Egytől egyig: Real Madrid – Manchester City (1-2)

Kellemetlen helyzetbe hozta magát a Real Madrid a Manchester City elleni BL-párharc odavágóján, hiszen egygólos előnyt elpazarolva, hátrányban utazhat majd Angliába a visszavágóra. Ha a mérkőzés előtt azt mondtuk, hogy nehéz lesz, akkor mit mondjunk erre? Az biztos, hogy ha ez a csapat innen megcsinálja a továbbjutást, az óriási bravúr lenne. Sajnos azonban most még csak az első meccsel tudunk foglalkozni, így ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Real Madrid (5,5)
Bár Zidane azt nyilatkozta a mérkőzés után, hogy a meccs végét leszámítva jól játszottunk, azért én ezzel vitatkoznék, illetve pontosítanám. Az utolsó negyedóráig olyan eredményen tartottuk az ellenfelet, ami számunkra kedvező. Ahhoz, hogy a hajrára fordulva is vezessen a csapat, Courtois bravúrjaira volt szükség, de igen, annyi mindenképp igaz, hogy a csapatszintű védekezésben előrébb lépett a csapat az elmúlt évekhez képest. Azonban ez mit sem ér, ha a kongó vészharangot nem sikerül időben meghallani. Támadásban továbbra is a hónapok óta tartó ötlettelenség jellemezte a srácokat, nem mondhatni, hogy Ederson brillírozásáról szólt volna a mérkőzés, bár neki is volt azért egy szép védése. Az összeomláshoz egyéni hibák, gyenge teljesítmények és a rossz edzői döntések együttese vezetett.

Manchester City (8)
Maradéktalanul elégedett lehet az idegenben szerzett előnnyel az angol csapat, ráadásul azt sem lehet mondani, hogy érdemtelen lenne a siker. Több nagyobb helyzetet dolgoztak ki, mint a hazaiak, felismerték és ki is használták a madridi gyengepontokat, és Guardiola remekül nyúlt bele a mérkőzésbe. Kevin de Bruyne nekem nagy kedvencem, és tegnap este is bizonyította, hogy miért emlegetik a világ egyik legjobbjaként, félelmetes labdákat tud osztogatni. A visszavágón azért intő jel lehet, hogy Mendy biztosan, míg Laporte talán kihagyja az összecsapást, semmi kétségem, hogy hazai pályán sem állnak vissza, hanem gólra éhesen hamar megpróbálják lezárni a párharcot.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Thibaut Courtois (8)
A belga kapus az, aki megmentette attól a csapatot, hogy 3-4 gólos hátrányban utazhassunk Manchesterbe. A legemlékezetesebb Gabriel Jesús közeli lövése volt, de Mahrez akcióból és szabadrúgásból is hiába próbálkozott ellene. Ha arra volt szükség, a tizenhatost is magabiztosan hagyta el, és a hátsó passzoknál sem remegett meg a lába, jól hozott döntéseket. A góloknál kiszolgáltatott helyzetbe hozták őt.

200227_courtois

Dani Carvajal (2)
Sajnos ez most nem a mezszámára, hanem a pontszámára utal. A találkozó elejétől kezdve érezhető volt, hogy a City az ő oldalán fog letáborozni, ráadásul Dani bizonytalan játéka is az ellenfél segítségére volt. A hajrában aztán összehozott egy jogos tizenegyest, amikor Sterlinggel szemben szabálytalankodott. Tegyük hozzá, Carvajal eleve gyenge teljesítményére az is rátett egy lapáttal, hogy neki nem volt védekezésben olyan biztosítéka, mint Mendynek Vinícius, még akkor sem, amikor Guardiola Sterling beállításával csak fokozta a nyomást a jobb oldalunkon. Ugye az megvan, hogy mindkét gólt onnan kaptuk?

Raphaël Varane (6,5)
Bevallom, miatta nagyon aggódtam a legutóbbi meccseket látva, mivel megint úgy tűnt, hogy berántja magát egy negatív spirálba. De kár volt az aggodalom, mert Varane nem okozott kellemetlen perceket. Nála kritikus pont a labda megjátszása nyomás alatt, most azonban itt is rendre jól választott csapattársat.

Sergio Ramos (3)
Csak rémálmaiban fog előjönni ez az este. Az első félidőben majdnem öngólt szerzett, aztán hibásan számította ki a labda ívét, és Jesús gólt szerezhetett, végül pedig kiállították, így a visszavágón nem játszhat majd. A Jesús-esetről: ahogy láttam a kommenteket, ez eléggé megosztó történés volt, hogy szabálytalankodott-e a brazil, vagy sem. Szerintem a VAR ebben az esetben jó döntést hozott, mert Jesús kitette a kezét, de nem volt egyértelmű lökő mozdulat, Ramos egyszerűen rosszul számította ki a labda ívét. A pirosnál Casemiro volt a bűnös, aki röviden adta vissza a labdát, Ramosnak muszáj volt ott valamit csinálnia, különben nagy valószínűséggel 1-3, és még rosszabb a helyzet. Nagy veszteség, hogy ki kell hagynia a második mérkőzést.

Ferland Mendy (7,5)
Megint az egyik legjobb madridi volt a pályán. Viníciusszal tökéletes duót alkotnak, tökéletesen radírozták le ketten a City jobb oldalát elöl és hátul egyaránt. A nehéz helyzetekből, 2-3 ember gyűrűjében is többször hozta ki sikerrel a labdát, 1v1-ben megint nem nagyon tudták megverni, és támadásban is egyre ígéretesebben teljesít, ügyes kényszerítőivel, mögékerüléseivel.

200227_mendy

Casemiro (2)
Az idény egyik legjobbja most az egyik leggyengébb láncszem volt a pályán. A büntető és a piros lap is az ő rossz megoldásának hozománya, ráadásul 17 labdavesztése volt, ami az ő posztján indokolatlanul sok. A támadásaink építésében sem volt sok haszna, sajnos ez nagyon gyenge teljesítmény volt az ő szintjén.

Fede Valverde (6)
Az első félidő hosszabbításában óriási kavarodás volt Courtois kapuja előtt, és Fede volt az, aki végül tisztázott a gólvonal elől. Emellett rengeteget melózott középen, hogy folyamatosan megjátszható legyen, és óriási szerepe volt abban, hogy stabil maradjon a középpályánk a City ellen. Sok esetben láthatatlan munka ez, és Fede jutalma is csak annyi volt, hogy Benzema majdnem kiiktatta a mérkőzésből.

Luka Modrić (6)
Egy nagyon fontos labdaszerzés fűződik a nevéhez, ami vezető gólt eredményezett. Védekezésben kicsit többet vártam tőle, tekintve, hogy Isco szabadabb szerepköre miatt még többet kellett volna kisegítenie Carvajal oldalára. A második félidőben azért már látszott rajta, hogy elfáradt, én a vezető gól után nem sokkal mindenképpen frissítettem volna egy Modrić – Kroos cserével.

Isco (6,5)
A „babaarcú” jól teljesített a City ellen, feküdt neki, hogy az ellenfél térfelén megkötések nélkül mozoghatott, be is játszotta a pálya egészét. Bár védekezésben igyekezett fegyelmezetten visszazárni, nem biztos, hogy jól volt elosztva Carvajal előtt a jobb oldal, hiszen kontránál nem mindig érhetett vissza Dani elé biztosítani, tekintve, hogy nem kimondott vonalszélsőt játszott. Góljánál magabiztos volt, ez a találat szolgáltat némi reményt a visszavágó előtt.

Vinícius Jr. (7,5)
Igen, könnyű lenne őt elővenni megint a nagy kihagyott lehetőség miatt, de benne volt egyedül konstans gólveszély, és élet támadásban. A gólunkban is óriási érdemei voltak, bátran támadta meg Walkert és okosan tálalt Isco elé. A visszavágón is hatalmas szükség lesz rá a kezdőben, a többiek formáját látva benne reménykedhetünk leginkább.

200227_vinicius

Karim Benzema (2)
Egy jó fejes. Biztos, hogy nem csak arra a beadásra állt be? Amúgy nyoma sem volt egész mérkőzésen. A Clásico előtt van egy rossz formában lévő Benzemánk, egy formába sem hozott Jovićunk, és egy mellőzött, sérült Marianónk. Sajnos nem túl jó előjelek.

Cserejátékosok
Mivel a cserék érdemben nem befolyásolták a mérkőzés menetét, így én most nem pontoznám külön Gareth Bale (-), Lucas Vázquez (-) és Luka Jović (-) teljesítményét.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (4)
Rengetegen találják meg Zidane-t Kroos pihentetése miatt, mégsem gondolom, hogy ez önmagában rossz döntés volt tőle. Hétvégén jön a Barcelona, ahol a német frissessége nagy előnyt jelenthet. A francia terve valószínűleg egy dinamikusabb kezdő volt egy labdabirtokló csapat ellen, arra azonban nem volt felkészülve, hogy Guardiola legénysége nem akarta állandó nyomás alatt tartani a csapatot az első játékrészben, így viszont a madridiak előtt nem sok szabad terület mutatkozott. Ami viszont már nyilvánvalóan és sokadszor Zidane hibája az az, hogy ezúttal sem tudott jól belenyúlni a meccsbe. Már az első öt perc világossá tette, hogy Carvajal oldalán lesznek problémák minden tekintetben. A félidőtől kezdve egészen Sterling behozataláig bármikor ott volt a lehetőség, hogy Lucas beállításával stabilizálja a jobb oldalt, illetve a 65-70. perc környékén egy Modrić – Kroos cserének is lett volna értelme, hiszen a horváton nagyon látszott, hogy fárad. Valamint Jovićnak szintén hamarabb kellett volna jönnie a meccset végigporoszkáló Benzema helyett. Guardiola Sterlinggel zseniálisat húzott (az amúgy is gyengébb jobb oldalunkra eresztette rá), és Zidane nem reagálta le, ami akár a továbbjutásunkba kerülhet. Bár a Clásico és a visszavágó előtt nem ideális a helyzet, azért bízzunk továbbra is a csapatban, hogy sikerül kihozni a legjobbat ebből a nehéz helyzetből. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK