Egytől egyig: Real Valladolid – Real Madrid (0-1)

Sikerült kihasználni a legnagyobb riválisok botlását, és ha nehéz játékkal is, de elhozni Valladolidból a három pontot. Zidane Real Madridja így három ponttal vezeti a bajnokságot. A neheze tehát megvan, most viszont mi jövünk, értékeljük a látottakat. Jöhetnek a pontok!

Csapatok 
Real Madrid (6,5)
Dadogott a játék, el-elszunnyadt az egyszeri madridista a fotelben kedvenc csapatunk gurigázása láttán. Ez nem volt szép, nem volt kreatív, még hatékony sem igazán, de a lényeg, hogy mégiscsak sikerült kikaparni a gesztenyét, egy pontrúgásnak köszönhetően. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy élveztem, de kétségtelen, hogy ezek azok a helyzetek és azok a meccsek, amikkel bajnokságot lehet nyerni vagy bukni. Az előző idényben ezeken rendszeresen elcsúszott a csapat, most viszont – mondhatnánk, hogy meglepő módon – sikerült élni a lehetőséggel. Megvan egy nehéz meccs, és bár nincs mindent elsöprő játék, megvan a zsinórban 19. veretlen mérkőzés is. Ez utóbbi nem lehet pusztán a furcsa véletlenek sorozata. Jár a dicséret s védelemnek, hiszen az ellenfél el sem tudta találni Courtois kapuját. A középpálya és a támadósor nem hengerelt, de ez nagyban köszönhető a hiányzóknak is. Lélektanilag ez egy nagyon fontos meccs volt, így magabiztosabban várhatja a csapat a madridi derbit. 

Real Madrid

Real Valladolid (5)
Meglehetősen unszimpatikus csapat képét keltették az első félidőben, ami után örültem, hogy nem sérült meg senki az értelmetlen és kemény hazai belépők miatt. Helyzetekig, sőt még helyzetecskékig sem nagyon jutottak, a középpályán és a védelemben viszont tudtak kellemetlen pillanatokat okozni vendégeiknek, nemcsak keménységük, hanem szervezettségük miatt is. Nem a véletlen műve, hogy hazai pályán ez volt az idénybeli második vereségük, tényleg kemény falat húznak a kapujuk elé. Nachót viszont ez sem érdekelte. 

Játékosok
A mérkőzés legjobbja – Nacho (8)

Nincs könnyű helyzetben a rendkívül kevés játéklehetőség miatt, és az sem segíti a helyzetét, hogy ezúttal sem a saját posztján játszhatott. Ennek ellenére kiváló munkát végzett, hosszú-hosszú idő óta ez volt a legjobb meccse, talán még az előző idényben kapott játékpercek alkalmával sem teljesített ennyire jól. A védőmunkája kiemelkedett, szerelésekben és labdaszerzésekben is az élen járt a csapatból. A támadásépítés nem az erőssége, ezt eddig is tudtuk, néhány elszórt labdát kivéve azonban stabilan tartotta a játékszert az ellenfél térfelén is, igaz helyzeteket azért nem tud olyan hatékonyan kialakítani, mint Carvajal, így kulcspasszig nem is jutott. A győztes találatot viszont ő szerezte meg egy jól irányzott fejessel, és a tegnapi meccs teljesítményeit tekintve ez a legfontosabb tényező. Ilyen, ha van egy Jolly Jokered.

Nacho

Thibaut Courtois (7)
Álomba szenderült a Real Madrid párducmozgású óriása, ám alkalom adtán, félálomban nagyokat nyújtózva azért ki-kiütött egy-egy kósza, eltévedt beadást vagy szögletet. Igazi, komoly védésre nem volt szüksége, így energiával töltődve ébredhetett arra, hogy egy újabb kapott gól nélküli meccs került a neve mellé. 

Raphaël Varane (7,5)
Nem mondhatni, hogy ez lett volna pályafutása legnagyobb kihívása, de végig éber, koncentrált volt. Ő nyerte a legtöbb fejpárbajt a meccs során, és kiválóan működött együtt Casemiróval is. Jól érezte magát a némileg feljebb tolt védelemben is, bátran lépett előrébb, amikor arra volt szükség. Szépen magára talált az elmúlt időszakban, és reméljük, formája kitart az idény végéig. 

Sergio Ramos (7,5)
Varane-hoz hasonlóan jól teljesített, habár megoldhatatlan feladatok elé őt sem állították. Fejpárbajokat ő is nyert szép számmal, emellett volt egy-két jól időzített belépője is. Egyetlen területen volt gyengébb a megszokottnál: hosszú labdáinak mindössze egyharmada talált társat, ami messze elmarad a tőle megszokott átlagtól. 

Ferland Mendy (6,5)
Folytatódott az esetében megszokott sorminta: védekezésben pazar, stabil, megbízható, kellően kemény, támadásban viszont messze elmarad attól a szinttől, amivel Marcelo majd’ egy évtizedig kényeztetett minket. Ebben a tekintetben nincs könnyű helyzetben, hiszen egy olyan mércével mérik, ami nem feltétlen embernek való. Ugyanakkor a passzok pontosságában való javulás nem teljesíthetetlen elvárás, és biztos vagyok benne, hogy ezen a területen fog is fejlődni. A védelem összeállásában viszont elévülhetetlenek az érdemei, és ez nem kis dolog a Real Madridban. 

Mendy

Casemiro (8)
Sokat gondolkodtam azon, hogy ő vagy Nacho kapja-e a meccs legjobbja címet, de végül az eredményben és a győzelemben játszott főszerep miatt billent a mérleg a spanyol irányába. Egyetlen tankunk sem vallott viszont szégyent, sőt… Félelmetes, hogy mennyit fejlődött a támadások, a labdatartás és a helyezkedés tekintetében. Az sem mindennapi, hogy mennyire kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt ebben az idényben. Ismét közel került egy újabb találathoz, ám pechjére milliméterekkel előrébb volt, mint védője. 

Toni Kroos (7)
Gyakorlatilag két gólpasszt jegyez, a valóság viszont egyről ad tanúbizonyságot. Ő sem járt jól a VAR által érvénytelenített Casemiro-találattal. A német most is egy metronóm pontosságával dolgozott, közel 98 százalékos passzpontossága már nem meglepő, olyannyira nem, mint az egészséges Lucas Vázquez borítékolható pályára lépése. Modrić párjaként játékban összességében haloványabb volt, mint amikor Valverde mellett szerepel, de ez borítékolható volt – ezt a helyzetet már többször is boncolgattuk itt, hiszen szemmel látható, hogy Valverde örökmozgó játéka és a pályán ellátott szerepe sokkal szabadabbá teszi német kollégáját is, míg Modrić mellett Kroos is sokkal kötöttebbé válik. 

Luka Modrić (5,5)
Erőtlennek tűnt, párharcokat és fontos labdákat is veszített, a megszokotthoz képest túlságosan sokszor akadt meg rajta a csapat támadása. Rossz megmozdulásaira jutott egy-két elegáns is, de sajnos messze nem ezek voltak többségben. Valverde pihentetése szükségszerű és elkerülhetetlen, de az is egyértelmű, hogy Lukita többé nem 90 perces játékos, pláne nem sorozatterhelésben. Idén lesz 35 éves, és nem is várható el tőle, hogy a középpályán továbbra is három tüdővel közlekedjen, de jól használva igenis lehet még nagy hasznára a csapatnak, ahogy azt idén már többször is láttuk (például a Real Sociedad elleni meccsen). És ez még akkor is igaz, ha tegnap csúnyán kilógott a csapatból. 

Isco (7)
Sokaknak nem tetszik, hogy ismét folytonos játéklehetőséghez jut a spanyol, de én értékelem az erőfeszítéseit. És nem, ez nem azért van, mert annyira kedvelném őt, vagy mert nem veszem észre az egyébként látványos hiányosságait. Az a helyzet, hogy Isco már nem egyszer volt a Real Madrid nyerőembere a tavaszi szezon során, és úgy tűnik, Zizou ismét hasznos játékost tud faragni belőle. A neki jutó idő alatt jól mozgott, jól tartotta a labdát és jól is osztogatott. Nem vitte túlzásba a cselezést, viszont amikor kellett, előhúzott valami szépet is a kalapból. Nem kétséges, hogy Hazard visszatérésével kevesebb lehetősége lesz, viszont nagyon fontos, hogy az akkor neki jutó 20 percekben egy egyébként jó formában lévő Isco tud majd beugrani. 

Isco

Rodrygo (6)
Álmosan kezdte a meccset, de aztán voltak szép megmozdulásai. Mind a két szélen megállta a helyét, és nagyon fegyelmezett játékot mutatott be, sokszor segítve a csapat védekezését, egészen közel a saját tizenhatosához. Érzésem szerint ugyanakkor néha vállalhatna többet, lehetne bátrabb is, mert a képességei megvannak ahhoz, hogy ennél sokkal többet is tudjon tenni a mérkőzésekhez. Ami a kapura lövéseket illeti, ezúttal egyetlen veszélyes lökete volt, ami az alsó sarok felé tartott, de ekkor Masip védeni tudott. 

Karim Benzema (5)
Régóta nem talált már kapuba, és ezúttal sem tudott igazán veszélyes lenni. Sok volt a labdakezelési, vagy labdaátvételi hiba, több támadást is sikerült megakasztania. A legnagyobb helyzete akkor adódott, amikor Isco játszotta meg egy szép beadással, ám Benzema nem tudta eldönteni, hogy lőjön-e vagy passzoljon, így suta mozdulattal adta Masipnak a labdát. Jó idénye van, ez nem kétség, de tegnap semmi sem indokolta, hogy 90 percet töltsön a pályán. Hiába a jó szezon, gyengébb meccsei neki is lehetnek, és ilyenkor teljesen értelmetlen végig a pályán tartani. 

Cserejátékosok
Lucas Vázquez (6)

Szent Lukács ismét leszállt közénk, majd a csapat nem sokkal később gólt is szerzett. Véletlen lenne? Persze, hogy nem az, a gólt megelőző szögletet is ő harcolta ki. Zseni. 

Lucas

Fede Valverde (-)
Laza ötperces átmozgatás, hogy le ne merevedjenek a végtagjai. 

Luka Jović (-)
Az időhúzó cserét értem, azt viszont sosem vette be a gyomrom, hogy ilyen formában mi szükség van egy játékos megalázására. Mert ez bizony morálisan tényleg övön aluli ütés. Ugyanez történt Ceballosszal is korábban, kettejük között csak annyi a különbség, hogy a spanyol ki is fejezte nemtetszését. Sajnálom a srácot. 

Edzői teljesítmény
Zinédine Zidane (6)
A kezdőcsapatával túlságosan sok problémám nem volt, abba nehezen lehetne belekötni, hiszen a sérültek és egy-két kulcsember pihentetése mellett a legerősebb kezdőt küldte pályára. Az viszont igenis frusztrál, hogy a látványosan szenvedő csapatát hagyta kínlódni 72 percig, majd megváltásként Lucas Vázquezt sikerült pályára küldenie, mikor a padon olyan emberek is ültek, mint James, Jović, vagy éppen Valverde, aki azért 20-30 percbe nem feltétlen szakadt volna bele. James mellőzése egyébként is érthetetlen az ehhez hasonló meccseken, ahol a betömörülő védelem miatt egy-egy átlövés kifejezetten hasznos lehet. Azzal sem értettem egyet, hogy Benzema végig a pályán maradhatott, míg Jović egy igen kellemetlen, megalázó egy-másfél percnyi lehetőséget kapott a „bizonyításra”. Az már csak hab a tortán, hogy Vinícius vagy éppen Brahim keretbe sem férnek, míg a rendre gyengén teljesítő, de igen lelkes Lucas Vázquez megváltóként léphet pályára egy olyan meccsen, ahol góllövési kényszerben van a csapat. Ez utóbbi tényleg a legfrusztrálóbb. A végén azonban mégis a francia nevethetett, hiszen zsebben a három pont, a mutatott játékkal viszont senki sem lehet elégedett.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…