Egytől egyig: Real Madrid – Sevilla (2-1)

Egy nagyon nehéz, és viszonylag kiegyenlített mérkőzést sikerült tegnap megnyerni, főszerepben egy zseniális egyéni teljesítménnyel. Így a rendkívül értékes három pontot bezsebelve a csapat le is szakította magáról ellenfelét, illetve az Eibar otthonában megégő Atlético Madridot, és lépéselőnyt szerzett a Granadát este fogadó Barcelona ellen is. Mi ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, szigorúan szubjektív keretek közt.

Csapatok

Real Madrid (6,5)
Azt nem lehet mondani, hogy Zidane szemmel láthatóan ne lépett volna előre a csapatvédekezést illetően. A sok clean sheet, és a kevés kapott gól mellett látható az a felfogásbeli változás, ami a mai Real Madridra jellemző lehet. Ha kell, 11 emberrel a saját térfelén küzdenek a srácok, nagyobb hangsúlyt fektetve a zónázásra, és nem annyira a direkt emberfogásra, ami stabilabb szerkezetet és kevesebb akciót jelent az ellenfelek számára. Az érem másik oldala viszont egyrészt az, hogy nagyon sok a felesleges és bosszantó labdavesztés (a védőknél sok esetben dadog a labda, de a középpálya is bántóan sokszor veszítette el a játékszert ezúttal is), másrészt a támadójáték rendkívül fantáziátlan és esetleges. Bár szokták mondani, hogy a jó támadók mérkőzéseket nyernek, a jó védelmek bajnokságokat, azért össze kell szedni az akciókat is (amelyek tekintetében a második félidő azért biztatóbb képet mutatott).

Sevilla (6)
Hozzánk képest a Sevillának egyébként több elképzelés volt a felépített támadásaikban, igyekezték lekettőzni a védelmünk szélét, nehéz helyzetbe kergetve ezzel Carvajalt és Marcelót, de szinte mindig valakinek sikerült közbeavatkoznia, így Lopeteguiék terve nem járt sikerrel. Bár Luuk de Jong személyében náluk is akadt egy kiemelkedő egyéni performansz, a holland támadó fejesgólját érvénytelenítették, és bizony a másik találat sem áll valami erős lábakon. A védekezésük már nem volt annyira megszervezve, mint a madridiaknak, és különösen a találkozó vége felé haladva (ahol a két mester közül Zidane jobban keverte meg a paklit) egyre inkább hullott szét az andalúz gárda minden tekintetben. Lapok tekintetében is szerencsésnek vallhatják magukat, hiszen a reklamálásért besárguló Banega mellett 2-3 durvább belépőt megúsztak kártyás figyelmeztetés nélkül (pl. amikor Munir a szögletzászlónál faultolt), míg mondjuk Modrić esete a másik oldalt egyértelműen nem ért volna sárga lapot.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Casemiro (10)
Félig ember, félig gép, Casemiro példakép! Ha nem duplázik, vélhetően akkor is ő lett volna a legjobb, de a két gól egyenesen az egekbe repítette a Tank osztályzatát, ami itt most a maximális tíz pontot jelenti. Egy szekérnyi labdaszerzést és magabiztos szerelést mutatott be a pálya legkülönbözőbb pontjain, hol a tizenhatoson belül kisegítve a védelmet, hol egy okos taktikai szabálytalanságot végrehajtva a felezőnél. Rendszeresen és hatékonyan lépett fel az akciókkal, ennek eredménye egy csatárokat megszégyenítő okos vezető gól, és egy magabiztos fejes, ami a győzelmet jelentette. Igazság szerint a mesterhármastól sem volt messze. Amikor lent maradt a földön, akkor viszont szerintem sokan a szívünkhöz kaptunk egy pillanatra (térd a térddel ütközött elég csúnyán), de mint tudjuk: félig ember, félig gép…

200119_casemiro

Thibaut Courtois (6)
Csendes délutánja volt a belga falnak, egy-két kósza próbálkozást kellett összeszednie a levegőben, és párszor kifutnia a labdáért a tizenhatoson belül, visszaverve a földi próbálkozásokat. A meg nem adott gólt lehetetlen lett volna hárítani, viszont az érvényesnek nyilvánított találat nagy bravúrral talán védhető lett volna (igaz, elég közelről jött, és de Jong szépen helyezte).

Dani Carvajal (6)
Az első fél órában, amíg inkább a Sevilla dominált az egyik legjobb volt a madridiak közül, több akciót megfúrva, beadásokat blokkolva a tizenhatos sarkánál, olykor az 1v2-et levédekezve. Aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább esett vissza az egyéni teljesítmény, halványabb jelenlét a védekezésben, zavarba ejtő labdavesztésekkel, hibákkal. 

Raphaël Varane (7)
Kicsit újabb szerepkörben találta magát, hiszen Ramos posztján volt bal oldali középső védőként. Mindent összevetve nem vallott szégyent, szép mentései voltak a tizenhatoson belül és kívül egyaránt, jól helyezkedett és ezúttal a labdával sem volt annyira bizonytalan, pedig a Sevilla nagyon próbálkozott intenzív letámadással zavarba hozni a középső védőinket, különösen az első félidőben. A kapott gólnál mutatott egyedül némi bizonytalanságot, de azt a találatot nem is kellett volna megadni.

Éder Militão (6,5)
A tehetsége ezúttal is megmutatkozott, nagyon ügyes védő válhat belőle. Bátran lépett fel az akciókkal is, egy-két Ramosos keresztlabdát elhintve, és a találkozó vége felé haladva volt egy óriási mentése a kapu előteréből. Ami viszont negatívum, hogy a szélről jövő beadásoknál többször lassabb volt a reakcióideje az ellenfelénél, így meg tudták őt előzni, ami mindig veszélyes helyzeteket teremtett.

Marcelo (4)
Ez nem Marci meccse volt. Lopetegui jó érzékkel az ő oldalán próbálkozott előnyt kovácsolni (ezzel némi pluszmunkát adva Varane-nak), a védőmunkája ezúttal sem volt kielégítő, talán csak a második félidő elején volt ilyen tekintetben egy jobb periódusa, illetve volt egy szép mentése fejjel még az első félidőben. Támadásban is gyengének bizonyult, igazán egy labdavesztés maradt meg csak bennem, ami után kontrázhatott a Sevilla, illetve egy szép kombináció Lucasszal és ennyi. A vendégek góljánál nem tudom mit akart, de azt nagyon, cseréje abszolút indokolt volt.

Toni Kroos (7)
Labdával ezúttal is ő volt a legstabilabb a csapatban, nála kellett a legkevesebbszer a fejem fogni buta egyéni hiba miatt (Casemiro labdavesztéseiről nagyvonalúan megfeledkezünk a beast mode okán). Szervezésben közel sem volt egyszerű dolga egy dögledező támadósorral előtte, így már a találkozó elején inkább ő vállalta magára a sokáig egyetlen kapura tartó lövésünket. Aztán ahogy egyre több terület nyílt, és megérkezett Vinicius is, Toni egyre inkább élt, és a végén egy kicsit több koncentrációval a kapu előtt könnyen gólt szerezhetett volna. Na ja, kérhetett volna egy kiskanállal a célzóvízből a félelmetes tekintetű brazil kollégájától…

200119_kroos

Luka Modrić (6,5)
Óriási hullámvasútnak éreztem az egész találkozó alatt, az egyik percben húzott valami hihetetlent jó, aztán rossz értelemben. Sajnos egyre könnyebb őt megfosztani a labdától, és hibákba kergetni, de még mindig félelmetes meglátásai vannak a pályán, csak hát egy erősebb ellenfél ellen már kockázatnak számít a 90 perc nála. Mivel komolyabb, gólt eredményező hibát nem vétett, a sárgalapja nem volt jogos, és a támadásokat viszont hatékonyan segítette, ezért próbálom esetében inkább a pozitívumokat keresni, és nem azon lamentálni, hogy Valverde hiányát bizony érezte azért a csapat.

Lucas Vázquez (4)
És akkor elérkeztünk előre, ahol azért volt gond bőven. Én úgy értelmeztem a kezdőbe állítását, hogy a Sevilla ellen fontos lesz a szélek levédekezése, és a visszatérő Lucas egy erős óra után átadja a helyét valakinek, aki a tizenhatoson belül is feltalálja magát. Aztán végül mégis a teljes mérkőzést a pályán töltötte, de ennek nem igazán örülhettünk felhőtlenül. Magához képest egyébként nem igazán ragaszkodott a vonalhoz, valószínűleg azt a taktikai utasítást kapta, hogy sokat változtassa a helyét, és Rodrygóhoz hasonlóan a halfspace-ben tevékenykedjen. Nos a védekezést azért annyira nem segítette hatékonyan, sőt a Marcelo oldalán kaparó Rodrygót jobbnak éreztem ilyen szempontból a Sevilla esetében kezdeményezőbb első félidőben. Aztán jött a gólpassz, ami nagyban feljavította az osztályzatát, ami addig egy gyenge hármas felé konvergált, mint a hatodikos néprajzjegyem év végén. Ezzel tehát felküzdötte magát, hogy a 88. percben aztán agybajt okozzon egy nagyon csúnyán eladott labdával, amelyből csak a szerencsének és Lopeteguinek köszönhetően nem lett gól (mert ha Munir van ott, akkor ő vélhetően be is veri).

Luka Jović (5,5)
Ezúttal se halmozták el nagyon segítséggel a társak, egy-két veszélytelen összjátékba vonták be csak, aminek (más-más rossz, rövid passzából) rendre labdavesztés lett a vége. Nagy villanása az 57. percben, öt perccel a lehozatala előtt érkezett meg, amikor egy ügyes sarkazással tálalt Casemiro elé, aki nem is hibázott Vaclíkkal szemben. Egy pirospont vele kapcsolatban, hogy talán most láttam a legintenzívebbnek, ami a letámadásokat illeti, lendületes nekirontásokkal próbálta zavarba hozni az ellenfél védelmét, néhány esetben labdavesztésbe kergetve őket.

Rodrygo (5)
Én nagyon megszeppentnek éreztem a srácot. A védekezésben mutatottakért dicséret illeti, mivel szorgalmasan zárt vissza Marcelo mellé (vagy épp a helyére), de a legtöbb támadás rajta ment el. Ezzel együtt sem érdemes haragudni rá, mert neki pont az ilyen meccsekre van szüksége a tapasztalatszerzést illetően, és biztos felhívják a figyelmét azokra a játékelemekre és szituációkra, ahol rossz döntést hozott.

Cserejátékosok

Karim Benzema (5,5)
Jović helyére érkezett, de nem tudott meggyőzőbb lenni a szerb csapattársnál. Kapura nem volt veszélyes, mezőnyben volt egy-két jó összjátéka.

Vinicius Jr. (8)
Fantasztikusan szállt be ezúttal a brazil szélső, teljesen szétzilálta a Sevilla düledező jobb oldalát a lendületes elfutásokkal. A beállás után egyből egy sprint és egy kis dribli után volt lehetősége, majd egy zseniális egyéni akció után hozta óriási helyzetbe egy cutbackkel a második hullámban érkező Kroost. Szép munka!

200119_vinicius

Ferland Mendy (6,5)
Szokás szerint nem a támadójátékba hozott fényt, de a találkozó ezen szakaszában már a három pontot kellett óvni, amihez mindig jól jön, ha a szélen képtelenek megverni a védőt.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (7)
Általában azt szoktuk vele kapcsolatban elmondani, hogy egész jó kezdőket pakol fel, majd mindent felborít pár érthetetlen cserével. Ezúttal viszont inkább a kezdőnél éreztem némi bizonytalanságot Lucas láttán, viszont a francia mester ezúttal jókat húzott, és időben tette mindezt. Vinicius és Mendy beállítása is kiváló döntésnek bizonyult, felélénkítették a bal oldalt, viszont megszilárdították, ami a védekezést illeti. A küldetést teljesítette, azaz begyűjtötte otthon a három pontot egy kemény ellenféllel szemben, a hibák pedig olyan jellegűek, amelyek jó elemzéssel, vagy személyi változtatással javíthatóak.
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…