Egytől egyig: Real Betis – Real Madrid (2-1)

Hiába a győztes El Clásico, ha a csapat egy héttel később rögtön kiengedi a kezéből a megszerzett előnyt. Márpedig ez történt tegnap. Egy hete a fellegekben jártunk, most visszatértünk a csúf valóságba. Némileg más hangulatban, de ezúttal is értékeljük a látottakat, illetve a főszereplőket. Jöjjenek a pontszámok!

Csapatok

Real Betis (6)
Nem játszottak kifejezetten jól, ám nagyon harcosak voltak, főleg a második félidőben. Az első játékrész nem az élvezetes futballról szólt, de a szünet után a Betis úgy jött ki a pályára, mintha a játékosok vért ittak volna. A játékuk továbbra sem volt szép, de érződött, hogy mindent meg akarnak tenni a pontszerzésért. Végül ellenfelük két hatalmas egyéni hibáját kihasználva zsebelték be a három pontot, hosszú nyeretlenségi szériájuk után. Ki más ellen tört volna meg a rossz sorozat…

Real Madrid (5)
Nem kell nagy mágusnak lenni ahhoz, hogy az ember észrevegye, a CKM fémjelezte középpálya már több mint másfél éve nem működik. Őszinte leszek, már a kezdőcsapat láttán arra számítottam, hogy egy szenvedős, kínlódós meccset játszik majd a csapat – nos, ez még a várakozásaimat is alulmúlta. Unalmas, céltalan, eredménytelen játék, vérszegény támadósor, átjátszható, elképzelés nélküli középpálya, egy némileg felforgatott védelem, rengeteg egyéni hiba, nulla pont. Nagyjából össze is lehetne foglalni ennyivel a tegnap látottakat. Ezzel a középpályával és gólképtelen támadósorral nem lehet meccseket nyerni, motiválatlanul meg pláne. Zidane újra és újra visszanyúl kedvenceiért, akik már nem először és nem másodszor hagyják őt cserben alacsonyabban jegyzett ellenféllel szemben. Sajnálom, mert ez a Betis nincs jó formában. Sajnálom, mert így oda az első hely, és sajnálom, mert az ilyen elszórakozott pontokkal lehet szépen kimeccselni magunkat a bajnoki címért folytatott harcból. Apropó, kimeccselés: az egyébként is gyenge középpályáról mennyire tűnik jó ötletnek lekapni egy játékost és támadót hozni helyette? Hát, összességében ez a produkció most 0 pontot ért, és sajnos nem a mi értékrendszerünkben, hanem a bajnokságban. Ritka az, hogy ennyire rosszul menjen az egész csapatnak, és most tényleg nem lehet kiemelni senkit.

Játékosok

Thibaut Courtois (6)
Volt egy hatalmas védése Fekir lövését követően az első félidőben, és ez talán elég is ahhoz, hogy kiemelkedjen a vendégjátékosok közül. Sidnei góljánál talán elő lehetne venni, mert Ramos labdavesztését követően folyamatosan a játékvezető tekintetét kereste (az ismétlés hátsókamerás képein látszik, hogy nem a labdát és az érkező Sidneit követi), ami miatt némileg késve tudott reagálni az érkező rakétára. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az ő sara lenne az a találat, hiszen egy bivalyerős, jól eltalálta lövésről beszélünk, amire egyébként is meglehetősen kevés esélye és ideje lett volna odaérni. A második találatnál pedig teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került.

Éder Militão (2)
Az egyik leggyengébb láncszem volt az egyébként is papírból készült láncon, ami azért nem túl kecsegtető. Látszott rajta, hogy nem érzi jól magát a szerepkörben, ami némileg furcsa, mert a Portóban többször is megfordult ezen a poszton, tehát nem életében először keveredett oda. Mindemellett voltak buta megoldásai is, ráadásul Fekir egyszer úgy játszotta át és tört a kapu irányába, hogy azt fájt nézni – azt meg pláne, hogy Militão az eset után megállt, és meg sem próbált segíteni a társaknak.

Sergio Ramos (3)
Sidnei gólja előtt ő volt az, aki megpróbálta kicipelni a labdát a tizenhatoson belülről ahelyett, hogy egyszerűen felszabadított volna. Meg is lett a böjtje, hiszen labdavesztését követően rögtön jött a Betis vezető találata. Mindemellett számtalanszor hagyta el pozícióját és tört előre, amit csapatszinten nem sikerült lekezelni, így általában űrt hagyott maga mögött. Nem tudom, hogy ez fegyelmezetlenség vagy az edzői utasítás teljesítése volt-e részéről, de hogy nem segített a csapaton, az biztos.

Raphaël Varane (6)
A védelem legjobbja volt tegnap. A társak elveszített labdáit rendre ő szerezte vissza, és ő takarított hátul a kényes szituációkban. Sebessége félelmetes volt, Lorent például úgy lépte le, hogy jókora hátrányból indult – pedig Loren sem lassú játékos. Egyike azon keveseknek, akikre nem tudok haragudni a tegnapi (le)szereplés után.

Marcelo (4)
Közel 60 percet töltött a pályán, majd sérülés miatt le kellett cserélni. Befolyása viszont nem sok volt sem a védekezés, sem pedig a támadás terén. A csapat egyik legpontatlanabbul passzoló játékosa volt, és sebessége sem mindig ütötte meg azt a szintet, amit a Betis lendületesebb kontrái megköveteltek volna.

Casemiro (4,5)
Meglehetősen furán mozgott a brazil Toni Kroos és Luka Modrić társaságában, gyakran még a 10-es szerepét is ő próbálta meg betölteni. Olyan volt, mint aki nem tudja, hogy mi a pontos feladata. A probléma leginkább azzal volt, hogy a védekező feladatait sem sikerült a leghatékonyabban ellátnia. Joaquín előretörésénél például majdnem elesett a saját lábaiban, de nem sikerült megállítania az akciót. Kétségkívül az idény eddigi leggyengébb meccse a braziltól.

Luka Modrić (5)
Nagyon keményen dolgozott, ő volt a csapat legpontosabban passzoló játékosa is (közel 96%), de mégis úgy érzem, hogy neki már nem kellene kezdenie ezeken a mérkőzéseken. Modrić közel jár a 35. életévéhez, ám ehhez képest meglehetősen sok mérkőzés és játékperc van a lábában az idény során. Remek, sőt, bőven átlagon felüli kiegészítője lehetne a kezdőcsapatnak, 25-30 perceket játszva. Ha mégis kezdőként kellene pályára lépnie, akkor csak azért könyörgöm, hogy ne Kroos társaként tegye – ez a duó már nem működik, fizikai szempontból kevesek egy ilyen brusztolós ellenféllel szemben. És ezt nem a tegnapi meccs, hanem az elmúlt másfél év mondatja velem.

Toni Kroos (4,5)
Fede Valverde nélkül ő is olyan, mint egy bányász a csákánya nélkül. Tévedés ne essék, nem Fede javítja fel Kroos játékát, nem egy mágusról beszélünk, de az uruguayi állandó mozgásával olyan területek nyílnak a pályán, amelyek tegnap nagyon hiányoztak. Ezt a problémát egyébként nem biztos, hogy Kroos lecserélésével kellett volna megpróbálni orvosolni…

Vinícius Jr. (4,5)
A támadóhármas tagjai közül kétségkívül a legélénkebb volt, ám sokszor választott rossz megoldást a kritikus helyzetekben. A legveszélyesebb helyzete az első félidőben érkezett, amikor a rövidre laposan húzta vissza a labdát, ám lövése elkerülte a kaput – talán érdemes lett volna lekészítenie a két társa közül valakinek, akik a második hullámban érkeztek. Sajnos nem tudta ugyanazt az élvezetes és hasznos játékot hozni, mint a Barcelona ellen, dehát nem is várhatjuk el egy ilyen fiatal játékostól a kiegyensúlyozott magas teljesítményt.

Lucas Vázquez (2)
Lelkes, gyors, de egyszerűen nem Real Madrid szintű játékos. Semmit nem tud kezdőként hozzátenni a csapat játékához, és most még az sem indokolta a 90+ perces játékát, hogy általában sokkal többet tud segíteni védekezésben, mint a keretben lévő többi jobbszélső. Mert Lucas most védekezésben sem volt jó.

Karim Benzema (2)
Óriási luxus egy formán kívüli támadót érinthetetlen játékosként kezelni. Ő nem Cristiano Ronaldo, aki a legrosszabb napjain is képes volt bekotorni egy-egy kósza labdát. Éppen ezért megmagyarázhatatlan, hogy miért nem lehet lecserélni, vagy kihagyni őt a kezdőcsapatból. Tudom és értem, hogy Zidane számára nagyon fontos Benzema az építkezésben, de tegnap még az összjátékokban sem tudott maradandót alkotni. Semmiben. Rémgyenge volt, ahogy rémgyenge már január óta. Mégis érinthetetlen. A hibája már csak hab a tortán…

Cserejátékosok

Ferland Mendy (6)
Lendületesen szállt be, úgy, ahogy szokott. Sebességére nagy szükség volt hátul, ám még ez is kevés volt Tello megállításához Benzema eladott labdáját követően. A gólhoz viszont ő került a legközelebb, jobbos lövése viszont csak a felsőlécen csattant.

Mariano Díaz (5)
Magasan, a védők gyűrűjében próbált labdákat kérni a társaktól, de nem tudott igazán komoly veszélyt jelenteni az ellenfél kapujára. Egy jól lekészített labdája azért volt, az előzte meg Modrić bombáját és Mendy kapufáját.

Fede Valverde (-)
Az utolsó 10 percben sokat nem tudott hozzátenni a játékhoz. Sokkal korábban kellett volna érkeznie.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (2)
Nagyon rosszul meccselt a francia. Ismét elővette a csúzlit, megtöltötte ólomgolyóval, majd a saját gatyáját vette célba… A játékosai egyéni hibáiról (gondolok itt Ramosra vagy Benzemára) nem tehet, bár azért igenis ő a felelős, ha a játékosokat nem sikerül kellőképp feltüzelni egy-egy mérkőzésre. Emellett szintén őt hibáztatom a középpálya miatt, hiszen a CKM már nagyon régóta nem szabadna, hogy opció legyen, pláne nem egy mindig veszélyes csapat ellen. Hibáztatom őt azért is, mert nem tud semmit kezdeni Benzema helyzetével: a francia az év eleje óta formán kívül van, mégis érinthetetlen. Mindemellett, számomra már elfogytak az ész érvek a Lucas-szerelmet illetően is. A fürgelábú spanyol jó kiegészítő ember, vannak olyan periódusai egy-egy meccsnek, amikor nagoyn jól és hasznosan szállhat be, de komoly szituációkban rábízni a jobb szélt, az nagyon nagy felelőtlenség. Mindemellett ott vannak azok a meccsek, amikből Zizou rendkívüli érzékkel cseréli ki magát. Ezúttal nem erről volt szó, de a cserékkel sem tudott lendíteni a csapat játékán, sőt… Az egyébként is instabil középpályáról levett egy embert, akit egy támadóval pótolt. Benzemát hátrébb rendelte, hogy részt tudjon venni a játék szervezésében, de összességében a középpálya problémája ugyanúgy megmaradt, sőt súlyosabbá vált. Sajnálom a tegnapit, mert ez volt a bajnoki hajrá első döntője, és azért is, mert mindez elkerülhető lett volna. Kíváncsi vagyok, Zizou mikor jön rá, hogy a keret legnagyobb neveit már egyáltalán nem motiválják ezek a mérkőzések. Arra meg pláne várok, hogy vajon mikor tesz lépéseket emiatt.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…