Vinícius: Egy brazil tehetség gyermekkora

A Vinícius felfedezőjének tartott Carlos Eduardo Abrantes (becenevén Cacau) beszélt a támadó Flamengo csapatánál eltöltött korai éveiről, valamit jelenlegi formájáról.

Látta a Clásicót az elmúlt hétvégén? 

Természetesen, mindannyian örültünk Vinícius teljesítményének. 

Leginkább a gólok hiányoznak a játékából, legalábbis egyelőre. Fiatalabb korában sok gólt szerzett?

Rengeteget. Mindig a legjobb góllövők közé tartozott azokban a sorozatokban, amelyekben szerepelt, sokszor szerzett gólkirályi címet. 

Miért lehet most nehezebb helyzetben? 

A titok az, hogy engedjük őt játszani. A játékpercekkel a futballisták egyre több önbizalmat szereznek, a gólok pedig maguktól jönnek egy idő után. Ha játék nélkül is megvolt az önbizalma, akkor a rendszeres játéklehetőség egészen biztosan rengeteg találatot fog eredményezni. 

Hogyan látja, fejlődik a játéka? 

Egészen biztosan. Ha megkapja a lehetőséget, kiemelkedőt fog nyújtani, ahogyan azt a tavalyi szezonban is láttuk. Rengeteget fog még fejlődni, beleértve a gólszerzést is. 

Vinícius a Sao Gonçalo együttesében kezdett el játszani. Hogyan kell ezt elképzelni? 

Ebben a városban nagyon sok ember él, ez Rio de Janeiro állam második legnagyobb városa. Rengeteg itt az egyszerű, szerény körülmények között élő ember, akik sokszor nélkülöznek. Népes településről beszélünk, de sokaknak máshol kell dolgozniuk a boldogulásuk érdekében. 

Ez történt Vinícius szüleivel is? 

Az édesanyja Sao Gonçalóban maradt, az édesapja pedig Sao Paulo államban vállalt munkát építésvezetőként. Az édesanyja hordta tehát edzésekre, és ő intézte a dolgait. 

Veszélyesnek minősül ez a hely? 

Igen, eléggé. Jelenleg még inkább, mint akkoriban. Nagy a szegénység arrafelé. Egy olyan városról beszélünk, amelynek igencsak szüksége lenne a közberuházásokra, de nem kap túl sokat. 

Miért jelentkezett az ön focisulijába? 

Az egyik barátja ajánlotta neki. Segített ebben az, hogy ez az iskola Flamengóhoz tartozik, a szülei pedig szintén ennek a csapatnak szurkolnak… ez az a klub, amely a szívében is kiemelt helyet foglalt el. 

Mi történt akkor, amikor először meglátta? 

Hat évesen érkezett a focisuliba. Az első edzésektől kezdve felhívta magára az emberek figyelmét. Mindezt úgy, hogy nála idősebbekkel edzett. Hétéves korában már kilencévesek ellen játszott, úgy, hogy közben tudta csillogtatni a képességeit. 

Milyen gyermek volt Vinícius tulajdonképpen? 

Egy nagyon nyugodt fiú, aki rendkívül gyors volt a pályán, ugyanakkor félénk a pályán kívül. Nem beszélt túl sokat… utána viszont lassacskán felengedett. A pályán egyenesen felszabadultnak tűnt. 

Ön, valamint a családja segítette a legtöbbet ebben az időszakban? 

Mi vettünk neki iskolatáskát, ugyanis pénzügyi nehézségekkel küzdött a család. Ott segítettünk, ahol tudtunk. Akkoriban még futballcipőt is vettünk neki, nemrég pedig már a Nike kötött vele szerződést. A családja intézte a többi dolgot a kezdetekkor, mindenekelőtt az utazást. A szülők igyekeztek mindent megteremteni számára, tehát ők is fontos szerepet játszottak a karrierjének alakulásában. 

Kire emlékezteti a játéka? 

Mindig is nagyon gyors labdarúgónak számított, különböző tulajdonságokkal. Nem tudom, lehetséges-e az összehasonlítás. Gyorsan hoz döntéseket, mindent nagy sebességgel csinál. Gyerekként talán, ami a sebességet illeti, Robinho játékához állt a legközelebb a stílusa, de igazából mégsem hasonlíthatók össze. Vinícius az Vinícius.

Milyen célok lebegtek a szeme előtt? 

Mindig is arról álmodott, hogy profi labdarúgó lesz, aki a Real Madridban és a brazil válogatottban játszik. Ezek voltak a céljai az életben, az egyiket már meg is valósította, és a másikat is meg fogja, amint tétmérkőzésen is bemutatkozik a brazil nemzeti csapatban. 

Már akkor is a Real Madridnak szurkolt? 

A Flamengo volt a kedvenc csapata, de sokat beszélt Madridról és Cristianóról. A gyerekek számára a Bajnokok Ligája a legfontosabb, és az ott kiemelkedő együttesek. 

Mit mondtak róla az emberek? 

Mindenkire nagy hatással volt a sebessége. Mindenki róla beszélt, a többi játékos szülei, más csapatok menedzserei… ő volt a legjobb azok között is, akik idősebbek voltak nála. 

Ma is sokat beszélnek egymással? 

Mindig beszélünk, ha hazajön Brazíliába, és ha tud, eljön a focisuliba is, bár az elfoglaltságai miatt ezt egyre nehezebb megvalósítani. De mindig eljön, ha lehetséges. És rendszeresen beszélünk telefonon is. 

Volt már Madridban? 

Igen, tavaly. Tíz napig voltunk a vendégei. Odamentünk, és voltunk néhány mérkőzésen is. Fantasztikus élmény volt. Ő és a családja mindig nagyon kedvesek voltak velünk.  
 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK