Hertzka Lipót: A Real Madrid első bajnok edzője

A magyar szakember, akinek nagy szerepe volt az első bajnoki trófea megszerzésében.

1930-ban a Real Madridnak még nem volt spanyol bajnoki címe, de Hertzka Lipót (vagy ahogy a spanyolok mondják, Lippo Hertzka) személyében megtalálták az edzőt, akivel magasabb szintre léphettek.

Miután 26 évesen megérkezett a spanyol fővárosba, megszerezte a klubnak az első hazai bajnoki trófeát, szinte napra pontosan 88 éve.

Játékos karrierje nem volt túl izgalmas, bár a Real Sociedadba az Essener Turnebund csapatától érkezett, azonban 22 évesen már a baszk klub első profi edzőjévé vált.

Hertzka Lipót

Ezt követően az Athletic Bilbao együtteséhez ment, majd a Sevilla szolgálatába állt, miközben a Real Madrid azon dolgozott, hogy magához édesgesse a legjobbat.

Hertzka egy választási bonyodalom közepén érkezett meg a fővárosi együtteshez, hiszen Antonio Bernabéu, Santiago idősebb testvére lemondott posztjáról.

Luis Usera vette át a helyét, és leigazolta Hertzkát, kapusnak pedig Ricardo Zamorát, azzal a céllal, hogy a csapatot a várva várt hazai sikerhez vezesse.

A budapesti születésű szakembert először erőtlennek bélyegezték, hiszen a blancók hatodik helyen végeztek az első idényében, a kupából pedig a negyeddöntőben búcsúztak. Sokan kételkedtek benne, mielőtt megkezdődött a második idénye, de ekkor aztán úgy nyerte meg a bajnokságot, hogy csapatával egyetlen mérkőzést sem veszített el.

Egy későbbi kupa-fiaskó (búcsú egy alacsonyabb ligás ellenféllel szemben) mindenesetre azt eredményezte, hogy a klub megköszönte Hertzka munkáját.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…