Egytől egyig: Real Madrid – Real Sociedad (3-4)

Az izgalmakra nem lehetett panasz, de sajnos túlságosan későn kapcsolt Zinédine Zidane csapata, így hiába az utolsó negyed óra küzdelme, nem sikerült megfordítani az eredményt, ami egyben kupakiesést is jelentett. Megpróbáljuk összefoglalni, illetve elemezni a történteket, a játékosok teljesítményét. Jöjjenek hát a pontok!

Csapatok

Real Madrid (5,5)

A Barcelona által tegnap este elért eredmény tudatában még inkább fájó pont a tegnapi este, hiszen a legnagyobb rivális kiesésével jócskán nőttek volna az esélyei a Király-kupa megnyerésének – márpedig ez egy olyan sorozat, ahol nem tegnap sikerült diadalmaskodni utoljára. Ez a hajó viszont elúszott, köszönhetően egy pocsék első félidőnek, a gyenge egyéni teljesítményeknek (tisztelet a kivételnek), illetve súlyos egyéni hibáknak – lehet a VAR-t is hibáztatni, mert voltak vele gondok, de 4 gólt kapni hazai pályán azért több mint kellemetlen, és erről nem a VAR tehet. Csapatszinten sem sikerült úgy megvalósítani sem a védekezést, sem pedig a védekezésből való támadásba váltást, mint az elmúlt hetek mérkőzései során. Nem csak hátul volt ingatag a gárda, támadásban sem volt meg a kellő dinamika az igazán veszélyes helyzetek kidolgozásához. A gólok sem tökéletesen megkomponált akciók eredményeképp érkeztek, de legalább halvány reménysugarat jelentettek a mérkőzés vége előtt. Nem sok olyan teljesítmény volt, amire sokáig emlékezhetünk, legalábbis pozitív értelemben. Tény, hogy menni kell tovább, de azért jó lett volna ott tudni a csapatot a sorozat elődöntőjében. Kár érte. 

Real Madrid, Real Sociedad

Real Sociedad (7)

Azért egetrengető játék a vendégek oldalán sem volt, viszont kíméletlenül használták ki vendéglátójuk hibáinak nagy részét. Védekezésben kellően szilárdak voltak az első játékrészben, és villámgyorsan tudtak átváltani támadásba egy-egy labdaszerzést követően. Ebben oroszlánrészt vállalt Ødegaard (egyik szemünk sír, a másik nevet…), valamint Isak is, akiknek mind a sebességük, mind pedig a játékintelligenciájuk megvan ahhoz, hogy segítsék a gyors kontrákat – utóbbi pedig játéka mellett két gólt is vágott. Összességében teljesen megérdemelten vannak ott az elődöntőben, és elnézve az idénybeli teljesítményüket, közel sem elképzelhetetlen, hogy győztesként fejezik be a Király-kupa küzdelmeit. A baszk derbi pedig igazán pikáns dolog lenne a torna döntőjében. 

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Vinícius Jr. (8,5)

Az egyetlen madridi játékos, aki megütötte az elvárt szintet. Kétség sem férhet hozzá, hogy Vininek ez volt a legjobb meccse eddig az idényben. Kecses gazellaként nyargalt a bal szélen, és gyakorlatilag mindenkit megvert, aki megpróbálta útját állni. Okosan és eredményesen használta ki technikai adottságait, és ezúttal a játékintelligenciája, a passzai is olyanok voltak, mintha kapott volna a FIFA Ultimate Team-ben egy komoly kártyát, durván megnövelt értékekkel. Idén először volt az a benyomásom, hogy Vini nem veszett még el, és bizony, ha ilyen játékot tud mutatni, akkor akár nagyon-nagyon komoly játékos is válhat belőle. Ennyire szórakoztató játékot utoljára nem akárki mutatott a csapat bal oldalán, és nem is tegnap… Komoly befolyással volt a második félidei feltámadásra, Rodrygónak adott gólpasszát külön ki kell emelnünk, csakúgy, mint példaértékű hozzáállását. Nagyot küzdött a meccs során. Kár érte, hogy a VAR elvette egy gólját, vélhetően les címén, sajnos az esetet azóta sem játszották vissza… 

Real Madrid, Real Sociedad

Alphonse Areola (5)

Nem ez lesz a francia kapus életének legszebb estéje, ez tény. Ødegaard góljánál meglehetősen kínosnak tűnő hibát vétett, ám némileg szeretném megvédeni: Militão tökéletes ütemben ugrott el a lövés elől (és még meg is pattant rajta a labda), ezzel nagyjából egy másodpercnyi reakcióidőt hagyva a kapusnak, aki addig semmit sem látott a lövésből. A nagyobb gond viszont az, hogy a találatot követően sem éreztem magabiztosnak, és bár a többi gól esetében kiszolgáltatott helyzetben volt, ennél azért lényegesen többet nyújtott eddig. 

