Capello: Hiányzik a labdarúgás

A futball egyik legendás alakja, Fabio Capello kétszer is bajnoki címhez segítette a Real Madridot, először az 1996/1997-es kiírásban, majd 10 évvel később, a 2006/2007-es idényben is. Most az AS-nak nyilatkozott luganói otthonából.

„Sosem tapasztaltam még ehhez hasonlót eddigi életem során” – mondta az olasz szakember a koronavírussal szembeni intézkedésekkel kapcsolatban. „A napok így, futball nélkül nagyon-nagyon hosszúra nyúlnak.”

Capellónak is hiányzik a labdarúgás

A 73 éves mesterre jó szívvel gondolnak Madridban, hiszen két bajnoki címet is nyert a habfehér alakulattal ottani regnálása alatt. Most szülőföldjén tartózkodik, innen mondta el véleményét – egyéb dolgok mellett – Zidane jelenlegi együtteséről.

„Luganóban élek” – kezdte, majd hozzátette, hogy a helyiek, habár nem kötelezik őket otthonmaradásra, tiszteletben tartják a javasolt intézkedéseket és nem hagyják el lakhelyüket.

„Jól érzem magam, nyugodt vagyok, a feleségem mellett töltöm az időt… de nem tudok meccseket nézni” – világos emlékeztető arról, hogy miről is szólt az élete, de most ez a „lételem” úgy tűnt el, ahogy eddig még soha.

Coronavirus in Italy

„Nem szoktunk hozzá ehhez” – nevetett. „A nap hosszú, NAGYON hosszú. De hálásnak kell lennem, hiszen senki sem betegedett meg a családomból. Ez egy nehéz helyzet lesz globális szinten is. Lombardiában, Bergamóban és Bresciában nagyon keményen sújtott le a betegség.”

Az Európa-bajnokság és a hazai ligák elhalasztásáról

A hőn áhított téma, a futball kapcsán Capello úgy véli, az EB elhalasztása helyes döntés volt.

„Nagyon jó ötlet. Nem tudjuk, mikor lesz ennek vége, így mindent a következő évre kell halasztanunk, mindent, mindent.”

Ebből a gondolatból kiindulva, a hazai kupákra is érvényes ez az elhatározás?

„Jelenleg lehetetlen megjósolni, hogy lejátsszák-e a meccseket, majd meglátjuk. Nem teheted meg, hogy mérkőzéseket rendezel, míg a csapatok betegek. Ott van a Valencia, az Espanyol, az Alavés… Nem lesz könnyű. Az ’50-es évek végén kezdtem futballozni, már a háború után, és ilyet még sosem tapasztaltam.”

Hogyan tudnak a menedzserek megbirkózni a szezon közben jelentkező szünettel?

„Ez lehetetlen feladat. Csak remélheted, hogy a játékosok profin viselkednek, és vigyáznak magukra, nem száll el velük a ló. Ha továbbra is úgy esznek, mint akkor, amikor még edzésben voltak, búcsút inthetsz nekik.”

„De manapság nincs olyan sztár, akinek ne lenne saját személyi edzője.”

LaLiga és Bajnokok Ligája

Hogy a volt madridi edző követi-e fél szemmel a spanyol futballt, az eddig sem lehetett kérdés, és ugyanez igaz az európai kalandozásokra is.

„Mindig figyelemmel kísérem a spanyol csapatokat. Meglepetés volt, hogy az Atlético legyőzte a Liverpoolt. Simeone feltüzelte őket a nagy meccsre. Semmiért sem lehet őt okolni. Nagyon tetszik, amit csinál. Csak azt tehetik meg, amire képesek. És Oblak személyében nála van a legjobb kapus is.”

Diego Simeone

És mi a véleménye korábbi klubjáról Madrid másik felén?

„Nos, nem nagyon tudok mit mondani. Néha problémákkal küzdenek, néha remekül játszanak.”

„A pályán vezetőkre van szükséged. A csapatnak kell egy referencia, valaki, akit követni lehet, aki megtestesíti a győzni akarást. Nekem ott volt Raúl, Hierro, Redondo… Bennük mindig megvolt ez a vágy.”

Cristiano és Messi értéke

Egy ilyen vezér már elhagyta Madridot egy olaszországi kihívásért. Cristiano Ronaldo hiánya Capello szerint is nagy veszteség, habár a portugál által hátrahagyott csapat teljes felforgatása nem feltétlenül jelent megoldást.

„Televíziós szakértőként mindig azt mondtam, hogy ha le akarod győzni a Realt, legalább két gólt kell szerezned, mert biztos lehetsz abban, hogy Ronaldo szerez még egyet. Ugyanez igaz a Barcelonára és Messire.”

„Fontos, hogy változások menjenek végbe, de csak ésszel. Olyan játékosokat kell igazolnod, akik megteremtik a különbséget, mert amikor a habfehér vagy a gránátvörös-kék mezt húzod magadra, az bizony nagy súllyal nyomja a vállad. Ha nem vagy elég jó, nem tudod megcsinálni, eltűnsz.”

„Ugyanez történt velem a Milannál, amikor a San Siróban kellett játszani. Voltak olyanok, akik azt hitték, hogy elég jók… aztán teljesen elvesztek.”

Cristiano Ronaldo

A fiatal madridi sztárok

A blancók átigazolási stratégiája az utóbbi években megváltozott, a jövő sztárjait igyekeznek magukhoz csábítani. Vinícius, Brahim, Rodrygo, Ødegaard… Egy újabb terület, amit az olasz szakember szerint megfelelően kell kezelni.

„Arra várunk, hogy robbanjanak. Amikor másodszor kerültem a Madridhoz, leigazoltuk Marcelót, Gagót és Higuaínt. Decemberben odajött hozzám az elnök és azt kérdezte: ’Miért nem játszatod őket, Fabio?’"

„’Azért, mert még gyerekek’ – válaszoltam. ’Még várni kell velük egy ideig. Ők jelentik a jövőt, később történelmet írhatnak.’ Egyedül Gago lógott ki lefelé a sorból, a másik kettő megtette a magáét. Tapasztalatra és karakterre volt szükségük.”

„Fiatalokat kell igazolnod és fokozatosan játszatnod őket, vigyázva rájuk. Most nem aggathatod rájuk a felelősséget.”

És ki az esélyesebb, a Manchester City vagy a Real Madrid, ha folytatódni fog a Bajnokok Ligája?

„Számomra ez most mindent megváltoztat. A szünet következtében nem lesz egyértelmű favorit. Nem tudjuk, hogy ha lejátsszák, milyen formában lesznek a csapatok. Nincsenek favoritok, senki sem tudhatja…”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK