Elfogyott Zidane szerencséje

Zinédine Zidane második regnálása alatt a csapat 10 alkalommal kapitulált 50 mérkőzésen. A sikerekkel övezett első időszakban ehhez 105 találkozóra volt szükség.

Gyakran előfordul, hogy egy második regnálás nem jól sül el – ahogy ezt most a francia edző is megtapasztalhatja. Azért tért vissza tavaly márciusban a spanyol fővárosba, hogy szeretett csapata megmentője legyen. Történt mindez akkor, amikor már három trófea is elúszott, hiszen a királyi gárda kiesett a BL-ből és a kupából is, a bajnokságban pedig már nem volt esélye diadalmaskodni.

A most futó idényben a legrosszabb forgatókönyv kétségkívül az lenne, ha a blancók kiszállnának a bajnoki címért folyó küzdelemből, hiszen a listavezető Barcelona mindössze 58 pontot gyűjtött 27 forduló után, kettővel többet, mint a fővárosi együttes. A bajnokság első helyén álló csapat legutóbb a 2006-2007-es kiírásban teljesített ilyen gyengén: akkor a gránátvörös-kékek 53 egységgel vezették a pontvadászatot (az lényegtelen, hogy végül a Real húzta be akkor a bajnoki címet).

Azonban nem hagyhatunk figyelmen kívül egy zavaró tényt. Solari azután került lapátra, hogy a Barca kiejtette a Madridot a kupából, az Ajax a BL-ből, a bajnokságban pedig a megszerezhető pontok 73%-át gyűjtötte be a királyi gárda (12 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség). Mindeközben Zidane együttese a kiesés szélén áll a Bajnokok Ligájában, a statisztikák szerint 7% esélyük van továbbjutni a Manchester City ellenében, a Király-kupának már búcsút intett a fővárosi alakulat, a bajnokságban pedig a begyűjthető pontok 69%-a került a Real neve mellé.

Zidane második eljövetele

A francia edző szerencséje elfogyott. A rotáció és a nevezetes „B csapat”, amely segítségével duplázni tudott a 2016-2017-es kiírásban (bajnokság és BL), idén nem működik.

Zinédine Zidane

Zidane második regnálása alatt a Real 50 lejátszott mérkőzésből 10 alkalommal hagyta el vesztesen a pályát. MisterChip adatai szerint amikor a madridi legenda először vette kezébe az irányítást, 105 találkozóra volt szükség a 10. vereség megszerzéséhez. A blancók legutóbbi hét meccsükből négyet veszítettek el, ami éles kontrasztban áll az azelőtti 32 összecsapással, amiből mindössze kettő alkalommal győzedelmeskedett az ellenfél (20 diadal és 10 döntetlen mellett).

A Betis elleni idegenbeli fiaskó semmissé tette a Clásicón végzett kemény munkát és lehetőséget biztosított az ősi riválisnak arra, hogy megtartsa vezető pozícióját a tabellán. Minden úgy van, ahogy a Barca elleni győzelem előtt volt, csak már kettővel kevesebb mérkőzés van a végéig, és a Real ismét két pontos hátrányban van. Legalább jobb gólkülönbséggel, mint azelőtt.

Zidane munkájának megvannak a pozitív és negatív oldalai ebben a szezonban, azonban a jónak bizonyuló döntések sokszor teljesen érthetetlen dolgokkal párosulnak. Nézzünk ezek közül néhányat.

A rendszer

Az állandóan változó játékrendszer leginkább egy kaméleonhoz hasonlít, ami természetesen lehet erény is. Zidane már alkalmazta a 4-3-3-as, a 4-4-2-s és a 4-1-4-1-es hadrendet. Legnagyobb húzása az öt középpályás alkalmazása volt, a Real ekkor játszotta a legjobb meccsét a szezonban.

A mérleg azonban kétoldalú. Az állandó változások miatt a csapatnak nincs lehetősége a dinamikus fejlődésre. Vasárnap például elfelejtkezett a három védős rendszerről, amit az előszezonban a Roma és a Salzburg ellen is kipróbált. Ezzel megakadályozhatta volna Militão gyenge szereplését a Villamarínban.

Gareth Bale

Gareth Bale

Legkevésbé szólva is furcsa, ahogy Zidane a walesi gyorsvonat helyzetét kezeli. Nyáron még a távozását sürgette. Hogy is felejthetnénk el a híres „Ha holnap távozik, remek” megszólalását a Bayern elleni felkészülési meccs után?

Bale Kínába igazolása nem valósult meg, és az idő előrehaladtával Zidane lehetőséget adott neki néhány nagyobb rangadón (PSG, Atlético, Sevilla és az első Clásico), míg másokon a padon hagyta (a második Clásico és Manchester City). A mester fejében meg sem fordult, hogy játékosát szerepeltesse a Betis ellen annak ellenére, hogy valószínűleg jó döntést hozott volna.

Mariano és Jović

A kilences pozíciójának esetében Zidane álláspontja igazán szélsőséges. A kezdőcsapatot tekintve a szezon egyetlen percében sem szavazott bizalmat Luka Jovićnak. A szerb támadó nyolc meccsen szerepelt a kezdőben, két gólt szerzett, mindkettőt a hosszabbításban.

Marianót eközben teljesen mellőzte a francia tréner. Aztán, amikor már egyáltalán nem jöttek a gólok, előhúzta a kalapjából a fiatal támadót. Újabb érdekes döntés.

Mariano Díaz

Rodrygo

Még egy misztikus eset. Kezdő volt a Galatasaray ellen Isztambulban, ami a második legfontosabb BL-meccs volt a City után. Ezt követően a brazil tehetség nyomtalanul eltűnt, az új év kezdete óta öt alkalommal a keretbe sem került be, még a Manchester City ellen sem.

A fiatal játékos frusztráltsága odáig vezetetett, hogy néhány hete egy Castillás meccsen elveszítette a fejét, és idő előtt mehetett zuhanyozni, miután fogadókészséget mutatott a San Sebastián de los Reyes kapusának provokációjára, és gólja után a gólörömével lényegében kiállíttatta magát. Zidane a padra ültette a Villamarínban, de nem küldte be egy percre sem.

Önkritika

A Betis elleni vasárnapi vereség arra késztette Zidane-t, hogy vállalja a felelősséget és ezért mindenképp dicséretet érdemel. „Ez egy rossz nap volt, ami bárkivel megeshet. Én vagyok a felelős ezért… Nincs más magyarázat…  Nem hibáztatom őket… Engem lehet okolni ezért”nyilatkozta a francia tréner a lefújást követően. „Még 11 mérkőzés áll előttünk és küzdeni fogunk a bajnoki címért. Ez a vereség nem jelenti a bajnokság elvesztését.”

Zidane helyzete azért különbözik Solariétól, mert a francia edző személye lényegében garancia arra, hogy a csapat végsőkig küzdeni fog a bajnoki trófeáért.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK