Amikor Che Guevara találkozott Di Stéfanóval

  • K. Matyi
  • April 3, 2020, 1:50 p.m.
A MARCA az elmúlt hetekben a rég- és közelmúltból vett anekdotákkal szórakoztatja olvasóit. Az alábbi írásból az derül ki, hogy a kubai forradalom kiemelkedő alakja és a Real Madrid legendája több alkalommal is összefutott az 1950-es években.

1952. július 16-án a Real Madrid Alfredo Di Stéfano Millonariosával csapott össze a Nemesio Camacho El Campín stadionban, Kolumbiában. A blancók szerezték meg a vezetést Roque Olsen révén, azonban néhány perccel később robbant a lelátó, mikor a Szőke Nyíl kiegyenlített. A lelátókon tombolók között ott volt egy 25 éves argentin fiatalember, bizonyos Ernesto Guevara, azaz Che, ahogy manapság ismerjük.

A meccset megelőző hónapokban Guevara és barátja, Alberto Granado az Independiente Sporting alkalmazásában álltak, mely klub a kolumbiai Leticia városában működött. Guevara és Granado meggyőzték az együttest, így edzőknek nevezték ki őket, akik a védekező formáción és az emberfogáson dolgoztak. Nem sokkal később már játékos-edzőkké váltak, Guevara asztmája miatt kapus volt, Granado pedig remek cseleivel kápráztatta el a közönséget.

Alfredo Di Stéfano

Ezt követően, bogotai tartózkodásuk idején - egy argentin diákon, Julian Corbodán keresztül - lehetőségük nyílt arra, hogy találkozzanak Alfredo Di Stéfanóval, aki ekkor a helyi Millonarios csapatában rúgta a bőrt.

Guevara – aki a Rosario Central szurkolója volt – gyerekkora óta példaképének tekintette a későbbi madridi legendát, valamint Chueco Garciát.

Bogotában Di Stéfano egyik meccse után találkoztak, beszélgettek, a Szőke Nyíl pedig jegyeket is szerzett számukra egy későbbi mérkőzésére.

Guevara és Granado egyszer egy étteremben várakoztak egészen addig, míg hősük fel nem bukkant, ennyire rajongtak érte.

A többi már történelem: Di Stéfano csatlakozott a Real Madridhoz és halhatatlanná vált, Che Guevara pedig a kubai forradalom központi alakja lett.


Olvastad már?

Zidane 200. mérkőzése következik

Zidane 200. mérkőzése következik

May 28, 2020, 2:12 p.m.

A kijevi árulás

A kijevi árulás

May 26, 2020, 9:35 p.m.

Hozzászólások

Tabella