Nacho (4,5)

Közel élete legrosszabb madridi meccséhez… Tudom, hogy a végén sikerült gólt szereznie, ám ez nem feledtette védekezésbeli hibáit, melyek közül egy még kapott gólhoz is vezetett. Barrenetxea jóformán csak akkor nem verte meg, amikor nem akarta, és pont egy elveszített egy az egy ellenit követően szerezhetett gólt Isak is. Azt már nem feszegetem, hogy előrejátékban messze elmarad Carvajaltól, hiszen nem ugyanaz az elvárás kettejükkel szemben, de kezdem azt érezni, hogy Nacho túl van pályája csúcsán. Amennyire megbízható jolly jokere volt a csapatnak, a tavalyi és jelenlegi idényben pontosan annyira szenved. Ez részben írható a meccshiány számlájára is, ám nem elhanyagolható, hogy korábban a meccshiány ellenére is tudott maradandót alkotni. 

Éder Militão (4,5)

Eddigi leggyengébb meccse a habfehér mezben, mégsem ő maga az, akit emiatt a leginkább hibáztatnék. A brazil védő nagyon sok esetben teljesen egyedül, kiszolgáltatottan állt a védelem közepén, magára vállalva az ezzel együtt járó szenvedő alany szerepét. Nacho oldalára nagyon sokszor kellett kisegítenie, területet hagyva ezzel maga mögött, és Ramostól sem kapta meg a kellő segítséget a helyzet(ek) kezeléséhez. Mindez még némi szertelenséggel párosult, ami viszont már tényleg az ő sara – itt például a Sociedad 4. találata, ahol teljesen leszakadt emberéről… 

Real Madrid, Real Sociedad

Sergio Ramos (4)

Szintén áldozatává vált némileg a rendszernek, hiszen rengeteget kellett bóklásznia Marcelo fennragadásai és védekezésbeli hiányosságai miatt. A védelem bolyongásáról a Walking Dead jutott eszembe, a legtöbben csak kóvályogtak a pályán anélkül, hogy tényleg tudták volna, mi a feladatuk. De hangsúlyozom, ez leginkább a két szélső hátvéd sara, ugyanakkor Ramos számlájára mindenképp fel lehet írni, hogy ő sem tudta vezérként összefogni a hátsó négyest. A 2. vendég gólnál ő is teljes homályban volt, ember nélkül állt a boxon belül brazil kollégájával egyetemben, így Isak még meg is kávézhatott volna a lövése előtt. 

Marcelo (3)

Csak a gólja menti meg egy még ennél is kellemetlenebb pontszámtól. Nagyon rossz nézni a világ egykori legjobb balbekkjének mélyrepülését. Sosem hittem, hogy eljön esetében is a pillanat, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy folytatja a már sokszor látott brazil sormintát: nagyon magas szint éveken át, aztán drasztikusan hirtelen mélyrepülés. Igaz, hogy védekezésben sosem volt az elit tagja, de most már helyezkedési hibái mellé lassúság is párosul, így teljesen meglőve a két belső védőt (leginkább a bal oldalit, akinek Marcelo miatt ki kell zárnia balra…). Sajnos nettó emberhátrány volt tegnap védekezésben, és nem nagyon érzem azt, hogy lenne bármi, ami ebből a helyzetből ki tudná mozdítani, hiszen ez már rég nem újkeletű dolog. Imádom Marcikát, és fáj is kimondani, de Mendyvel a jelen Real Madridja sokkal stabilabb, sokkal biztosabb. Fájó, de mindannyiunk brazil bohóca fölött eljárt az idő, és nagyon úgy néz ki, hogy most már csak epizódszereplője lehet ennek a csapatnak. Ez persze nem veszi el tőle mindazt, amit ezért a nagyszerű klubért tett – márpedig nagyszerű emlékekből rengeteget őrzünk. 

Fede Valverde (5)

Megpróbálta lefedni a védekező középpályás posztját, valamint területét, és ellátni az ehhez szükséges feladatokat, ám nem volt kellően hatékony. Sajnos többször hagyott túlságosan nagy területet az ellenfélnek, amit többek között Ødegaard szívesen ki is használt. Nem ez a posztja, én nem (őt) tudom hibáztatni azért, hogy nem tudta hibátlanul ellátni az ezzel járó feladatokat.

Real Madrid, Real Sociedad

Toni Kroos (4)

Néha eléggé testidegennek éreztem a tegnapi csapatban, amit részben a felforgatott középpálya számlájára írtam, de valójában a második félidőben sem javult fel a játéka – igaz, ott is hiányzott mögüle Casemiro, mellőle pedig Valverde, aki egy sorral hátrébb nyargalászott ezúttal. A Sociedad első góljánál teljesen szem elől tévesztette Ødegaard-t, aki így tisztán érkezhetett a kipattanó labdára. Megkockáztatom, hogy az idei egyik leggyengébb meccse volt. 

James Rodríguez (4)

Egy jó lövés, és más semmi. Sosem volt gyors játékos, de most már tényleg rettenetesen lassú, és ezen hiányosságát nehezen tudja egy egyébként gyorsan játszó Sociedad ellenében ellensúlyozni egyéb képességekkel. Az sem könnyíti meg persze a dolgát, hogy szökőévente egyszer kap lehetőséget. 

Brahim Díaz (5)

Kicsit esetében is az az érzésem, mint Jamesnél: nem biztos, hogy ez volt a megfelelő meccs arra, hogy komoly meccshiánnyal a mély vízbe dobják őt megfulladni. A lehetőségnek persze örültem, de óriási hendikeppel indultak mindketten. Brahim egyébként egy fokkal jobban teljesített, mint a kolumbiai, látszott rajta, hogy nagyon akart, néha talán túlságosan görcsösen is, ezért több ízben is túl sokáig cipelte a labdát. Egy gólpasszt azért így is jegyzett, Marcelo az ő passzából szerzett gólt. Én nem írnám le, de ennyi mellőzés után lépésről-lépésre kell haladni, nem pedig távolugrásbeli mértékekben.

Karim Benzema (5,5)

Volt néhány lövése az első félidőben, ráadásul eredményesen asszisztált Nacho góljához is, de összességében nagyon halovány volt önmagához képest. Nem kapcsolódott be úgy és olyan hatékonyan a játékba, mint ahogy szokott, de a hajrában nagyot harcolt. A hozzáállására nem lehet panasz. 

Real Madrid, Real Sociedad

Cserejátékosok

Luka Modrić (5,5)

Teljesen logikus döntés volt a behozatala, ám döntően nem tudta befolyásolni a meccset, a csapat középpályáját ő sem tudta stabilizálni. Többet tett hozzá a játékhoz, mint James az első játékrészben, de ez is kevés volt. 

Rodrygo (6)

Én a kezdőbe vártam, kicsit meg is lepett a padoztatása. Beszállása után a játékhoz sokkal többet nem tett, mint Brahim, viszont Vinícius mesteri passzára kiválóan érkezett, és sikerült is betalálnia. 

Luka Jović (-)

Gyakorlatilag játékba sem került, így nehéz lenne neki bármilyen pontszámot adni. Küzdött a védőkkel, kettőt le is kötött Vinícius gólpassza előtt, de ennél több momentumra nem futotta tőle.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (2)

Én úgy érzem, hogy ezt a meccset ő taktikázta el, nagyon csúnyán. A hátsó alakzatot Ramos kivételével, míg a középpályát Kroos kivételével forgatta fel teljesen, és több olyan játékost is pályára küldött egy igen erős játékerőt képviselő ellenféllel szemben, akik eddig még epizódszerepekhez sem nagyon jutottak. Ez elég nagy felelőtlenség, és még nagyobb kicseszés a játékosokkal. Nem gondolom, hogy ez volt a megfelelő alkalom például Casemiro pihentetésére – lett volna rá rengeteg lehetőség olyan meccseken, ahol értelmetlenül volt pályán 90 perceket. A cseréket egyébként jó érzékkel választotta meg, de nem tudom elhinni, hogy ő tényleg hisz abban, hogy James vagy Brahim képes lesz lenyűgöző teljesítményre ennyi lehetőséggel a lábukban. A Sociedadot ismerve azt sem értem, hogy miért Marcelo kezdett a balon – az a Marcelo, aki az elmúlt mérkőzésein jóformán csak botladozott a pályán. Én nem érzem, hogy ez lenne a rotációnak a megfelelő formája. Van értelme annak, amit Zizou hangsúlyoz, de nem ilyen formában. Az nem rotáció, hogy fél évig teljesen jegelve van valaki, majd lehetőséget kap egy döntő jelentőségű meccsen, kezdőként. Ahogy az is nagy hiba, hogy megfelelő pótlás nélkül egyszerre ennyi alapember marad ki a kezdőcsapatból. Ilyen hibákat már korábban is vétett a francia, és őszintén remélem, hogy ezen a területen sikerül fejlődnie.  

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK