Működőképes az új átigazolási stratégia?

A Real Madrid első csapatában, illetve kölcsönben rengeteg olyan játékos szerepel, aki 20 évesen vagy annál fiatalabb korában írta alá szerződését a blancókkal. A fiatal sztárok értéke 179,8 millió euróval haladja meg a kiindulási árukat.

A Real Madrid szépen lassan elkezd profitálni a fiatal tehetségekből, hiszen egyre jobban teljesítenek a pályán, és azon kívül is. Mióta a klub átállt arra, hogy a legjobb fiatal játékosokba fektet bizalmat, az egész filozófia megváltozott: megvásárolják a sztárokat, mielőtt sztárokká válnának.

Az első keret 25 tagja, valamint Reiner és a 11 kölcsönben szereplő játékos között 11 olyan labdarúgó van, aki 20 évesen vagy annál fiatalabb korában került a spanyol fővárosba. Összesen 175,7 millió eurót fizetett értük az együttes, a Transfermarkt adatai szerint pedig jelenleg 355,5 millió az értéke a leendő sztároknak. Tehát, ha a Madrid holnap reggel mindannyiuktól megválna, 179,8 millió eurónyi profit kerülne a klub számlájára.

Néhány esetben a királyi gárda nagy befektetésre szánta el magát: Vinícius (45 millió euró) és Rodrygo (50 millió euró) is nagyobb összegért cserébe került az együtteshez. Azonban mindketten tarják ezt az értéket, jelenleg is 50 millióra becsülik őket.

A klub nagyszerű befektetései

Külön figyelmet érdemel Marco Asensio, valamint Martin Ødegaard és Fede Valverde. A három játékos elképesztően olcsón érkezett a csapathoz: előbbiért 3,5 milliót, utóbbi kettőért 2,8 és 5 millió eurót fizetett a királyi gárda. Jelenlegi értékük ennek sokszorosa: 40-50-60 milliót érnek fejenként. A habfehér együttes akár 100 millió eurót is profitálhatna rajtuk, ez a szám pedig magasabb is lehetne, ha Asensio nem szenved súlyos sérülést tavaly nyáron. 2018-ban a Transfermarkt adatai szerint 90 millió euró volt az értéke.

Marco Asensio

Dani Ceballosért 15 milliót kellett átutalni a Real Betis számlájára, a játékos jelenlegi értéke ennek az összegnek majdnem a háromszorosa, de mindenképp meg kell említeni Kubót is, aki ingyen érkezett, most pedig 15 millió euróra taksálják az értékét. Vallejo vonatkozó számai is növekedtek, még ha nem is ilyen mértékben: 5 millióért igazolta a Real, most pedig 7,5 millióért adhatná tovább.

Vannak olyanok is, akiknek piaci értéke a korábbinál alacsonyabb. Reinier 30 millióba került, de már csak 25-t ér, míg Brahim értéke 15 millióra csökkent, érte 20-at kért a Manchester City csapata. Mindketten fiatalok, a brazil ráadásul még csak most érkezett a klubhoz. Ha egyszer bekerül az első csapatba, az értékének is növekednie kell. Andriy Lunin is a „csökkenő” kategóriába sorolható, viszont ő a Real Oviedo gárdájánál szerepel kölcsönben, és szerzi vissza önbizalmát, miután a Valladolidnál és a Leganésnél sem számoltak vele.

Az új filozófia még csak most kezd kibontakozni, így felesleges bármilyen ítéletet mondani róla. Az elkövetkezendő években tisztább képet kapunk a madridi csapat piaci értékéről, amikor a fiatal játékosok érettebbek, tapasztaltabbak lesznek és sokat fejlődnek. Ebben a pillanatban úgy tűnik, a projekt jó irányba halad.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK