Milyen hatással lesz a karantén a játékosok fizikai állapotára?

Erőnléti szakértők mondják el véleményüket arról, hogy a koronavírus miatti karantén milyen hatást gyakorol majd a profi labdarúgókra.

„A játékosok fizikai állapota jelentős mértékben romlani fog, és ez nagyon komoly problémaforrás. Csak utópisztikus elképzelés lehet, hogy a futballisták vagy a tokiói olimpiára készülő sportolók csúcsformában lesznek, ha minden visszaáll a normális kerékvágásba.”

Ezek Jesús Paredes gondolatai, aki Spanyolország egyik legjobb szakembere, és a labdarúgó-válogatottnál is dolgozott Luis Aragonés regnálása idején. „Minden profi tudja, hogy a különböző időpontokra, eseményekre, nagy meccsekre való felkészülés motivációs gyakorlatként és egy célként is szolgál egyben, jelenleg viszont semmi ilyesmit nem élhetnek át a játékosok.”

„Minden klub észreveszi majd a játékosok fizikai állapotának romlását” – ezt már Alberto Giráldez, a Real Madrid egykori munkatársa mondta, aki ugyancsak nagy névnek számít szakmájában. „Néhány együttes könnyebben fog megbirkózni a kialakult helyzettel, mint mások, az erőnléti edzők munkája pedig minden labdarúgó esetében kulcsfontosságú lesz. A karantén az élet minden területére kihat, és elengedhetetlen az, hogy a sportolók egy meghatározott szinten folytassák a gyakorlatokat, mert számukra létfontosságú az, hogy a napi terhelés meglegyen. Meglehetősen könnyen kárba veszhet az eddigi kemény munka.”

Erőnlét

Egy hónap kihagyás?

A legutóbbi hírek szerint Jose Luis Ábalos spanyol miniszter utalást tett arra, hogy az országra kiterjedő lezárás a minimális 15 napnál jóval tovább is eltarthat, figyelembe véve, hogy az Espanyol és a Valencia együttesénél is születtek pozitív tesztek.

Paulino Granero, a CSZKA Moszkva és az orosz labdarúgó-válogatott erőnléti edzője is nyilatkozott az AS-nak, véleménye szerint nem lesz gond a karantén után sem, hiszen rengeteg játékosnak van otthon futópadja, úszómedencéje, szobabiciklije…stb. Granero inkább a sérült futballisták kapcsán fogalmazta meg kételyeit. „Az ilyen kerettagok esetén állandó megfigyelés szükséges, ez pedig megkívánja az erőnléti edzők és orvosok jelenlétét. Az izomsérüléssel bajlódó játékosoknak minden nap masszázsra és fizioterápiára kellene járniuk, ez pedig nagy problémát jelent a jelenlegi helyzetben” – mondta. „Kulcsfontosságú, hogy a labdarúgók ne szokjanak rá a káros dolgokra, ne maradjanak fent sokáig vagy töltsenek túl sok időt a konzol előtt. Fontos, hogy most is profik maradjanak” – tette hozzá.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK