Zidane játékosmegfigyelőként is verhetetlen

Zinédine Zidane már számos szerepben bizonyított a királyi gárdánál. Felejthetetlen játékoskarrierje után trófeákat halmozó edző vált belőle, miközben kitűnő érzékkel szúrja ki a topfutball legnagyobb reménységeit is.

Hatalmas tisztelet övezi a francia mestert a labdarúgás világában, emiatt a játékosoknak nagyon nehéz nemet mondaniuk a hívására. Az általa felfedezett játékosok listája kifejezetten hosszú, és nevek nem csak edzői pályafutása során, hanem játékoskarrierje alatt is kerültek rá. Számos futballistát kifejezetten a francia kérésére válogattak be a nemzeti csapatba, vagy éppen igazoltak le a blancókhoz.

Franck Ribéry
Zidane 2004-ben figyelt fel először a francia szélsőre, aki akkor még a Metz csapatának mezét viselte. „Az egyik legjobb játékossá fog válni Franciaországban,” – jelentette ki az akkor még csak 20 éves játékosról.

Egy évvel később Ribéry aláírt a Marseille egyesületéhez, majd a Németországban megrendezésre kerülő világbajnokságon is pályára léphetett. A franciák egészen a döntőig meneteltek és a szélső kulcsszerepet töltött be a gárdán belül.

Zidane később még Florentino Pérezt is megpróbálta meggyőzni az akkor már a Bayern Münchent erősítő Ribéry leigazolásról, de erre már nem került sor.

Felfedezettek

Eden Hazard
A Lille csapatában már tinédzserként is brillírozó Eden Hazard sem kerülte el a francia szakember figyelmét, de a játékos végül Franciaország után Angliába tette át a székhelyét. Zidane kitartott a belga klasszis mellett, így végül tavaly nyáron 120 millió euróért cserébe már a Real Madrid igazolta le Eden Hazardot.

Raphaël Varane
Varane egy újabb remek példa arra, hogy Zidane-nak milyen jó érzéke van a tehetségek felismerésére. 2012-ben Florentino Pérez tanácsadójaként ajánlotta be a Lens fiatal védőjét a Real Madridnál. A szakember nem csak a Real Madrid elnökét, de egy telefonhívással magát Raphaël Varane-t is pillanatok alatt meggyőzte a transzferről.

„Lehetetlen volt nemet mondani neki,” – nyilatkozott akkoriban a játékos az átigazolásának okáról.

Zidane telefonhívásai
Az, hogy Zidane személyesen hívott fel egy-egy játékost, sokszor kulcsfontosságúnak bizonyult a Real Madrid célpontjainak megszerzésében. Elég csak Isco és Marco Asensio esetére gondolnunk. Míg előbbi futballista a Manchester City-t utasította vissza a királyi gárda nagy örömére, addig utóbbi labdarúgó az ősi rivális Barcelona gárdáját kosarazta ki a Real Madrid miatt.

Felfedezettek

Aki kockáztat, az nyer
Zidane számos vakmerőnek vélt döntéséről igazolódott be a későbbiekben az, hogy már kezdetben is a francia edzőnek volt igaza. 

Bízott az eleinte halovány teljesítményt nyújtó Casemiro képességeiben, aki mára már kihagyhatatlan kezdőnek számít a blancók csapatában.

Egészen hasonló történt Fede Valverde esetében is, aki az aktuális idényben irtózatos sebességgel robbant be a spanyol bajnokság legjobbjai közé.

Ugyan Reguilón kölcsönadása kezdetben nagy port kavart, de jelenleg úgy tűnik, hogy a Ferland Mendyért kifizetett 50 millió euró minden egyes centje megérte az árát.

A kulcs a „Mbappé hadműveletben”
Zidane személye alapvető fontosságú lehet abban, hogy a futball jelenlegi legnagyobb tehetsége, Kylian Mbappé is habfehér mezbe bújjon. A fiatal játékos számos alkalommal elmondta már, hogy a francia aranylabdást tartja minden idők legjobb labdarúgójának. Ha a királyi gárda valóban magához tudná csábítani a támadót, akkor kétségtelenül ő lenne Zidane eddigi legnagyobb igazolása.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK