Egytől egyig: Levante – Real Madrid (1-0)

Nem túl szerencsés időzítéssel szenvedett vereséget Zinédine Zidane csapata, hiszen egy sorsdöntő hét előtti főpróbát sikerült elbaltázni, ami jelentősen befolyásolhatja akár az idény alakulását is. Nem vagyunk boldogok, de megpróbáljuk összefoglalni és értékelni a látottakat, illetve kiosztani a játékosoknak járó pontszámokat.

Csapatok

Levante (7)
Volt a pályán egy lelkes, küzdeni akaró csapat, valamint egy másik, amelyik szerette volna rutinból lehozni a meccset. Lehet tippelni, hogy melyik volt a hazai gárda. Gyengébben kezdték a mérkőzést, de a vendégek hibáit látva egyre inkább magabiztossá váltak, láthatóan vérszemet kaptak. A második játékrészben már többször is arra kaphattuk fel a fejünket, hogy a Levante vezet látványos támadást vagy kontrát, és köszönhetően harcosságuknak (valamint némi segítségnek is az ellenfél oldaláról) sikerült is megszerezniük a vezetést, majd a három pontot is.

Real Madrid (5)
Csak egy gondolat az elejére: elhangzott egy olyan mondat a kommentátori állásból, hogy ilyen jól ritkán védekezik a Levante. Nos, ezzel azért vitába szállnék, hiszen most sem a Levante védekezett jól, hanem egyszerűen ennyire lagymatag és gyenge a Real Madrid támadójátéka újabban. Ez a támadójáték képes felnagyítani a világ bármelyik védelmét. Ilyen befejezésekkel operálni olyan, mint műanyag karddal menni a szamurájok elleni csatába. És ebben az a szomorú, hogy nem egyedi esetről beszélünk. Rettenetesen kevés a támadópotenciál a csapatban (és nem mindig a mutatott játék, hanem sokkal inkább a befejezések minősége miatt), és ha nem jön a gyors gól a meccsek elején, akkor rendre problémás a mérkőzés – ez pedig hatványozottan igaz abban az esetben, amikor a CKM fémjelezte középpálya nyitja a meccset. Ezért viszont nem lehet csak a játékosokat hibáztatni… A csapat támadójátéka sokszor egyéni villanásokra van kihegyezve, ezekből viszont meglehetősen kevés akad mostanában. Ilyenkor kellene csapatként szintet lépni, de erre egyelőre nem sok példát láthatunk a pályán, legalábbis nem ebben az összeállításban. A szezont én még nem temetném, mert a City és a Barcelona elleni meccseket más tempó és más kép jellemzi majd, nagyobb területekkel, de az nem kérdés, hogy egy hét alatt ismét elbukhat mindent a csapat, ez a vereség pedig nem kevés plusz terhet rakhat a vállakra…

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Isco (7)
A csapat talán egyetlen olyan játékosa, aki hozta az elvárható szintet. Sokan nem szeretik a spanyolt, de megítélésem szerint most kifejezetten jól teljesített, lendületesen és okosan játszott, egyáltalán nem rajta múlt, hogy nem jött össze a gólszerzés. Tőle érkezett egy-két egyéni villanás, ám pechjére a passzait követő befejezéseket nem sikerült jól kivitelezni. Benzemát kétszer hozta közel kihagyhatatlan helyzetbe, ám a háló mindkétszer érintetlen maradt.

Thibaut Courtois (5)
Volt szép védése a belgának, de a kapott gólban vastagon benne van. Már az is nagy szó, hogy egy ilyen szintű kapus onnan gólt kap, arra viszont nincs mentség, hogy mennyire elnézte ezt a felé tartó lövést. Még a kezét is visszahúzta az érkező rakéta elől. Az elmúlt hónapokban ez a lövés gyerekjáték lett volna számára, éppen ezért meglepő a tegnapi eset.

Dani Carvajal (5)
Sokat kellet mozognia a jobb oldalon, hiszen igazi jobbszélső hiányában szükség volt a szolgálataira a támadásépítések során is. Dani így sok időt töltött az ellenfél térfelén, ő próbálkozott a legtöbb beadással is, de középre tett labdái közül egyetlen egy sem talált társat. A kapott gólnál is még az ellenfél térfelén tartózkodott, de ezt csapatszinten lehetett és kellett volna kezelni.

Sergio Ramos (6)
Kevesebbszer kellett felszabadítania, mint francia kollégájának, de azért így is volt feladata a védelem közepén. Sokkal inkább hívta fel magára a figyelmet a hosszú indításaival, melyek között akadt azért egy-két igazán tetszetős és hasznos is. Volt viszont olyan megoldása is, amiről már a legfiatalabban is tudják, hogy olyat sosem szabad – gondolok itt a kapu elé bekotort labdájára, ahol csak Courtois lélekjelenlétén múlt, hogy nem érkezett hazai gól. A korai sárgája is meglehetősen kockázatos volt, úgy pedig pláne, hogy meglehetősen sokat reklamált a kétes bírói ítéletek alkalmával.

Raphaël Varane (6)
Volt nagyon fontos felszabadítása a védelem közepén, valamint két szép és szintén létfontosságú szerelése Mayorallal szemben is, de a kapott gólnál úgy ragadt be a védelem közepén, a lescsapdát alkalmazni próbáló társak pechjére, hogy azt elrettentő példaként lehetne tanítani. Éppen ezért meglehetősen felemás mérkőzésen van túl a francia, aki remélhetőleg nem ül fel ismét arra a csúnya hullámvasútra, amin előszeretettel szórakozott a világbajnokság óta.

Marcelo (5)
Marcikánk sajnos egyre inkább olyan, mint egy berozsdásodott olló, ami egyre nehezebben mozog és egyre kevesebb dolog vágására alkalmas. Tegnap sokkal inkább volt szélső, mint balhátvéd, de ez már nem is meglepő. Védekezésbeli hiányosságait most nem érezte meg olyan szinten a csapat, mint az előző meccseken, de két hajmeresztő hibára így is futotta tőle hátul. Ami viszont ennél is fájdalmasabb, hogy hiába tartózkodott szinte állandóan az ellenfél térfelén, a támadásokhoz sem tudott annyit hozzátenni, mint amennyit tőle jogosan várhatnánk.

Casemiro (7)
Ha valakin, hát rajta semmi sem múlott. 6 labdaszerzésével magasan kiemelkedett a csapatból, de az egyik legveszélyesebb madridi helyzet is az ő nevéhez fűződik. Kár, hogy fejese végül elkerülte a kaput a hazaiak nagy hibáját követően. Case viszont még mindig az idény legkiegyensúlyozottabban teljesítő játékosa… Ez nem kis dolog a Real Madridban, pláne nem az ő posztján. Mint a jó bor… Mai születésnapja alkalmából pedig Isten éltesse sokáig!

Luka Modrić (6,5)
A középpálya egyik legaktívabb tagja volt a horvát, aki főleg lövéseivel vétette észre magát. Passzainak pontosságára sem lehet panasz, védekezésben viszont többször is érződött már rajta, hogy 35 éves lesz szeptemberben. A kapott gólnál nem sikerült ledolgoznia kétméteres hátrányát Moralesszel szemben, de azt a gólt így sem lehet az ő számlájára írni – ha Varane nem szundikál, akkor Modrićnak sprintelnie sem kellett volna. Az viszont tény, hogy ez 3-4 évvel ezelőtt még meglett volna.

Toni Kroos (5)
Nagyon kevés befolyással volt a csapat játékára, szürke, halovány volt. De hát mind tudjuk, hogy Valverde hiányában Kroos rendre otthon felejti a színes ceruzákat, amikkel színezni tudja a játékot… Nem ez az első meccs, ami ezt bizonyítja, de kár, hogy a csapatnál a következtetést nem sikerült ennyi példa alapján sem levonni…

Eden Hazard (4,5)
Sokat melózott, amikor nem volt nála a labda, a bogyóval a lábán viszont nem volt elég magabiztos. A meccs legnagyobb helyzetét ő baltázta el, óriási sprintjét követően nagyon gyengén találta el a labdát, ami a kapusig is alig csordogált el. Nyilván ez a hosszú kihagyás velejárója, de akkor is sajnálatos. Az pedig még inkább, hogy most újabb 2 hónapra kiesik, hiszen a korábbi sérülése hagyatékaként újabb sérülés alakult ki a bokájában.

Karim Benzema (3,5)
Ő két ziccert is rontott… Az elmúlt hónapokban szépen lassan visszatalált régi önmagához, ami sokkal jobban hasonlít a szomorú valósághoz. Karim egy kíméletlen gyilkos volt a kapu előtt az ősz során, tavasszal viszont újra Mourinho sokat emlegetett kiscicáját láthatjuk. Ez önmagában még elfogadható, hiszen vannak hullámvölgyek mindenki formájában, ugyanakkor így is bérelt és megkérdőjelezhetetlen helye van a csapatban, ami nem egészséges: sem a csapat, sem a szurkolók szempontjából. Jó lenne, ha fel tudna pörögni a sorsdöntő mérkőzésekre…

Cserejátékosok

Vinícius Jr. (6)
Lendületet hozott a csapat bal oldalára, Benzemát is sikerült helyzetbe hoznia. Erejéből most ennyire telt, de kíváncsi vagyok, Hazard sérülése miként befolyásolja majd az ő tavaszi idényét. Nagy szükség lenne egy jó Viníciusra.

Lucas és Valverde nem tudtak annyit hozzátenni a mérkőzéshez, hogy értékelni lehessen őket.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (3)
A CKM láttán már tudtam, hogy nem ez lesz a szezon meccse, de bíztam benne, hogy valahogy sikerül behúzni. Nem sikerült. Tudom és értem, hogy Valverdének pihennie is kell, pláne az apai örömök, valamint az igen kemény jövő hét apropóján, de ezt úgy is meg lehetett volna oldani, hogy ezúttal csak egy félidőt, vagy 50-55 percet kap. Arra viszont tényleg nem találok magyarázatot, hogy a hetek óta szenvedő támadósor mellett hogy nem kerülhet be Rodrygo a keretbe zsinórban több meccse… Ráadásul úgy, hogy Bale és Jović sem voltak nevezve. Zidane sokszor emlegetett rotációja valójában ugyanazon 14-15 játékos állandó forgatását jelenti, de semmiképp sem a teljes keret használatát. Ez pedig egy szomorú, de igaz tény. Számomra megmagyarázhatatlan, hogy miért van ott James a keretben, ha nem bízik eléggé benne, és jóformán egyáltalán nem használja. Így csak elvesz egy helyet azok elől, akik egyébként játékban voltak eddig az idényben (lásd Rodrygo). Félreértés ne essék, ez nem a kolumbiai hibája. Az a gond, hogy elérkeztünk a szezon legfontosabb szakaszához, de igazán játékban csak 12-13 elérhető játékos van, így nincs is lehetőség arra, hogy bárki minőséget hozzon be a padról a problémák esetén. Az már csak hab a tortán, hogy Zizou a cserék megválasztásával is előszeretettel fordítja saját maga ellen a fegyverét. Tegnap sem motivációban, sem taktikai elemekben nem sikerült megfelelően felkészítenie csapatát. A keret önmagában elég erős ahhoz, hogy sikereket lehessen vele elérni, de egyáltalán nincs jól használva és forgatva ez a játékosállomány. Töltetlen fegyverrel sajnos nem lehet airsoft-csatát sem nyerni. Én tényleg csak attól félek, hogy ez ilyen formában rettentően kevés lesz a sorsdöntő meccseken – ahol nagy valószínűség szerint ragaszkodni fog ahhoz a Bale-hez is, aki emberemlékezet óta nem tett le egyetlen értelmes meccset sem az asztalra. Nem tudom követni, hogy milyen logika mentén halad a francia. Hátha a fekete mágiája ismét segít majd, én leszek a legboldogabb, de semmiképp sem vagyok nyugodt a jövő heti meccsek előtt.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK