VIDEÓ – A FIFA és a WHO 5 taktikája a koronavírus megállítására

Világhírű edzők tolmácsolják a WHO ajánlásait a FIFA által készített kampányvideóban.

A FIFA ismételten biztosította támogatásáról az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), ezúttal a koronavírus (COVID-19) elleni küzdelemben egy figyelemfelkeltő kampányon keresztül, melynek keretein belül hat világhírű edző kér mindenkit arra, hogy kövessék azt az öt taktikát, amelyek segítségével védekezni tudnak a vírus terjedése ellen.

A taktikai felkészültség rendkívül fontos, ha az ember sikeres akar lenni, nem csak a focipályán. Az edzők ezért egy öt lépésből álló terv betartására bíztatnak minket: kéz, könyök, arc, távolság és tapintás. A lépések a WHO alapvető koronavírus elleni védekezési formáival teljes összhangban vannak.

FIFA és WHO

 „Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzet nagy komolyságot igényel, és legfőképp az egészségünket kell szem előtt tartanunk” – mondta Arséne Wenger, a FIFA labdarúgás fejlesztéséért felelős vezetője. „Ez az öt lépés létfontosságú a koronavírus elleni harcban, és mindenkit arra bátorítok, hogy mindig kövesse ezt az öt taktikai tippet.”

Az Arsenal exmenedzserét a korábbi londoni riválisa, a Tottenham Hotspur volt edzője, Mauricio Pochettino is támogatja. „Minden a kezeiddel kezdődik” – mondja az argentin mester. „Minél gyakrabban moss kezet, alkohol-alapú vegyülettel, ha lehetséges.”

A kezek gyakori és alapos tisztítása szappannal és alkoholt tartalmazó oldatokkal megöli a rajtuk esetlegesen megtelepedett vírusokat. Nagyon egyszerű, és rendkívül fontos lépés ez.

A Manchester United női csapatának az edzője, Casey Stoney is felszólal a kampány mellett. „Ha köhögsz vagy tüsszentesz, akkor takard el a szád és az orrod a könyököddel. Amennyiben erre zsebkendőt használsz, azonnal szabadulj meg tőle.”

A vírus cseppfertőzéssel terjed. A légúti higiénia szabályainak betartásával megvéded a környezetedben lévő embereket az olyan vírusoktól, mint a nátha, megfázás, és a koronavírus.
 
„Kerüld el az arcod érintését, különös figyelmet fordítva a szemeidre, az orrodra és a szádra. Így megakadályozhatod a vírus bekerülését a szervezetedbe” – teszi hozzá Aliou Cisse, Szenegál szövetségi kapitánya.

A kezeid nagyon sok felülettel érintkeznek, és könnyen kerülnek rá vírusok. Onnan pedig könnyedén az arcodra tudnak jutni, ahonnan már hamar bekerülnek a szervezetedbe, megbetegedést okozva ezzel.

José Mourinho, a 2010-es FIFA Év Edzője és a Tottenham Hotspur jelenlegi edzője a következő tippet adja: „Szociális tevékenységek esetében mindig tégy egy lépést hátrafelé. Tarts minimum egy méter távolságot mindenkitől, aki tüsszög vagy köhög.”

Ezzel a távolságtartással el tudod kerülni a mások által a levegőbe juttatott vírusok belélegzését.
 
Jill Ellis, a 2015-ben és 2019-ben női labdarúgó-világbajnokságot nyerő Amerikai Egyesült Államok válogatottjának vezetőedzője mindenkit arra kér, hogy maradjon otthon, ha rosszul érzi magát: „Ha nem érzed jól magad, maradj otthon. Néhány országban az otthonmaradás egészséges személyek esetében is ajánlott. Kövesd a helyi egészségügyi hatóság utasításait.”

Ha lázas vagy, köhögsz és nehezen lélegzel, kérj orvosi ellátást.

A helyi egészségügyi hatóságok látnak el a legfrissebb fejleményekkel a te környezetedre vonatkozóan. Kövesd a részletes utasításaikat, és ne habozz felvenni velük a kapcsolatot, hogy időben a megfelelő egészségügyi intézményhez irányíthassanak. Mindez arra szolgál, hogy téged megvédjen, és hogy megakadályozza a vírusok és más fertőzések terjedését. 

„Mindig maradjatok informáltak” – fejezi be a FIFA elnöke, Gianni Infantino. „Kövessétek ezeket a javaslatokat, és támogassátok a WHO-t a koronavírus elleni küzdelemben. Együtt győzni tudunk ezen a rendkívül nehéz mérkőzésen.”

A magyarországi helyzetről tájékozódja a koronavirus.gov.hu oldalon!
 

Forrás: FIFA.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK