Benzema elszigeteltnek érzi magát

Karim Benzema az előző idényben 30 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve, ami a második legjobb mutatója a Real Madrid színeiben. Úgy tűnt, idén túlszárnyalhatja ezt a nagyszerű teljesítményt, azonban az utóbbi időben nem tudott a kapuba találni.

A francia támadó a vasárnapi, Real Betis elleni vereség alkalmával talált be tizenegyesből, utolérve ezzel Samuel Eto’o-t a LaLiga örökös góllövőlistájának ötödik helyén. A veterán játékos azelőtt az Atlético Madrid ellen szerzett gólt február 1-jén.

A most futó szezonban 19 bajnoki gól áll a neve mellett, így egyedül Lionel Messi előzi meg a góllövőlistán. Mindenképp megemlítendő, hogy a Real csatárának a fentebb említett két gól volt az utolsó az elmúlt negyven napban, ez pedig nem lehet véletlen.

Az első és legfőbb oka az, hogy Karim kevesebb labdát kap a társaktól a támadóharmadban, így mélyebben vissza kell lépnie, ha játékba szeretne avatkozni. Ennek következményeként Benzema messzebb kerül a kaputól, és kevesebb esélye nyílik a gólszerzésre.

Benzema heat map

Az elmúlt néhány mérkőzésen a támadó hőtérképe is változást mutatott. Megfigyelhető, hogy sokkal többször lép ki a tizenhatoson kívülre. A Betis ellen például több alkalommal is egészen a felezővonalon túlra jöt vissza labdáért.

Megemlítendő, hogy a Levante és a Celta Vigo ellen inkább a bal oldalra húzódott ki, míg a Barcelona ellen ugyan középen játszott, de visszavontan. Benzema azért lép ezekbe a területekbe, mert úgy érzi, nem szolgálják ki úgy, ahogy kellene.

Legközelebbi társai eddig Luka Modrić és Toni Kroos voltak. Érdekesség, hogy Lukita az előző idényben a bajnokságban 152-szer továbbította a játékszert Benzemának, míg az aktuális kiírásban mindössze 63-szor. Kroos esetében ezek a számok 131 és 70. Ez azért is lehetséges, mert Zinédine Zidane általában beáldozza az egyik középpályást.

Egy másik faktor Marcelo, aki 131 alkalommal passzolt Karimnak a 2018-2019-es bajnoki idényben, most pedig már 12 meccsen nem szerepelhetett sérülés miatt.

Azt is érdemes kiemelni, hogy a franciával együtt szereplő támadók milyen kevés alkalommal keresik a középcsatárt. Gareth Bale a 13. azon a listán, amely a Karimhoz intézett passzokat összesíti, míg Vinícius Júnior a 10., Lucas Vázquez pedig a 14. helyen áll ebben az összevetésben.

Talán Marco Asensio és Eden Hazard jelenthetnék a megoldást Karim Benzema problémájára, azonban az idény jelentős részét mindketten a partvonalon túl töltötték sérülés miatt.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK