Zidane felállította a védelmi vonalat

A stabil védelem, mint az első fontos lépés.

2018-at írunk. Cristiano Ronaldo még szinte ki sem tette a lábát a küszöbön, amikor Zinédine Zidane visszatért a Real Madridhoz, ahol egy góllövéssel hadilábon álló csapatot talált.

A királyi gárda a francia szakember első korszaka során átlagosan pazarnak számító 2,5 gólt lőtt ellenfelei hálójába, azonban visszatérését követően ez a szám csupán 1,7 volt. Ez betudható volt annak, hogy a támadó harmadon belül egyedül Benzema teljesítményén látszott, hogy egy szinttel feljebb tudott lépni Ronaldo távozását követően.

A fociban a győzelem receptje nem más, minthogy több gólt lőj az ellenfelednél. Ezt Zidane is pontosan tudta, és a támadósor gyengélkedését látván egy valóságos falat húzott fel saját kapuja elé, amivel el tudta érni, hogy az adott konkurens még náluk is kevesebb gólt szerezhessen. Ennek köszönhetően a szezon hátralevő részében mindösszesen 0,81 gólt kaptak meccsenként.

Zidane

Az előző szezonban ez a szám ismét 1,3-ra nőt, ám még így is a 2016-17-es bajnoki címmel végződő idényük teljesítményével (1,2) vetekedett, más kérdés, hogy akkor emellé átlagosan 2,88-szor bizonyult tehetetlennek az ellenfél hálóőre.

Az idei évben a blancók találkozónként 2,11 gólt tudnak felmutatni, ami még mindig elmarad régi önmaguktól, de már mérföldekkel jobb, mint a tavalyi 1,45-ös átlag.

Idén mégsem a támadójátéka teszi naggyá a csapatot, hanem az 5 nagy bajnokság csapatai között legjobbnak számító védelme. Csupán 12 gólt engedtek be az idei kiírásban, az Atlético Madriddal egyetemben, így ha nem lennének egymás ősi riválisai, még úgy is fogalmazhatnánk, hogy kéz a kézben viszik a pálmát.

Őket követi a PSG 13 kapott góllal, míg a Bundesligában az idén remek teljesítményt nyújtó Borussia Mönchengladbach (18), a Seria A-ban az Inter (16), a Premier League-ben pedig a Liverpool (14) együttese tudhatja magáénak a legjobb védelmet.

Egyéb ligákat is figyelembe véve az eddig mindösszesen 6 gólt kapó Benfica állhat a pódium legfelső fokán, második helyen a tabellán is mögöttük loholó Porto tartózkodik 9 kapott góllal, a harmadik helyet pedig a holland AZ Alkmaar foglalja el, akiknek eddig 11-szer kellett kiszedniük a bőrt saját hálójukból.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK