Casemiro: Tartalékból a klub és a válogatott kulcsembere

Lenyűgöző, kiegyensúlyozott teljesítmény az idény során, kiemelkedő performansz a legfontosabb mérkőzéseken… nem is kell messzire visszamenni az időben, hiszen a Barcelona ellen is kiemelkedően játszott. De hogy jutott idáig Casemiro? Nehéz lenne azt mondani, hogy egyenes útja volt a sztárrá válásig, de kétségtelen, hogy az akadályok csak erősebbé tették. Íme a Real Madrid tankja, a világ egyik legjobbja, Casemiro.

Tavaly nyáron Casemiro hozzásegítette a brazil válogatottat a Copa América megnyeréséhez, amire először volt példa 2007 óta. Pár héttel a döntőt követően épp a jól megérdemelt vakációját töltötte családjával São Paulóban, amikor egy világ dőlt össze benne. Szombat este volt, Casemiro pedig a televízión keresztül nézte, ahogy csapatát, a Real Madridot a városi rivális Atlético Madrid 7-3 arányban megalázta egy felkészülési tornán, New Jerseyben. A látottaktól fizikai fájdalmai voltak.  

Orlandóba, Floridába készült utazni az édesanyjával, feleségével, a három éves lányával és a húgával. Egy nagyon szép családi időtöltésnek volt tervezve ez a kirándulás, de a történtek után minden megváltozott. Casemiro megszakította a szabadságát. A Disney Worldnek várnia kellett. Helyette Spanyolországba repült, ahol hétfő reggel edzésre jelentkezett Valdebebasban, a Real Madrid edzőközpontjában. Az ezt követő héten már kapott 45 perc játékidőt is a Red Bull Salzburg elleni barátságos mérkőzésen. A Madrid 1-0-ra nyert. Helyreállt a világ rendje.

„Az a legkülönlegesebb Casemiro játékában, ahogy képes a csapata játékát összekötni” – mondja Donato, aki védekező középpályásként játszott az Atlético Madrid és a Deportivo La Coruña csapatában a ’90-es években. „Remekül olvassa a játékot. Egyike azon keveseknek, akik képesek értelmezni a játék menetét. Előre látja a veszélyt. Tudja, milyen fontos a védekezés a Real Madrid számára.”

„Olyan könnyűnek tűnik a játék, ha őt nézi az ember. Sok dolgot csinál, amivel megelőzi a bajt, mielőtt az megtörténne. Olyan dolgokat, amik fel sem tűnnek az átlagos nézőnek. De amit legjobban szeretek Casemiróban, az az érett hozzáállása. Amikor a Real Madridnak szüksége van arra, hogy többet nyújtson egy adott területen, akkor egyből tudja, hogy mit kell tennie. Ha kell, meg tudja szervezni a csapat játékát, és tudja, mikor kell felmennie az ellenfél tizenhatosához, mikor kell gólszerzéssel próbálkoznia. Megérti a csapatban betöltött szerepét.”  

„Eléggé alázatos ahhoz, hogy támogatást nyújtson a támadóbb szellemű csapattársainak, mint Luka Modrić, Toni Kroos és Isco, emellett pedig mindig bevállalja azt, amiben épp hiányt szenved a csapat. Amikor megjelenik az ellenfél tizenhatosánál, az általában azért van, mert a Real Madrid szekere nem megy úgy, ahogy kéne. Ilyenkor jön Casemiro, aki megszerzi a kis gólocskáit, majd másnap az újságok címlapján szerepel, pont ahogy ez történt a Sevilla elleni mérkőzést követően, amikor kétszer is be tudott találni az ellenfél kapujába.”

Jó néhány héttel ezelőtt, az akkor a tabella 4. helyét elfoglaló, a Real Madridtól 5 ponttal elmaradó Sevilla látogatást tett a Santiago Bernabéuba. Szoros mérkőzés volt. Casemiro gyönyörű, átemelős góljának köszönhetően a Real Madrid vette át a vezetést, a Sevilla azonban hamar egyenlíteni tudott. Öt perccel később Casemiro fejes találata eldöntötte a mérkőzést a habfehér gárda javára.

Casemiro védekező képességei létfontosságúak a csapat számára – toronymagasan övé a legtöbb lefülelt labda a spanyol bajnokság aktuális idényében, emellett ráadásul gyilkos érzéke van a gólszerzésre is – a 2017-es Bajnokok Ligája-döntőben, a Juventus ellen szerzett távoli találata például elindította a Real Madridot a győzelem felé vezető úton.

„Pontosan azt teszi, amit elvársz egy védekező középpályástól – remek szerelésekre képes, nagyon sokat fejlődött a játék olvasásában, nagyon erős és jó kondiban van, és nemrégiben elkezdett gólokat is lőni” – mondja róla Phil Kitromilides, a Spanish Football Podcast producere és szakértője. „Több gól szerzett a Real Madrid színeiben, mint Toni Kroos, és ugyanannyit, mint Modrić. Nagyon összetett játékos.”

Casemiro nélkülözhetetlen részévé vált Zinédine Zidane csapatának, ebben a szezonban egyedül Karim Benzema büszkélkedhet nála több pályán töltött perccel. Marcos Llorente Atlético Madridhoz való távozása óta nincs olyan játékos a keretben, aki pótolni tudná a brazil középpályást. Magának a Real Madrid elnökének, Florentino Péreznek a telefonján is el van mentve egy mém, mely szerint a Föld kétharmadát víz borítja, a maradékot pedig Casemiro fedi le.

Donato szerint a brazil válogatottnak nem kellett volna idő előtt búcsúznia a két éve megrendezett világbajnokságról, ha Casemiro nem hiányzott volna a pályáról eltiltás miatt a Belgium elleni mérkőzésen. Ha ő játszott volna, a belgák nem tudták volna átjáróházként használni a brazilok középpályáját, végül 2-1-es győzelmet aratva.

Casemirónak nem mindig osztott jó lapokat az élet. Négy éves korában édesapja otthagyta a családot. Édesanyja takarítónőként dolgozott, hogy el tudja tartani a gyerekeket, miközben Casemiro a két húgára vigyázott.

14 éves korában, amikor korosztályos játékosként helyet kapott egy bentlakásos iskolában São Paolóban, kezdett el minden éjszaka ugyanabban az ágyban aludni. Egészen addig ahhoz volt hozzászokva, hogy felváltva aludjon saját otthonában, nagynénjénél, nagyszüleinél, vagy valamelyik csapattársa vendégeként. Nehéz gyermekkora azonban úgy látszik, hozzájárult a sikerei eléréséhez.

„Egy olyan országban nevelkedett, ahol a versengés egy állandó állapot” – mondja a brazil származású Donato. „Összepárosította a magával hozott belső értékeket az európai focival. Én is ugyanezt tettem, a rendelkezésemre álló eszközök segítségével. Mindent, amit Braziliában tanultam, hasznosítani tudtam Európában.”

„Védekező középpályásokként nagyon is jól tudjuk a szerepünket. Casemiro az évek során nagyon fontossá vált a Real Madrid számára. Nagyon nagy versengés van a csapaton belül – hogy mindennek ellenére évről évre képes a csúcson maradni, nem kis teljesítmény.”

Casemiro maga a tökéletes profi. A Wyscout nevű program segítségével tanulmányozza azokat a csapatokat, akik ellen játszani fog. Nem csak végignézi a meccseket, hanem belemélyed a részletekbe is. Szereti előre tudni, hogy fognak mozogni és helyezkedni az ellenfél játékosai.

„Casemiro beismeri, hogy nem ő a legjobb labdakezelő a csapatban, de az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a pontossága és az ítélőképessége” – mondja David Álvarez, az El País újságírója. „Önmaga elemzése által válik jobb játékossá. Többször képes labdát lopni az ellenféltől. Kevesebb szabálytalanságot követ el, és sokkal több a labdaérintése, mint mondjuk három évvel ezelőtt.”

A brazil játékos elmondta a Libero újságírójának, hogy annak köszönhetően, hogy kielemezte Kylian Mbappé játékát a Bernabéuban rendezett, 2-2-es döntetlennel végződő mérkőzés előtt, el tudta csenni a labdát a fiatal francia elől. És nincs semmi, amit Casemiro jobban szeret a labda elrablásánál.

Casemiro fejlődésre és tanulásra való fogékonysága is említésre méltó. A kifogástalan megfigyelőképessége legendás. Lakásában található egy külön bejáratú konditerem, és saját fizioterapeutája is van. Sziesztáját egy különleges építésű pihenőszobában tölti. Mbappé és más ellenfelek tanulmányozása közben egy olyan felszerelés van a lábára kötve, amely segíti az izmok regenerációját.

„Érdekes egy olyan brazil focistát látni, akinek ennyire európai a hozzáállása” – mondja Álvarez. „Nagyon szigorú önmagával szemben. Ő nem az a tipikus, flancoló brazil játékos. Nagyon józan, komoly srác. Személyisége sok tekintetben teljesen eltér egy átlagos brazil focistáétól. Rodrygo elmondása szerint Casemiro mindig többet akar dolgozni, folyamatosan hívja őt a konditerembe vagy a fizioterapeutához.”

A kemény munka kifizetődött. Egy nehéz kezdést követően – amikor 2013 nyarán túlsúlyosan érkezett meg a Real Madrid csapatához 6 millió euró fejében, majd a következő idényt kölcsönben töltötte a Porto együttesénél – Casemiro annak a híres Real Madridnak vált a tartóoszlopává, amely 2016-2018 között sorozatban háromszor hódította el a BL-trófeát, és van esély arra is, hogy idén visszaszerezze elvesztett koronáját.

„Még mindig csak 28 éves. Még nem is érte el a csúcsot” – mondja Kitromilides. „A Real Madrid szurkolói imádják őt. Tudják, hogy senki más nem képes arra, amit ő csinál – létfontosságú a csapat számára. Olyan, mint egy gép. Minden mérkőzésen fut, szerel, kiteszi a lelkét a pályán, a szurkolók pedig ezt akarják látni. Nemcsak a szemkápráztató játékot értékelik nagyra az emberek, hanem az elköteleződést is a játékosok részéről.”

„Amikor 2013-ban bemutatkozott a Real Betis csapata ellen, nem voltam lenyűgözve. Azt a teljesítményt látván nem gondoltam volna, hogy idővel a csapat első számú védekező középpályásává válik, és több BL-trófeát is bezsebel. Az, ahogy tanult és fejlődött, nagyon sokat elmond a személyiségéről. Egészen addig várakozott és keményen dolgozott, amíg Zidane megadta számára a lehetőséget a bizonyításra. Az út, amit megtett a Castillától egészen a brazil válogatott kapitányi karszalagjáig, egy regénybe illő történet.”

Forrás: bleacherreport.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK