A LaLiga négy lehetséges forgatókönyve

Hogyan folytatódhat a bajnokság? Egyáltalán folytatódhat? Nézzük, mik a lehetséges opciók.

A spanyol labdarúgás ideiglenesen szünetel, tekintettel a koronavírus miatt kialakult helyzetre. Mivel elképzelhetővé vált, hogy a 2019-20-as idényből hátralévő mérkőzéseket nem lehet majd lejátszani, a bajnok és a kieső csapatok kiléte pedig még kérdéses, az RFEF elnöke, Luis Rubiales megerősítette, hogy négy lehetséges forgatókönyv látszik kirajzolódni. Kettő szerint a Barcelona lenne a bajnok, a Cádiz a másodosztály bajnokaként pedig feljutna az első osztályba. A végső döntést március 25-én hozza meg egy bizottság, amelyeket a szövetség és a LaLiga képviselői alkotnak majd. Ha a felek nem jutnak egyezségre, Rubiales hozza meg a végső döntést.

Ki dönti el, hogy mi lesz a LaLiga Santander és a LaLiga SmartBank végeredménye?
A Javier Tebas és Luis Rubiales által 2019 júliutában aláírt megegyezés értelmében közös megegyezésre van szükség a LaLiga és a szövetség között.

Rubiales és Tebas

Első forgatókönyv: Minden hátralévő mérkőzést lejátszani.
A LaLiga a sorozatok következő két fordulóját elhalasztotta. A korlátozás két hétre szól, de szükség esetén meghosszabbítható. Az összes mérkőzés lejátszása kapcsán az egyik fő probléma a naptár. Egyszerűen nincs elég szabad időpont. Az UEFA által a következő időszakban meghozandó döntések, amelyek a Bajnokok Ligáját, az Európa-ligát és az Európa-bajnokságot érintik, nagyban befolyásolhatják a spanyol helyzetet.

Jelenleg mindössze két szabad időpont van a mérkőzések megrendezésére, nevezetesen április 18 és május 20. Ha a Bajnokok Ligájában a meccsnaptár felfüggesztésére, vagy a szabályok módosítására (egymeccses párharcok) kerül sor, úgy további alkalmak szabadulhatnak fel. A másik lehetséges mód az, ha az Európa-bajnokságot a következő évre halasztják. Ezzel az egész június felszabadulna, így az összes elhalasztott meccset lejátszhatnák.

Második forgatókönyv: Semmisnek tekinteni az idényt.
Ha a helyzet tovább fokozódik, és a mérkőzések beszüntetése már olyan mértéket ölt, ahol nem válik lehetővé az elhalasztás, az RFEF és a LaLiga eredménytelennek nyilváníthatja a két sorozatot. Ebben az esetben egyik osztályban sem avatnak bajnokot, és egy csapat sem kerül fel vagy esik ki. A következő idényt minden csapat abban a kategóriában kezdi meg, ahol az aktuálisat befejezte.

LaLiga

Harmadik forgatókönyv: Jelen állás szerint végeredményt hirdetni.
Eddig 27 meccsnap zajlott le a spanyol elsőosztályban. Az egyik lehetséges opció az, ha a jelenlegi állás szerint befejezettnek tekintik a tornát. Ezzel a Barcelona bajnokká válna, a Real Madrid, a Sevilla és a Real Sociedad a következő évi Bajnokok Ligájában szerepelnének, a Getafe és az Atlético versenyezhetne az Európa-ligában, a Mallorca, az Espanyol és a Leganés pedig kiesne az első osztályból. A Cádiz és a Zaragoza lenne a két feljutó csapat.

Ez az opció nem túl valószínű, tekintettel arra, hogy nem minden klub játszott egymás ellen ugyanannyiszor, ez pedig ellentétes lenne a sorozat szellemiségével. A szövetség szerint a LaLiga tisztaságát fenn kell tartani, többek között ezért is küzdenek az ellen, hogy bizonyos meccseket külföldön játszanak le.

Negyedik forgatókönyv: Az őszi félév alapján végeredményt hirdetni.
Arra az esetre, ha több meccset nem lehet lejátszani, egy másik lehetséges opció az, ha azon időpont állását tekintik véglegesnek, ahol elmondható volt, hogy minden csapat játszott a többi csapat ellen. Ez nem más, mint az őszi szezon vége. Ebben az esetben az akkor első helyen álló csapat lenne a bajnok, az utolsó három helyezett pedig búcsúzna a sorozattól. Ez azt jelentené, hogy a Barcelona lenne a bajnok 40 ponttal úgy, hogy csupán jobb gólkülönbségének köszönhetően előzné meg a szintén 40 pontos Real Madridot. Az Atlético és a Sevilla az Európa-ligában játszhatna, a Mallorca, a Leganés és az Espanyol pedig kiesne az első osztályból.

Ez az opció lehetővé tenné, hogy alkalmazzák a Serie A-ban bevezetett módszert, mely szerint helyosztókon döntik el a bajnoki cím és a kiesők sorsát. Legalább is akkor, ha lenne idő lejátszani ezeket a meccseket…
 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…