A Sky Sports elemzése következik.

A habfehér együttes szimpatizánsai természetesen a fellegek közt jártak, amikor hivatalossá vált, hogy Hazard elhagyja a Chelsea-t a 13-szoros BL-győztes kedvéért egy olyan üzlet keretein belül, amely akár klubrekordot jelentő, 130 millió fontra is emelkedhet.

Maga a játékos is ugyanolyan lelkes volt, mint a szurkolók, ezt pedig a bemutatásán is igyekezett bizonyítani: „Erről álmodtam kisgyermekkorom óta, mindig a Real Madridnak szurkoltam. Megpróbálok a világ legjobbja lenni.”

Csaknem nyolc hónap telt el azóta, a belga támadó pedig kegyetlenül őszinte nyilatkozatot tett az első szezonjával kapcsolatban, amely katasztrofálisra sikeredett a Bernabéuban: „Az első madridi idényem rosszul sült el” – mondta az RTBF-nek.

„Ez a szezon a beilleszkedésről szól. A másodikban kell majd megítélni. Az én feladatom, hogy jó formában legyek a következő évben.”

Most megmutatjuk, miért nem alakult minden a terv szerint új klubjánál.

Chelsea-karrier (2012-2019)

PL-meccsek 245
Gólok 85
Gólpasszok 54
Kialakított helyzetek 595
Lövések 491

Hogyan oldjunk meg egy olyan problémát, mint Ronaldo pótlása?

Amikor Cristiano Ronaldo 2018 nyarán úgy döntött, hogy véget vet kilenc éve tartó, trófeákban gazdag időszakának a Real Madridnál, és csatlakozott a Juventus gárdájához, a spanyol klub szakemberei előtt egy hatalmas űr tátongott, amit valahogy meg kellett tölteni.

Egészen pontosan 450 gólt kellett volna pótolni.

Eden Hazard

Igaz, annak ellenére, hogy várakozásra kényszerítették, Florentino Pérez klubelnök megtalálta a maga emberét, így Hazard öltötte magára az ötszörös aranylabdás 7-es számú mezét.

„Cristiano után magadra húzni ezt a mezt nem könnyű, ő legendás” – ismerte el Hazard, amikor megérkezett Spanyolországba.

Ez azóta be is bizonyosodott, habár Arsène Wenger véleménye szerint nem lehetett azt várni, hogy a frissen érkező játékos azonnal olyan szinten termelje a gólokat, ahogy a portugál tette azt minden idényében a Bernabéuban.

„Ő lesz a válasz, de biztosan nem Ronaldo pótlására” – nyilatkozta az Arsenal korábbi menedzsere a beIN Sports-nak.

„Ő nem fog 50 gólt lőni egy évben, hiába játszik így a Real az utóbbi években. Szükségük lesz egy másik gólvágóra. Ha lenne valaki, aki néhány évvel fiatalabb és sorra szerzi a gólokat, talán jól együtt tudnának működni.”

„Hazard kivételes játékos, ha helyzetek kialakításáról van szó, vagy néha a befejezésekről, márpedig ezt kell tennie a nagy meccseken. Szerintem a Real még nem látta az igazi Hazard-t.”

„Nem vagyok galaktikus, én Eden Hazard vagyok”

Amikor Hazard csatlakozott a világ legnagyobb klubjához, egy újabb galaktikussá vált hat évvel az előző nagy szerzemény, Gareth Bale érkezése után.

Az is igaz azonban, hogy – walesi kollégájához hasonlóan – a belga támadó nem szereti a reflektorfényt, ehelyett ott bizonyítja képességeit, ahol igazán otthon érzi magát: a zöld gyepen.

Eden Hazard

Amikor pedig nem a labdarúgással foglalkozik, akkor a családja körében láthatjuk: feleségével, Natachával és három fiukkal Madrid egyik külvárosi, privát kerületében, La Finchában élvezik az életet.

Ez teljesen ellentétes a korábbi galaktikusok – például David Beckham, Robinho, Ronaldo – életstílusával, akik madridi tartózkodásuk alatt végig élvezték, ha a középpontban lehetnek.

Hazard teljesen más karakter, ezt pedig bemutatásakor is hangsúlyozta: „Nem vagyok galaktikus, de megpróbálok az lenni. Jelenleg Eden Hazard vagyok.”

Vajon elég lesz ez a blancók számára?

Súlyproblémák

A belga támadónak meg kellett küzdenie a kritikákkal is, madridi karrierje kezdetén a testsúlya miatt pécézték ki, túlsúlyosnak látszott például akkor, amikor egy családi nyaralást követően megjelent az alapozáson új klubjánál tavaly nyáron.

Ezt a tényt azonban a játékos sem tagadta. „Igaz” – ismerte el a L’Équipe-nek tavaly novemberben. „Nem fogom rejtegetni, de ha vakáción vagyok, akkor vakáción vagyok.”

„Öt kilót szedtem fel, az a típus vagyok, akire hamar feljön a felesleg, de hamar le is adom, ha vigyázok magamra. Amikor 18 voltam, a Lille-ben 72 vagy 73 kiló voltam. Az izommal együtt 75, egy rossz napon 77 kg. 80 voltam idén nyáron, 10 napon belül leadtam.”

A spanyol sajtóban néhányan, akiket még a legjobb időkben is nehéz kielégíteni, és ennek Bale a legjobb tudója, odáig merészkedtek, hogy egyenesen kövérnek hívták az új szerzeményt.

Eden Hazard

A belga válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Martínez arra kényszerült, hogy megvédje játékosát a vádaktól: „Nagyon vigyáz magára, az én szememben nem kövér.”

Váratlan sérülés, lassú kezdés

Elképzelhető, hogy a Hazard által a szezon előtt cipelt extra súly vezetett ahhoz a combsérüléshez, amit a bajnoki rajt előtti utolsó edzésen szedett össze, így nem játszhatott a Celta ellen, és a játékát is bizonytalanság jellemezte a későbbiekben.

Wenger is pontosan így vélekedett a helyzetről, mondván, „ha azt akarod, hogy egy versenyló veszítsen, pakolj az 500 kilós állatra plusz két kilót, és az elég is.”

Ennek eredményeképpen a friss igazolás debütálása három meccsel eltolódott, egészen szeptember végéig, Zinédine Zidane vezetőedző pedig a szurkolók türelmét kérte erre a rövid időszakra.

„Tudom, hogy sikeres lesz itt” – nyilatkozta a francia szakember. „Nem fogok neki tanácsot adni arra vonatkozóan, hogy hogyan játsszon. Tudja, hogy mire számítunk vele kapcsolatban és hogy tudjuk, milyen játékos ő. Mindannyiunknak nyugodtnak kell maradnia, én egyáltalán nem aggódom.”

Aztán a Real drágán vásárolt játékszere nem talált be az első öt meccsén, a MARCA pedig megjegyezte, hogy egyedül Michael Owen „büszkélkedhet” rosszabb nyitással a galaktikusok közül: az angol támadónak hét találkozóra volt szüksége ahhoz, hogy betaláljon.

Eden Hazard y Zinédine Zidane

„Igaz, hogy az emberek sokat várnak tőlem, ahogy én is” – mondta Hazard. „Ami engem illet, tudok jobban is teljesíteni. Mindig lesznek kritikák, én azonban bízom magamban.”

A belga szerencséje, hogy a következő találkozón a hálóba talált a Granada elleni 4-2-s siker alkalmával, ez pedig azt jelentette, hogy sikerült felülmúlnia Owent, még ha csak egy meccsel is.

Egy lépést előre, kettőt hátra

Hazard tudta, hogy fel kell pörgetnie a játékát annak érdekében, hogy bebizonyítsa, megérte azt a rengeteg pénzt, amit a Real kiadott érte.

„Egyszerűen nem voltam jó” – ismerte el novemberben. „Azt mondtam magamnak: itt az ideje, hogy jobban játssz. Az első két hónapban még csak a helyemet kerestem, ez azonban nem volt elég. Úgy gondoltam, hogy ennél jobban is tudok teljesíteni.”

„Nem csinálok jól mindent, de igyekszem. Az első két hónapban azt mondtam magamnak, hogy ’új vagy, legyél egyszerű’. Túl sokat passzoltam, az emberek a cseleimre voltak kíváncsiak.”

Ezután kezdett összeállni a kép, az Eibar elleni, lenyűgöző 4-0-s győzelem után az AS címlapon hirdette, hogy „Hazard végre megérkezett.” Ez volt az az énje, amit Spanyolországban vártak, azonban egy újabb sérülés következett, Hazard-nak egy PSG elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen a sérült bokája miatt kellett elhagynia a pályát. A kényszerszünet 16 mérkőzésen át tartott.

A szerencsétlen hetes

A belga támadó egészen februárig az oldalvonalon kívülről szemlélte az eseményeket, majd a Celta ellen ismét akcióba lendült, szemkápráztató teljesítményét álló ovációval díjazta a Santiago Bernabéu közönsége.

Eden Hazard

Hat nappal később már újra az orvosi szobát látogatta, miután bokatörést szenvedett a Levante elleni sokkoló vereség alkalmával. Az átok ismét lesújtott.

Egészen elképesztő, de Hazard több mérkőzést hagyott ki debütáló szezonjában Madridban, mint ahányat a Chelsea-nél eltöltött hét éve alatt összesen.

„Teljesen alkalmazkodott a ligához és Madridhoz” – mondta Martínez. „Az egyetlen problémát a sérülések jelentik. Nagyon nincs szerencséje. A szerencse nagy szerepet játszik a labdarúgásban és biztos vagyok abban, hogy ez a szerencse rövidesen megfordul és mérkőzéseket eldöntő, csillogó sztár válik Edenből.”

A beilleszkedés időszaka

Természetesen nem Hazard az első játékos a történelemben, akinek időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon új csapatához, az új ligához és az országhoz.

Pep Guardiola pedig sziklaszilárdan állítja, hogy a belga válogatott támadó túl jó ahhoz, hogy ne legyen sikeres a spanyol fővárosban.

„Ha nem játszik jól, akkor valami történt Madridban, mert ő nagyon jó” – nyilatkozta a Barcelona korábbi menedzsere. „Nem topjátékos, hanem annál magasabb szinten áll. Amit Angliában láthattunk… ő világklasszis. Az egész világ tisztában van azonban azzal, hogy időre van szükség a beilleszkedéshez.”

Az ítélet még várhat…

Mit tettek eközben a blancók híresen igényes szurkolói Hazard első szezonjában?

„A fanatikusok ítélete szerint eddig egy tízes skálán ötös a teljesítménye” – így a spanyol futball szakírója, Álvaro Montero. „Az a helyzet, hogy a sérülések miatt nem lehet helyesen megítélni, de a habfehér együttes szurkolói nagyon elégedettek voltak vele, mielőtt másodszor is megsérült.”

„A szimpatizánsok egyetértenek abban, hogy Hazard-t majd a második idényében kell mérlegre állítani, mert ezt szinte lehetetlen megtenni a mostani kiírásban.”

Real Madrid (2019-2020)

Bajnoki meccsek 10
Gólok 1
Gólpasszok 1
Kialakított helyzetek 14
Lövések 12

Azt azonban Montero is elismeri, hogy a belga támadónak javítania kell a kapu előtti élességén a következő idényben, ha sikereket szeretne elérni a spanyol óriásnál.

„A következő szezonban kreatívabbnak és veszélyesebbnek kell lennie a támadások során, azaz több gólt kell szereznie és több asszisztot kiosztania” – mondja a szakértő.

„Egyetlen gólja van az egész idényben. A Real szurkolói nem azt várják tőle, hogy legyen Ronaldo, de több gólra számítanak, mondjuk idényenként 15 találatra.”

Forrás: Sky Sports
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK