Carlos Noval: Viníciusban és Reinierben minden megvan ahhoz, hogy a világ legjobbjai legyenek

A Flamengo igazgatója, Carlos Noval az AS-nak adott exkluzív interjúban beszélt a klub akadémiájának két, azóta már a Real Madridban játszó neveltjéről, Viníciusról és Reinierről.

A Flamengo folyamatosan képes nagy potenciált rejtő elit játékosokat szolgáltatni Európának. Mi a titkuk?
Számomra a legfontosabb dolog a játékos technikai tudása, a természetes ösztöne. Segítünk a legjobb tulajdonságaik fokozásában, emellett pedig fejlesztjük a technikai, fizikai és mentális tudásukat is, mindezt szigorúan a kreativitásuk korlátozása nélkül.

Ezek közül mi volt Flamengo sikerének kulcsa?
A klub szerkezete és a kiváló szakemberek, akik nekünk dolgoznak képesek minket a mérvadó klubbá tenni Brazíliában. Nekem mindig az volt az elsődleges célom, hogy legyen egy jól felkészült edzői stábom, akik minél többet tudnak tanítani a játékosoknak, úgy a pályán, mint azon kívül. 2010-es érkezésem óta elkezdtük egy metodológiai munkafüzet fejlesztését, amely a Flamengo DNS-én alapszik. 

Reinier Vinícius Carlos Noval

Hogyan ismerte meg Viníciust?
Gyakorlatilag egyszerre érkeztünk meg a klubhoz. 9-10 éves lehetett, és a teremfoci csapathoz csatlakozott. Azután felkerült a nagypályára, itt pedig már én is többször kapcsolatba kerültem vele. Az első pillanattól fogva láttam, hogy volt valami különleges ebben a fiúban. 

Milyen volt Vinícius?
Egy nagyon boldog srácként írnám le. Nagyon jól kijött a társaival és a személyzettel is. Nagyon tisztelettudó volt, játékossága ellenére. Már egész fiatalon csak a fülénél fogva tudtad rávenni a tanulásra (nevet). A pályán tiszta mágia, merészség és kreativitás volt, amit művelt. Félelem nélkül nézett szembe az ellenfeleivel, mindig jó focit játszva, a kaput tartva szem előtt. 

Többek között arról ismert, hogy a fiatal játékosokat segít a magán- és családi életükben. Hogyan nyilvánult ez meg Vinícius esetében?
Nem csak én csinálom ezt, hanem mindenki a klubnál. Mindannyian felelősnek érezzük magunkat ezekért a családokért. Próbáljuk vezetni és segíteni őket a szükséges dolgokban. Ez különösen igaz volt Vini esetében. Mindig is nagyon közeli, barátságon és tiszteleten alapuló kapcsolata volt a szüleivel, a testvéreivel és a nagybátyjaival, akik mind fantasztikus emberek. A köztük, a klub és az ügynökök közti tisztességes, átlátható kapcsolat nagyban hozzájárul a sikeréhez.

Milyen potenciált látott benne?
Mindig kitűnt a társai közül, pedig sok tehetséges játékos volt az ő generációjában. De ő mindig az idősebb korosztályok csapataival játszott.

Kire emlékeztette?
Nagyon különleges játékos. Nem emlékeztet senkire, mert teljesen egyedi stílusa van.

Kapcsolatban áll még vele?
Még mindig baráti kapcsolatban állok a családjával. Szoktam üzeneteket küldeni neki olyankor, amikor úgy gondolom, hogy tanácsra van szüksége. Ezek lehetnek építő jellegű kritikák vagy motiváló üzenetek, amikor úgy érzem, nem nagyon megy neki. Októberben Európába utaztam munka miatt, és tettem egy kitérőt Madridba, hogy lássam, hogy van. Együtt vacsoráztunk a családjával a házában két napig, amíg ott voltam. Amikor ő jön Rio de Janeiróba, akkor mindig meglátogat minket. 

Reinier, Carlos Noval, Vinícius

Jobban ismeri Reiniert az átlagnál. Mit tud mondani róla?
12 évesen érkezett a Flamengóhoz. A benne rejlő hatalmas potenciál 14 évesen kezdett nyilvánvalóvá válni. Nagyon fókuszált, felelősségteljes fiú volt, jó kapcsolatban volt a csapattársaival. Mára már egy teljes játékos lett, de persze még neki is sokat kell fejlődnie. 

Hamarosan eljön az ő ideje? Készen áll erre?
Igen, többször is beszéltünk erről a hirtelen lépésről. Próbáltam megértetni vele, hogy mennyire hálásnak kell lennie ezért a lehetőségért, hogy egyik nagy klubtól a másikhoz mehet, és hogy nem szabad a fejébe szálljon a siker, alázatosnak kell maradnia; és hogy játssza azt a focit, amivel a Flamengo és Brazília megáldotta őt. 

Nem lett volna jobb, ha a Flamengo első csapatában folytatja?
Egyetlen 17-18 éves fiú sem lehet 100%-ban felkészült. Mindig van mit csiszolni, van, amin lehet javítani. Az érettség aztán általában 23 éves kor körül kezd láthatóvá válni.

Már sok játékos születését és fejlődését követhette végig. Meddig juthat Reinier?
Benne és Viníciusban is megvan minden, ami ahhoz kell, hogy a világ legjobbjai legyenek, és így is fogják őket látni az emberek.

Mi Reinier legnagyobb erénye?
A hidegvére és a kapu előtti precizitása. Egész meccseket el tud így dönteni. 

Mik azok a területek, ahol még fejlődnie kell?
Mivel még egy fiatal fiú, úgy gondolom, hogy nagyobb intenzitással és tudatossággal kell játszania, de ami az alapokat illeti, ő az egyik legkomplettebb játékos, akit a Flamengo akadémiáján láttam. 

Milyen tanáccsal látta el őt?
Mindig örömmel és erős elhatározással játssz, dolgozz keményen minden egyes nap, maradj szerény és tisztelj másokat.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK