Zidane: Bármelyik játékosom képes megteremteni a különbséget

A Real Madrid utolsó nyolc gólját egyaránt olyan játékosok szerezték, akiknek nem feltétlenül ez az elsődleges feladatuk. „A csapatból bárki képes arra, hogy megváltoztassa a mérkőzés kimenetelét” – mondta Zinédine Zidane a Sevilla elleni találkozót követően.

A francia tréner előnyt kovácsolt a szükségből. Minden gólnak örül, amit Karim Benzema szerez, de akkor sem esik pánikba, ha a rutinos támadó formán kívül van vagy sérült – ahogy legutóbb is történt. 

A blancók utolsó nyolc találata egyaránt olyan játékosok érdeme, akiknek a munkaköri leírása nem tartalmazza a gólszerzést: a Getafe elleni 3-0-s siker alkalmával Varane duplája mellett Modrić talált be; a Szuperkupa elődöntőjében Kroos, Isco és Modrić volt eredményes; a legutóbbi, Sevilla elleni mérkőzésen pedig „Casemiro Nazário de Lima” – ahogy Álvaro Benito írta a Twitteren – góljai jelentették a különbséget. 

Zidane

A fővárosiak több címet is nyertek az elmúlt öt évben, semmibe véve San Lorenzo „rövid takaró elvét”. Az argentin edző híres mondása szerint „ha a fejedre húzod a takaród, a lábad lesz fedetlen, ha a lábadat takarod be, akkor pedig a fejed.” 

A habfehér alakulat kiváló támadójátékkal nyert Bajnokok Ligáját úgy, hogy közben nem igazán foglalkozott azzal, hogy mi történik hátul, azonban Zidane újjáépítette csapatát, melynek alapja a stabil védekezés, és nem számít, hogy ki kotorja be a győztes találatot. 

Ez történt a Sevilla ellen is. Benzema hiányában Jović, Lucas Vázquez és Rodrygo – elméletben góllövő specialisták – feladata lett volna a labda hálóba juttatása, azonban nem tudtak hatást gyakorolni a támadásokra és kapura lövésig sem jutottak el. 

A mérkőzés alatt ismét megvillant Zidane taktikai éleslátása. Casemiro duplája nem a véletlen műve volt. A madridiak mestere hátrébb vonta a Kroos – Modrić kettőst, akik lefedték a brazil területét, így ő hamis kilencessé fellépve meglepetésszerűen kivette a játékból az andalúzok kissé instabil középpályását, Gudeljt.

Casemiro

Ennek eredményeképpen Casemiro először jobb lábbal, majd fejjel volt eredményes, és egy ballábas kísérletének következtében közel állt a tökéletes mesterhármashoz is.

A Real Madrid eddigi 53 találatából az idei szezonban 29-et szereztek a támadók – Benzema, Vinícius, Rodrygo, Bale, Jović, Hazard és Lucas. A többi 24 váratlan helyről érkezett: Modrić öt gólt számlál (az eddigi legjobb mutatója), Kroos négy alkalommal zörgette meg az aktuális ellenfél hálóját, és többek között Varane is egyéni rekordja megdöntésére készül.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK