Kérdések és válaszok a Casillas vs. Rubiales választási küzdelem kapcsán

Iker Casillas hivatalos közleményben jelentette be, hogy elindul a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnökválasztásán a jelenlegi elnök, Luis Rubiales ellen. Rubiales még decemberben mondta el, hogy szeretné, ha a 2020-as voksoláson újraválasztanák, mivel folytatni akarja a megkezdett munkát. A MARCA összegyűjtötte a választással kapcsolatos gyakori kérdéseket és válaszokat.

Mikor lesz a választás?
Minden a spanyol főügyész döntésétől függ, hiszen a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) már elküldte első jelentését, amelyben Rubiales előrehozott választási kezdeményezése ellen szólaltak fel. A végső döntés várhatóan február végén születik meg, így a választásokra legkorábban május végén kerülhet sor.

Miért akarja előrehozni a választást Rubiales?
A jelenlegi elnök azzal érvel, hogy az Európa-bajnokság és az olimpia idején már az új elnöknek kellene hivatalban lennie. Az RFEF nem az egyetlen szövetség, amely az olimpia előtt szeretne választást tartani.

Casillas számára az lenne az előnyösebb, ha az év második felére tolódna a választás, hiszen így több ideje lenne támogatókat szerezni.

Ki indulhat a választáson?
Bárki, aki akar. A lényeg, hogy 18 éven felüli legyen, és ne legyen eltiltott az UEFA vagy a FIFA által. A jelölteknek 21 közgyűlési tag jóváhagyását is meg kell szereznie. Egy-egy tag akár több jelöltre is rábólinthat. Az alírásokat a választási bizottság hitelesíti.

Rubiales vs. Casillas

Mennyi ideig tart a választás?
Legalább 80 nap, de inkább 96. A lezárás egy eredményhirdetési esemény.

Először új közgyűlést kell felállítani profi és amatőr futballistákból, edzőkből, profi és amatőr csapatok, bírók és futsal szervezetek képviselőiből. Az így felállított 140 fős csapat dönt az elnök személyéről.

Ki szavazhat?
140 közgyűlési tag, akik közül 19-en regionális szövetségek elnökei, akiket már korábban megválasztottak, és akik közül az egyik Rubiales.

Idén öt további tag is várható, akiket megválasztanak és akik részt fognak venni a szavazáson: Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao, egy edző és egy strandfoci játékos.

Hogyan választják meg a közgyűlés tagjait?
50 nappal a választási folyamat megindulását követően megkezdik a közgyűlési küldöttek választását is, aminek 30 nappal a választás előtt be kell fejeződnie.

Akiket megválasztanak: 20 profi és 29 amatőr klub képviselői, 13 profi játékos, 17 amatőr játékos, 11 bíró, 16 edző. Emellett ott van még Andreu Camps, a szervezet főtitkára, akinek szintén joga van szavazni.

Mekkora különbséggel lehet megnyerni a választást?
Egyetlen szavazatnyi előnnyel is. Az eseményen két jelölt verseng a pozícióért, így ennyi is elég a végső győzelemhez.

Mekkora a jelöltek támogatottsága?
Titkos szavazás zajlik, így a szavazatokat az utolsó pillanatig meg lehet változtatni. A legutóbbi választáson Rubiales 80 – 56 arányban múlta felül Juan Luís Larreát.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az elnök a 19 regionális szövetségből 17 támogatását élvezi, a két kivétel a madridi és a baszk szövetség. Az amatőr futball képviselői és a bírók is mellette fognak állni.

Elképzelhető, hogy a LaLiga és a játékosszövetség befolyásolni tudja majd a profi csapatok szavazatait. Mindketten összeakaszkodtak már Rubialesszel, de az előző választáson néhány klub annak ellenére is rá szavazott, hogy Javier Tebas (LaLiga-elnök) ez ellen volt.

Lesznek még indulók a két ismert jelölt mellett?
Sok pletyka kering ezzel kapcsolatban, de a választási folyamat nagyon speciális. A futball világán kívüli emberek nehezen értik meg a folyamatot, vagyis azt, hogy a népszerűségnek nem sok befolyása van a végeredményre, miközben vannak olyan belső információk, amik a legtöbb ember számára ismeretlenek.
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK