Mi a Real Madrid varázslat nélkül?

A The Athletic értékelte a Real Madrid Manchester City ellen mutatott játékát és megpróbált okot találni a csapat közelmúltban produkált teljesítményére.

"Mi a Real Madrid varázslat nélkül?" Jött a kérdés közvetlenül és váratlanul Zinédine Zidane felé a meccs utáni sajtótájékoztató közepéhez érve. Egy helyi újságíró magához vette a mikrofont, majd miután szembesítette Zidane-t, hogy mennyire csalódottak a szurkolók, megkérte, hogy tudna-e pár szót ejteni a rajongóknak, miért is kéne megjelenniük vasárnap a Barcelona elleni rangadón. Csak a Bernabéu előadótermében fordulhat elő, hogy egy menedzsernek -akinek a csapata egy győzelemre áll az első hely megszerzésétől a ligában – bizonyítania kelljen a szurkolóknak, hogy megéri elmenni a mérkőzésre a sportág legszínvonalasabb és leginkább várt összecsapásán.

Egyelőre a Real Madrid egy csapat, amelynek nem elég győznie a meccsen, hanem eközben le is kell nyűgöznie a világot. Ebből a szempontból a szerda esti, Manchester City elleni vereséggel duplán is elbuktak. Nem elég, hogy kikaptak otthon a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának első körében, emellé ezt egy igen kellemetlen módon hozták össze. Egy együttes, amely az átlagfölötti teljesítményéről ismert, még az átlag szintet is alig ütötte meg.

A City játékrendszere fogott volna ki Zidane játékosain? Néhány csütörtök reggel megjelent spanyol újság főcíméből erre következtethetünk. „A Bernabéu Guardiola udvara” – szerepelt az El Periodicóban. „Guardiola Madrid antikrisztusa”, írta a La Vanguardia. Guardiola merész húzásai és szokatlan pragmatikus szemlélete egy taktikai zsenire vall, és a helyzetet tovább súlyosbítja a legalapvetőbb kép, hogy Katalónia elfoglalja a spanyol fővárost. Jelen pillanatban Guardiola élvezheti a pillanatot, uralva a kontinens újságkupacait azzal, hogy hogy is sikerült összeállítani egy taktikát, amivel sikerült a Madridot kimozdítania a komfortzónájából a széleken vezetett támadások segítségével. Kissé különös helyzet, amikor egy edzőt már csak azért kritizálhatunk, mert nem győzött elég magabiztosan a tizenháromszoros bajnok otthonában.

200228zidane

Guardiola dicsőítése ellenére úgy érezhetjük, mintha futni hagyott volna egy nagyon gyengén játszó Real Madridot. Szűk egy évvel ezelőtt egy lehengerlő és dinamikus Ajax teljességgel földbe döngölte a címvédőt egy 4-1-es diadallal, ugyanennek a sorozatnak ugyanebben a szakaszában. Majd az idei kiírás szeptemberi csoportmérkőzésén a PSG 3-0-ra múlta felül a Madridot. Ahogy a City a második félidő során megtalálta a saját ritmusát, bizonyára sokan elgondolkodtak, mi lehetett volna, ha például Fernandinho és Sterling a kezdősípszótól a pályán lett volna és nem csak csereként szállnak be a mérkőzésbe.

Meglehetősen különös volt tapasztalni, hogy hírtelen milyen sebezhetővé vált a Madrid, amikor a sors ellenük kezdett el dolgozni. Az első 78 perc kvázi kézbentartását követően történt egy óriási szintesés az utolsó 12 percre Gabriel Jesus egyenlítő gólja után, amit előbb a büntető, majd Sergio Ramos kiállítása követett. Ez még egyszer elgondolkodtatott minket arról, hogy vajon mi állhatott a drasztikus fordulat mögött, aminek köszönhetően az angolok várhatják jobb helyzetből a visszavágót.

Túl udvarias lett volna Guardiola velük a mérkőzés előtt? Tartott volna attól a Real Madridtól, amivel karrierje során már oly sokszor megvívott, ahelyett, hogy a jelenlegi bukdácsoló csapatot tartotta volna szem elött? A spanyolok december eleje óta nem tudtak egynél több góllal mérkőzést nyerni és ez már a nyolcadik hazai találkozója volt Zidane alakulatának az idei szezonban, amikor nem sikerült itthon tartani mind a 3 pontot (az Atletico Madrid elleni 0-0-ás, végül büntetőkkel megnyert kupamérkőzéssel együtt 9). Mindösszesen két héttel ezelött, egy Ramosszal, Benzemával, Kroossal és Marcelóval felálló csapat 4-1-es hátrányban volt 70 játékpercet követően hazai pályán a Real Sociedad ellen a Király-kupában. Egy szó mint száz, a City-nek még biztosan lesznek ennél izzasztóbb összecsapásai a döntő felé vezető útjukon.

Valamilyen módon azért érthető volt Guardiola óvatos hozzáállása a mérkőzésen, hiszen már nem egyszer előfordult, hogy a vártnál korábban kellett távoznia a Bajnokok Ligájából, aktuális csapatával együtt. A manchesteri alakulatnak eddig túl kevés volt ezekből az európai nagycsapatok gyepén aratott győzelmekből, és talán egy határozottabb sikerre lett volna szükségük. Olyannyira visszafogottan kezdtek, hogy az első 20 percben 70%-os labdabirtoklást engedtek madridi ellenfelüknek, és inkább arra lehetett következtetni hozzáállásukból, hogy egy 180 perces, vagy hosszabb összecsapásra játszanak, mintsem, hogy lemossák a Real Madridot a pályáról. Ez teljesen érthető volt, viszont amint sikerült a City-nek feltörni a Madrid stabil 4-4-2-es felállását, kirajzolódni látszódtak Zidane csapatának képesség béli határai.

A Madrid még csak egy szögletet sem tudott összehozni az első órában, míg a kontra lehetőségeket jól kihasználó City egyértelműen nagyobb helyzetekig jutott. Kisebb aggodalom lehetett úrrá a spanyolokon amikor végignézték a kezdő tizenegyet, ami átment később nyugtalanságba, amikor pályára léptek. Toni Kroos, a csapat leghatékonyabb játékosa csak a padról szemlélte, ahogy társai vért izzadva, ám ötlettelenül játszanak. Erről a teljesítményről azok a bátor angol csapatok jutnak eszünkbe, akik hazai pályán játszottak rangos európai ellenfelükkel és a képességbeli különbséget akarattal és elszántsággal, meg némi támadójátékkal próbálták kompenzálni, ám végül mégis mindig alulmaradtak.

200228jovic

Ezek egyértelműen szokatlan idők a Real háza táján, elkerülhetetlenül hanyatlanak a Cristiano Ronaldo utáni ”másnaposság” fájdalmai és terhei alatt, miközben a legújabb igazolások nagy része még nem volt képes magára találni. Ugyan Eden Hazard sérülés miatt kihagyni kényszerült a meccset, de egyértelműen tudása alatt teljesít egyetlen Granada elleni találatával, amíg a 60 millió €-ért szerződtetett Jović is mindösszesen 2 gólnál tart.

Amikor leülünk megnézni a Real Madrid egyik meccsét, izgatottan várjuk a szebbnél-szebb megmozdulásokat. Már csak a klub neve hallatán olyan játékosok jutnak eszünkbe, akikben megvan a ’Je ne sais quoi’, azaz egy szempillantás alatt tudnak valami váratlant húzni. Azonban a City ellen őszintén szólva nem volt könnyű bármi lenyűgözőt találni, miközben valamelyik madridista birtokolta a labdát. Hiányoztak a váratlan megmozdulások, semmi varázslat, vagy wow-faktor.

A Real Madrid az eddig megszerzett címeit rendre a csapatszintű fegyelem és egyéni tehetség tökéletes elegyének köszönhette, viszont ezúttal a gyötrelmesen kevés lehetőségen volt a hangsúly. Lehet, hogy ez történik, ha a galaktikusok galaktikus nélkülivé válnak? És ez jelentheti azt is Zidane számára, hogy szimplán csak a generációs tehetségek egójának kezelése volt az érdeme, amíg a letisztult játékrendszer felépítése már nem is annyira?

Nem kérdés, hogy a szurkolók a Barcelona ellen is a csapat mellet lesznek, viszont még egy a szerdaira hajazó teljesítmény nagy eséllyel előcsalhatja azokat a híres fehér kendőket a zsebekből.

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK