Gündoğan: Egy gól a különbség, a java még csak most jön!

Gündoğan a saját otthonában beszélgetett a MARCA újságírójával. Az interjúból többek között kiderül az is, mit gondol Guardioláról, a Real Madridról és a koronavírus hatásáról.

İlkay Gündoğan jól tudja, hogy a Manchester City nem veheti majd félvállról a Real Madrid elleni összecsapást, ha a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő második visszavágóját is lejátsszák a felek. A blancók 2-1 arányban alulmaradtak az angol együttessel szemben, azonban a manchesteri visszavágó időpontja még továbbra is bizonytalan, hiszen a koronavírus szorításában Európában szinte kivétel nélkül minden versenysorozatot felfüggesztettek.

Hogyan viseled azt, hogy otthon kell maradnod a koronavírus miatt?
Magától értetődően ez most mindenkinek egy bonyolult helyzet. Már nagyon hiányoznak a mindennapos edzések, valamint azok az érzések és a feszültség, amelyek a mérkőzések előtt járnak át. De most mindez csak másodlagos, hiszen semmi sem lehet fontosabb az egészségnél. Az én fő üzenetem így az, hogy mindenki legyen nagyon óvatos.

Éppen a Real Madrid ellen kellene játszanod.
Igen, ez így igaz. Nagy kár érte, de nincs más választásunk, mint elfogadni ezt a kivételes helyzetet, amit éppen átélünk. Természetesen nagyon hiányzik a futball és ez az óriási összecsapás, amit lejátszhattunk volna. De történt, ami történt, várakoznunk kell.

Gondolod, hogy egy nap majd le fogjátok játszani a mérkőzést?
Reménykedem benne. Az azt jelentené, hogy végül minden jóra fordult. Tudom, hogy van egy alternatívaként szolgáló naptár is annak érdekében, hogy be tudjuk fejezni a bajnokságot, de jelenleg az emberek egészsége élvez prioritást.

Milyen edzéstervet követsz?
Mindannyian rendelkezünk személyre szóló edzéstervvel, valamint otthon is tudom használni a konditermet, tehát fittnek maradni nem okoz számomra problémát. Persze nagyon hiányzik, hogy újra labdához érhessek, de úgy gondolom, hogy a szünet nem fog túlzottan megviselni.

Ismerve Pep Guradiolát biztos vagyok benne, hogy nagyon sok házifeladatot kiadott a számodra.
{Nevet} A csapatból mindenki WhatsApp felhasználó, így napi szinten tájékoztatjuk egymást, beszélgetünk a hírekről. Majd ezután mindenki teljesíti az egyéni edzéstervét. Ennyi az egész, nem sok mindent tudunk csinálni jelenleg. Mindannyian összeköttetésben állunk, hogy tájékozódni tudjunk.

Gündogan és Guardiola

Milyen a kapcsolatod Guardiolával? Vannak, akik azt mondják, hogy a pályán te vagy a jobb keze.
Guardiola személye az egyik legfőbb oka annak, hogy 2016-ban csatlakoztam a Manchester City gárdájához és annak, hogy tavaly megújítottam a szerződésemet. Pep olyan karizmával rendelkezik, ami nem csak a mérkőzéseken ösztökél arra, hogy több mint 100 százalékot nyújtsak, hanem az edzéseken is. A játékfelfogása szintén tökéletesen illeszkedik az enyémhez.

Térjünk vissza az összecsapáshoz, amin éppen játszanod kellene. Mit gondolsz, hogyan végződne?
{Nevet} Mármint, hogy mi lenne az eredmény? Lehetetlen megmondani, csak azt tudom, hogy a párharc még nem dőlt el. Meglátjuk majd, hogy játszhatunk-e, bízom benne. A legfontosabb dolog, hogy nem szabad lebecsülnünk a Real Madridot. Még csak a párharc első felvonásán vagyunk túl, a különbség pedig egy gól. Nem dőlhetünk hátra, a Madrid mindig veszélyes tud lenni.

Mit gondolsz a Real Madridról, mint klubról?
Ők az egyik legjobbak a világon. Nem csak a futballon belül, hanem minden sportágat tekintve. Mindig szupersztárok fociznak náluk. Amióta gyerekként figyelemmel kísérem őket, mindig klasszis futballisták álltak a klub kötelékében. Hatalmas tisztelettel tekintek rájuk, és mindarra, amit a Bajnokok Ligája utolsó pár kiírásában elértek. Az a habfehér mez igazán különleges.

Gündogan

Mit tudsz elmondani nekem Zidane-ról?
Ha Zidane-ról beszélsz, akkor egyrészről úgy, mint játékosról, és mint edzőről teheted ezt meg. Számomra ő a világ valaha volt egyik legjobb labdarúgója azok alapján, amit a Juventusban, a Real Madridban és a francia válogatottban véghez vitt. Zidane egyike azoknak a játékosoknak, akiket gyerekként követtem. Elképesztően bánt a labdával, és úgy gondolom, hogy ezt azok a futballisták is megtanulták tőle, akik a kezei alatt szerepelnek. Ez adja sikereinek a nagy részét is. Ha valaki olyan mondja azt, hogy csinálj meg valamit, mint ő, akkor mész és megteszed. Hogy tudnál nem hinni neki és nem követni őt egy ilyen pályafutás után? Még nem adódott lehetőségem beszélni vele személyesen, de elképesztően tisztelem őt, mint játékost, és mint trénert is.

Igaz az, hogy 2013-ban lehetőséged lett volna csatlakozni a Real Madridhoz?
Az igaz, hogy abban az évben több egyesülettel is folytak tárgyalások. Spanyol és olasz klubokkal egyaránt. De ennél többet nem árulhatok el neked, ennek köztem és az együttesek között kell maradnia. {Nevet}

Nem mondhatod azt, hogy a képességeid ne passzolnának tökéletesen a spanyol futballhoz. Nem szeretnél ott játszani?
A spanyol bajnokság az egyik legerősebb a világon, rendkívül szórakoztató, ezt nem cáfolhatom. De a legutóbbi szerződéshosszabbításomra nem rég került sor. Nagyon boldog vagyok Manchesterben, és sosem állok meg azon gondolkozni, hogy mi történhet majd a jövőben.

Sokan el tudnak képzelni téged a kispad mellett. Azt mondják, hogy nagyszerű edző lennél.
{Nevet} Meglátjuk, meglátjuk. Rengeteget tanultam és tanulok is folyamatosan a karrierem során. Játékosként úgy hiszem, hogy a legjobb edzőkkel dolgozhattam együtt. Guardiola, Klopp, Tuchel, Löw… Hány futballista mondhatja még ezt el magáról? Szóval igen, el tudom képzelni magam vezetőedzőként is a jövőben.

Gündogan és Klopp

Tudjuk, hogy a labdarúgás szerelmese vagy. Sok felvett mérkőzést nézel vissza a szünetben?
Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy nem nézek meg olyan sokat. Rengeteget játszok a Football Managerrel. A futballnak az életem részének kell lennie!

Ezekben a nehéz napokban nagyon fontos a szolidaritás üzenete a játékosok részéről.
Nézd, ezekben a napokban fény derül arra, hogy kik is az igazi hősök valójában. Ők nem futballisták vagy sportolók. Ebben a kiélezett helyzetben számtalan orvos és egészségügyi dolgozó kockáztatja az életet mindnyájunkért. Nem hinném, hogy kellőképpen meg tudjuk nekik köszönni mindazt, amit tesznek értünk. Megmentik az életünket.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK