Real Madrid és Barcelona: 15 meccs a bajnoki címért

A két gigász versenyben a spanyol bajnoki címért.

Az idő Spanyolországban is ugyanúgy telik, mint máshol, de egyvalami úgy tűnik, soha nem fog megváltozni: a bajnoki címért folytatott verseny két fő esélyese ismét a Real Madrid és a Barcelona. Habár még 15 mérkőzés van hátra a bajnoki idényből, március 21-ét már mindkét klubnál bekarikázták a naptárban vastag piros filccel. Ezen a napon este kilenckor csap össze a két gigász a Bernabéu gyepén, a decemberi összecsapás még mindig friss emlékével a fejekben.

A madridiak fogják üdvözölni – a szó lehető legtágabb értelmében – a Barça játékosait saját pályájukon, tudva, milyen fontos ez a mérkőzés, de nem feledve az azt megelőző két bajnokit sem. Először a Celtával kell megküzdeniük hazai pályán, majd pedig a Levante otthonába látogatnak. Ugyanígy tesz Quique Setién is, aki a harmadik helyezett Eibar, majd pedig a Getafe elleni, a Camp Nouban megrendezett összecsapásokra koncentrál, mielőtt csapatával a fővárosba utazna. Az El Clásico után pedig úgy néz ki, hogy a Barcelonának lesz nehezebb dolga, mivel a Sevilla és a Villareal csapatával is idegenben kell megküzdeniük. Emellett április végén még az Atlético Madrid is ellátogat a Camp Nou-ba.

Meccsnaptár
A két csapat meccsnaptára a hátralévő 15 találkozó vonatkozásában (vastagon a hazai meccsek)

Pozitívumként fogható fel, legalábbis az egyenlő esélyek szempontjából, hogy mindkét együttes búcsúzott a Király-kupából a negyeddöntőben, aminek köszönhetően jóval szellősebb lett a versenynaptárjuk. Még mindkét félnek nyolc hazai és hét idegenbeli mérkőzést kell játszania. A jelenlegi állás szerinti első kilenc csapat közül Zidane fiainak a kupabéli legyőzőjükkel, a Real Sociedaddal kell megküzdeniük az Anoetában, illetve az Athletic Bilbaóval a San Mamésban.

Amennyiben a Madrid vagy a Barça eljut a Bajnokok Ligája május 30-án, Isztambulban megrendezésre kerülő döntőéjéig, úgy összesen 23 három mérkőzést játszanának 111 nap alatt (átlagosan 4.8 naponta egy mérkőzés).

A Madrid és a Barça szerepcseréje
Valami azonban megváltozott. A híres karnevál estéjén a két bajnoki esélyes átvette egymás szerepét. A Madrid lőtt gólok tekintetében 13 éves mélyponton van, hiszen 23 mérkőzésen mindössze 44 gólig jutott. A siker kulcsa számukra a védelemben rejlik, ugyanis ennyi meccset követően ők büszkélkedhetnek a legkevesebb gólt kapó csapatnak járó elismeréssel: az ellenfeleknek mindössze 14 alkalommal sikerült megzörgetniük a madridi hálót. 

Ezzel szemben a Barcelona a legtöbb gólt szerző csapat a bajnokságban, nekik 55 alkalommal sikerült betalálniuk eddig, de ez nem meglepő a katalánoktól. Az elmúlt 12 idény során mindig 60-nál több gólt szereztek 23 mérkőzés alatt, ez alól egyedül a 2015/2016-os idény képez kivételt (56 lőtt gól).

A Barça támadóharmadának a vezére ismét Lionel Messi. Az argentin játékos 25 gólhoz járult hozzá, ő a Pichici egyik fő esélyese 14 találattal a neve mellett, és 11 alkalommal adott gólpasszt társainak. Karim Benzema sem marad el sokkal tőle, ő 13 góllal és 6 assziszttal járult hozzá csapata sikereihez. Kettejük között az a legnagyobb különbség az, hogy Messinek vannak olyan társai, akik szintén képesek sok gólt szerezni: Luis Suárez (11), Antione Griezmann (7) és Arturo Vidal (6). 

Real vs Barca gólszerzők

Madridban a második legsikeresebb játékos Sergio Ramos, aki idáig négy gólt szerzett a bajnokság keretein belül (ugyanannyit, mint Ansu Fati a katalán oldalon). Zidane csapatában a gólszerzés az egész keret felelőssége, ez onnan is látszik, hogy az aktuális idényben már 17 játékos neve került fel az eredményjelzőre (19 minden sorozatot figyelembe véve), Barcelonában viszont mindössze 14 játékos tudott eredményes lenni. A habfehérek közül csupán Marcelo, Militão, Mendy, Brahim és Mariano nem tudott gólt szerezni. 

Most már vérre megy a játék. A spanyol bajnokság 15 forduló múlva véget ér. Március 1-je után pedig sokkal tisztább képünk lesz mindenről.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…