Miért kellene a Real Madridnak leigazolnia Adama Traorét?

Egy érdekes írás arról, hogy miért lenne érdemes a Real Madridnak megvizsgálnia a Barcelonánál nevelkedett spanyol tehetség helyzetét és fejlődését. A játékos nemrég flörtölt a Real Madriddal egy interjúban, de nézzük, hogy is alakult számára az elmúlt időszak.

Adama Traoré idei fejlődése sokaknak szemet szúrt, nemcsak Angliában, hanem sok más helyen is felfigyeltek rá. Végső soron mégiscsak a La Masía növendéke volt. Mindig is nagy jövőt jósoltak neki, és most – a Middlesbrough-nál és az Aston Villánál jelentkező nehézségek után – végre befutni látszik.

Állandóan kritizálták az elhibázott utolsó passzai miatt, azonban Nuno Espírito Santo kezei alatt folyamatosan fejlődött a játék minden elemében. Hihetetlen sebessége és az utolsó labdaérintésekben való fejlődése teszi őt a Premier League egyik legrettegettebb játékosává az idei szezonban.

Traore

Nemrégiben Traoré teljes bizonyossággal jelentette ki, hogy nem mondana nemet a Real Madridnak azért, mert a Barcelona csapatánál nevelkedett. Ez akár egyfajta jelzésként is szolgálhat a spanyol fővárosban.

Adama az eddigi szezonban 4 gólt és 4 gólpasszt jegyez. Nagy munkabírású játékos, néhány alkalommal jobboldali védőként is bevetették. Meccsenként átlagosan 5.6 sikeres cselt mutat be és 1.3 kulcspasszal jelentkezik, ami papíron nem tűnik valami soknak. Azonban folyamatosan fejlődik és ezek a számok a jövőben csak emelkedni fognak.

Az 1.3 kulcspassz/meccs mutató a legjobb eddigi karrierje során és a cselezési statisztikái is a második helyen szerepelnek ebben a tekintetben. A legtermékenyebb a 2017-2018-as szezonban volt cselek tekintetében, amikor a Championshipben a Middlesbrough-nál játszott kölcsönben, ezt követően került a Wolverhamtpon Wanderers csapatába.

A Middlesbrough 2016-2017-es Premier League szezonjában Adama Traoré igazi veszélyforrás volt, habár sosem tudott igazán berobbanni. Gyakran jelentkezett kiemelkedő teljesítménnyel, de nem volt lehetősége kiteljesedni, mivel a klub a szezon végén kiesett. Abban a szezonban Traoré 5 sikeres cselt mutatott be mérkőzésenként, de ehhez csak 0.7 kulcspassz/meccs mutató társult. Ez is bizonyítja, hogy mennyit fejlődött az évek során. 

Ennél is fontosabb, hogy a fiatal játékos a játék többi elemében is kiemelkedő, és ez nem csak a munkabírására vonatkozik. Ebben a szezonban meccsenként átlagosan 23 sikeres passzt hajtott végre, ez karrierje során az eddigi legjobb mutató. A második helyen az a bizonyos Premier League-ben töltött esztendő áll a Middlesbrough színeiben – 13.7 sikeres passzal meccsenként. Ezek mellett több szerelést hajt végre és többet is nyer meg, mint eddig – szám szerint 1.2-t és 0.5-t átlagol. 

Traore

Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője csak pozitívan tudott nyilatkozni róla. A német szakember szerint: „Ő nagyon veszélyes. Nagy területen Jaime Vardy-t nehéz levédekezni, de úgy gondolom, Traorét még nehezebb a kivételes sebessége miatt.”

Gareth Bale jövője a Real Madrid csapatánál állandóan a levegőben lóg, és ezen nem segítenek a különböző viták sem. Ez ugyanúgy igaz James Rodríguezre is, akit nemrég az Everton csapatával boronáltak össze. Az ő jövője sem biztos, hiszen már nyáron is közel került a Napoli együtteséhez. Lucas Vázquez helyzete stabil Zinédine Zidane keretében és Rodrygo Goes is egyre jobb formába lendül, ezt bizonyítja a Galatasaray ellen szerzett mesterhármasa is. 

A Real Madridnak a jobb oldalát mindenképp meg kell erősítenie a közeljövőben. Nem egy potenciális világsztárral, akinek még sokat kell fejlődnie, mint amilyen Rodrygo, hanem egy kiforrott játékossal, aki ismeri a spanyol focit és a kultúrát, és képes elvégezni a piszkos munkát. Ilyen szempontból Adama Traoré szinte tökéletes választás lenne: a Barcelona akadémiáján nevelkedett és a spanyol U-válogatottak meghatározó játékosa volt. A tény, hogy a Wolverhampton csapatában gyakran szélsőhátvédet játszik azt bizonyítja, hogy sokoldalú játékos. Ezt támasztja alá a remek szerelési statisztikája. Otthonosan mozog Spanyolországban, ismerős számára a helyi kultúra. A fővárosi együttesnek mindenképpen fontolóra kellene vennie a megszerzését.

Forrás: Soccity
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK