A koronavírus hatásai a Real Madrid pénzügyeire

A klub jelentős bevételektől esik el a világjárvány miatt bevezetett korlátozások következtében. Az AS vizsgálta meg a helyzetet.

A Real Madrid karanténba vonult, miután a kosárlabda csapat egyik játékosánál kimutatták a koronavírus fertőzést. A klub így minden munkát beszüntetett, további értesítésig minden alkalmazottját hazaküldte. Ez azt jelenti, hogy a klub mind a 400 alkalmazottjának otthon kell tartózkodnia, és várnia kell a klub instrukcióit. A klubnak emellett további nehéz döntéseket is meg kellett hoznia, többek között be kellett zárni a Bernabéu-túrát. A Madrid első helyre helyezi a fontossági listán az egészséget, azonban a vírus gazdasági hatásai nem elhanyagolhatók a klub életében sem.

Azt, hogy pontosan mekkora lesz a hatás, nehéz megmondani, hiszen nagyban függ attól, hogy a jelenlegi helyzet meddig áll fenn. A LaLiga úgy számol, hogy a spanyol első osztály csapatai nagyjából 679 millió eurótól esnek el ebben az időszakban, ami 549 millió eurónyi közvetítési jogot, 88 millió bérletes bevételt, és további 42 milliónyi jegyeladási bevételt jelent. A helyzet két legnagyobb vesztese a Real Madrid és a Barcelona. A Barcelona 160 millió eurós bevételtől esik el, a Real Madrid pedig ennél alig kevesebb, 150 millió eurótól. A LaLiga biztos abban, hogy a helyzet javulni fog annyira, hogy be tudják fejezni a bajnokságot, ám vélhetően zárt kapuk mögött zajlanak majd a mérkőzések. A spanyol szövetség kevésbé optimista, és kilátásba helyezi azokat az opciókat is, amelyek szerint nem fognak több meccset játszani a csapatok ebben az idényben.

Real Madrid

A bérletekből és jegyekből kieső bevételeket nehéz kiszámolni, hiszen attól függ minden, hogy mennyi meccset játszhat a Real Madrid hazai pályán ebben az idényben (ha játszhat még egyáltalán). A bérletekből az előző idényben nagyjából 50 millió euró jött be, a jegyek pedig 120 millió eurót hoztak a konyhára. Az idény eddigi szakaszában a Bernabéuban lejátszott 27 mérkőzés átlagos bevétele 4,4 millió euró, de ebben már benne vannak a kosárlabda mérkőzések bevételei is (mivel a Madrid a könyvelésében egy helyen kezeli a két szekció jegyeladási bevételeit).

Tehát mondjuk úgy, hogy a Bernabéu meccsenként nagyjából 4 millió eurót hozna – nem megfeledkezve a kosárlabda meccsek veszteségéről. Az idény során a Madridnak még legalább hat meccse lenne hátra az idényben, de maximum nyolc, ha legyőznék a Cityt, és továbbjutnának a BL elődöntőjébe.

Szóval a négymillió euró hat vagy nyolc meccsel számolva úgy, hogy vagy meg sem rendezik őket, vagy zárt kapuk mögött zajlanak majd. Ráadásul a Madrid a bérleteseinek vissza kell, hogy fizesse a kimaradt meccsek árát. Ezek egy részét fedezi a biztosítás, de ilyen mértékű problémára a blancók sem számítottak.

Aztán ott a Bernabéu-túra, ami szintén jelentős veszteséget realizál majd. A város harmadik leglátogatottabb múzeumáról beszélünk, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1,3 millió látogató fordul meg a túrán évente. Ez éves szinten 18-19 millió eurós bevételt jelent (bár a klub az előző idényben a beszámolójába 29 millió eurót jelentett le). A Real Madrid nagyjából havi 1,5 millió eurót veszít a stadion bezárásával.

A Madrid a BL-ből származó bevételektől is elesik. Mostanáig 34,4 millió eurót focizott össze az aktuális sorozatban (15 millió a csoportkörben való szereplésért, 9,9 millió az ott elért eredményekért, 9,5 millió a legjobb 16 közé jutásért). A Madrid már most is jogosult ezekre az összegekre, függetlenül a City elleni eredménytől. Ahol nagyot buknak, azok a televíziós közvetítési díjak, és reklámpénzek. 

Real Madrid

Ez a pénzügyi fekete lyuk, amellyel a Madridnak szembe kell néznie, komoly kihívást jelent majd a klub számára. A legnagyobb problémát az jelentené számukra, hogy az alkalmazottak bérét akkor is ki kell fizetniük, ha a hátralévő meccsek nem kerülnek megrendezésre. A 2018-2019-es idényben a klub 757,3 millió eurós bevételre tett szert, erre az évre pedig 822 millió eurót jegyeztek elő, ami a vírus megjelenése miatt nyilvánvalóan nem lesz elérhető. Az előző idényben a bevétel közel fele az alkalmazottakra ment el (394 millió euró), amiben a fizetés, a biztosítás, a bónuszok, a reklámjogokból való részesedés).

Ebből nagyjából 300 milliót vitt el az első csapat, az edzői stábbal együtt, 30,3 milliót a kosárlabda szekció, és 45 milliót a futball szekció azon dolgozói, akik nem sportolók. Nagyon valószínű, hogy a kiadások megnőttek a Madridnál, tekintettel a sok nyári igazolásra, ami azt jelenti, hogy a klubnak egy sokkal komolyabb pénzügyi kötelezettséget kell teljesítenie. A Madrid mindenesetre pénzügyileg stabil, de ők sem fogják következmények nélkül megúszni a koronavírus járványt. A klub üzenete az, hogy bármi is történjék, a játékosok meg fogják kapni a fizetésüket.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK