A Jović-ügy, és ami mögötte van

A mai napon Luka Jović körül izzott a levegő, hiszen a pletykák szerint a játékos megszegte a karantén szabályait, elhagyta Spanyolországot, és Szerbiába utazott, ahol ráadásul részt vett egy születésnapi bulin. Többen is megszólaltak az ügy kapcsán, de nézzük, mi is történt pontosan.

A koronavírus spanyolországi epicentruma Madrid, ahol a 17.000 spanyol eset több mint felét, a haláleseteknek pedig a kétharmadát regisztrálták eddig. A város szombat óta zárlat alatt van, az emberek nem hagyhatják el otthonaikat és a várost.

Jović és néhány további szerb játékos, akik külföldi kluboknál futballoznak, de most hazatértek Szerbiába, komoly kritikát kaptak Ana Brnabić szerb miniszterelnöktől, mely szerint rossz példát mutatnak azzal, hogy nem helyezik magukat karanténba a hazautazásuk előtt.

Jovic

„Láttunk néhány negatív példát a futballsztárjainktól, akik milliókat keresnek és figyelmen kívül hagyták az önkéntes karantén szabályait, mielőtt hazatértek” – mondta a játékosok megnevezése nélkül.

Brnabić és néhány további szerb vezető figyelmeztette a külföldön tartózkodó szerb állampolgárokat, hogy ha nem szükséges, akkor ne térjenek haza, hogy ezzel is csökkentsék a vírus terjedésének lehetőségét. Mindenesetre több mint 45000 ember visszatért Szerbiába, akiknek egy jelentős része fittyet hányt a karantén szabályaira.

A helyi Blic-ben az alábbi sorok jelentek meg Jovićról: „Ahelyett, hogy karanténba vonult volna, jól szórakozott Belgrádban.” A lap hozzátette, hogy a rendőrség nyomon követi Jović mozgását.

„Luka nagy butaságot csinált. Elhagyta Madridot, a klub karanténját, és minden figyelmeztetés ellenére visszatért Szerbiába” – írta egy másik szerb napilap, az Informer. A lap megírta továbbá azt is, hogy információik szerint a játékost látták Belgrádban a barátnője születésnapi buliján.

A Real Madrid alkalmazottai jelenleg is karanténban vannak, miután a klub egyik kosárlabda játékosánál kimutatták a koronavírus-fertőzést. Jović egy korábbi nyilatkozatában elismerte, hogy ugyanazokat a gépeket használta, mint a fertőzéssel érintett Trey Thompkins.

A hírek szerint Jović magatartása akár börtönbüntetéssel is sújtható. Az ügy kapcsán megszólalt a játékos édesapja is.

Luka Jovic és Milan Jovic
Milan Jović és Luka Jović egy korábbi felvételen

„Nem tudom, hogy ez most egy lejárató kampány akar-e lenni a fiam ellen” – kezdte mondantóját Milan Jović a Novostinak adott közleményében.

„Függetlenül attól, amit az emberek gondolnak, garantálhatom, hogy a fiam minden szabályt betartott. Kizárólag akkor hagyta el az otthonát, ha a boltba ment ételt venni.”

„Azt, hogy végül Szerbiába ment, a lányomtól tudom, aki vele van. Folyamatosan kapcsolatban állunk, a gyerekeim pedig nem hazudnak nekem. Ha rosszul neveltem volna őket, nem jutottak volna el oda, ahol most vannak. Luka egy jó, tanult gyerek, a médiában róla ábrázolt kép nem fedi a valóságot.”

„Olyan, mintha megölt volna valakit. A klub engedélyével érkezett Szerbiába, semmi rosszat nem csinált. Úgy gondolják, hogy ezek a hírek nem érnek el Spanyolországba? A karrierjét is befolyásolhatják. Most azt kell bebizonyítanunk a Real Madridnak, hogy nem igaz, amit írnak, és nem csinált semmi rosszat.”

„Természetesen mindenben támogatjuk a hatóságokat, betartjuk a szabályokat. Bárki, aki nem így cselekszik, büntetést érdemel. De ismétlem, a fiam minden döntést tiszteletben tartott. Ez nem egy olyan helyzet, amit el lehet viccelni. Ha valaki látta az utcán, akkor az azért volt, mert valamit vásárolnia kellett, amire szüksége volt.”

Mindeközben Dino Radončić, a Real Madrid jelenleg Tenerifén kölcsönben játszó montenegrói kosárlabdázója is Jović védelmére kelt. „Ennek a srácnak van egy fia Szerbiában. Teljesen normális, ha otthon akar lenni. Lehetetlen lenne születésnapot ünnepelni egy buliban Szerbiában, mivel veszélyhelyzet van az országban. Figyelmen kívül hagyni a karantént és bulizni lehetetlen lenne, mivel nincsenek bulik…”

Jovic

A kialakult botrány kapcsán természetesen maga a játékos sem maradt néma, Jović az Instagramján keresztül üzent a szurkolóinak és a kritikusainak:

„Láttam, hogy nagyon nehéz a helyzet a világban és a hazánkban, amilyenre már rég óta nem emlékszünk, ezért szeretnék néhány szót szólni és buzdítani mindenkit. Először is, nagyon elszomorít, hogy én vagyok a legfontosabb hír ezekben a napokban, és elszomorít, hogy folyamatosan rólam írnak, és nem a válság elleni küzdelem főszereplőiről, az orvosokról és minden egészségügyi dolgozóról. Madridban negatív Covic-19 tesztet adtam. Ezért döntöttem úgy, hogy Szerbiába utazom, hogy segítsek, támogassam az országomat, valamint a családomhoz közel legyek – a klubom engedélyével.”

„Szerbiába érkezve ismét elvégezték rajtam a tesztet, és negatív lett. Nagyon elkeserít, hogy bizonyos emberek nem a tőlük elvárható módon végezték a munkájukat, és nem adtak nekem kellő pontosságú iránymutatást az otthoni karantén alatti magaviselettel kapcsolatosan. Spanyolországban szabad bevásárolni vagy gyógyszertárba menni, ami itt nem így van. Elnézést kérek mindenkitől, ha bármilyen módon is kárt okoztam vagy veszélybe sodortam valakit. Remélem, hogy együtt túl fogunk lendülni mindezen. Minden támogatásom Szerbiáé, együtt átvészeljük ezt is.”

Forrás: MARCA; AS; Instagram
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Thibaut Courtois
Tovább

Orvosi jelentés: Thibaut Courtois

A Real Madrid hivatalos közleménye a játékos műtétje kapcsán. Játékosunk, Thibaut Courtois a Real Madrid orvosi csapatának felügyelete…
Real Madrid hivatalos közlemény
Tovább

Hivatalos közlemény

A tegnapi napon a klub ismét hivatalos úton reagált az El Sadarban elhangzott, Vinícius-t célzó szurkolói inzultusokra. Az…