Gól, vagy nem gól? Bírói vélemények a Sevilla elleni meccs vitás eseteiről

A Real Madrid – Sevilla mérkőzésen nem volt hiány vitás helyzetekben. A vendégek két gólt is szereztek a mérkőzésen, az elsőt a videófelvételek vizsgálata után visszavonták, a másodikat azonban nem. A MARCA és az AS korábbi bírókat kérdezett meg az esetekről.

Az első kérdéses helyzet De Jong fejesgóljával végződött, miután az őt lekövető Militãót Gudelj állította meg. A VAR jelzést küldött a bírónak az esetről, aki a felvételek megtekintése után úgy ítélte meg, hogy a brazil védőt szabálytalanul akadályozták, így érvénytelenítette a találatot.

Az AS Eduardo Iturralde Gonzálezt kérte fel a találkozón történt vitás helyzetek kielemzésére. A korábbi játékvezető úgy érzi, a bíró jól döntött: „A futballban ez a fajta belépő szabálytalannak minősül. A Sevilla játékosa tesz egy apró mozdulatot annak érdekében, hogy útját állja a Madrid játékosának. De nem a feltartásért nem szabadott volna megadni a gólt. Szabálytalanság történt. Arra nincs lehetőség, hogy a mérkőzés összes feltartását VAR segítségével elemezzük ki, de a szabálytalanságot az a játékos követte el, amelyik a védő útjába állt, ezzel pedig az esését okozta.”

Militao

A MARCA viszont Juan Andujar Oliver véleményét kérte ki, aki úgy gondolja, hibás döntés volt a gól visszavonása. „Nem gondolom, hogy Gudelj szabálytalankodott Militãóval szemben” – mondta a korábbi játékvezető. „A Sevilla játékosa hátat fordít és nem mozdul, nem blokkolt. A Real Madrid védője az, aki kierőszakolja a kontaktot, de amikor a bíró odament a monitorhoz, már egyértelmű volt, hogy nem fogja megadni.”

A Sevilla megadott találatánál viszont már egyetért a két szakember. Iturralde utalva az első találat körüli vitára elmondta, hogy „azoknak, akik azt mondják, hogy botrányos döntés született az első esetnél, azt mondom, hogy na ez volt az igazán botrányos”.

Munir

„Az új szabályok értelmében akkor, ha egy támadó kézzel ér a labdához, majd egy ilyen helyzetből gól születik, akkor a találat érvénytelen, függetlenül attól, hogy szándékos volt-e a mozdulat, vagy sem” – mondta az AS szakértője.

A MARCA megbízottja hasonló véleményen van, mint kollégája: „A gólt nem szabadott volna megadni, mivel a labda hozzáért Munir kezéhez, az új szabályok szerint pedig a találatot akkor is érvényteleníteni kellett volna, ha ezt a mozdulatot nem minősítjük szándékosnak.”
 

Forrás: MARCA, AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK