Fede Valverde, a példakép

Avagy hogyan vált kulcsjátékossá a fiatal uruguayi.

A Real Madrid 5 millió eurót költött Fede Valverde átigazolására 2015-ben. A középpályás egy ideig nem is csatlakozhatott a klubhoz, tekintve, hogy még nem volt 18 éves, de öt év elteltével a Santiago Bernabéu stadion példaképévé nőtte ki magát.

Először a Castillában tündökölt, majd a Deportivo la Coruna csapatában játszott kölcsönben, ezt követően azonban kissé megtorpant a fejlődésben a 2018-2019-es szezon kezdetén. Santiago Solari ugyan adott neki néhány játékpercet az első csapatban, de Zinédine Zidane visszatérése hozta meg számára az áttörést.

A blancók a 2019-es nyári átigazolási időszakban középpályást kerestek, és a csapattal többször is szóba hozták Paul Pogbát, azonban Valverde kihagyhatatlan játékossá nőtte ki magát a francia mester kezei alatt.

Valverde

A nehézkes szezonkezdet ellenére – az együttes megsemmisítő vereséget szenvedett a PSG csapatától és hazai pályán megszenvedett a Club Brugge-zsel – a Real Madrid megtalálta az egyensúlyt és meg is szerezte első trófeáját az idényben. Ebben kulcsszerepe volt az ifjú középpályásnak. Amellett, hogy szabálytalanságával megakadályozta Álvaro Moratát abban, hogy a támadó gólt szerezzen nevelőegyesülete ellen, tökéletesen vette le a terhet Casemiro válláról – és ez az egész szezonban jellemző volt.

Valverde az oka annak is, hogy a habfehér gárda megtalálta az egyensúlyt és remek futballt játszva nagy esélye van a spanyol bajnoki cím megszerzésére. Energikussága révén remekül helyettesítette a hiányzó Luka Modrićot. Casemiro és a fiatal uruguayi rengeteg fizikai munkát végeznek, így Toni Kroos előtérbe helyezheti kreativitását, de még Isco is profitál a középpálya stabilitásából.

Fede Valverde felbukkanása pontot tett a Pogba-ügy végére, a madridi szurkolók pedig nem is lehetnének boldogabbak az ifjú tehetség fejlődése láttán. Florentino Perez sosem riadt vissza attól, hogy csillagászati áron igazoljon játékosokat, azonban mióta Neymar 222 millió euró ellenében tette át a székhelyét Párizsba, a piac visszavonhatatlanul megváltozott. A Real Madrid változtatott eddigi politikáján, a fiatal és tehetséges játékosokra alapoz, ennek tökéletes példája Valverde berobbanása a csapatba. Egy középpályás, akit ötmillió euróért szereztek meg, tulajdonképpen 120 millió eurót takarított meg a klubnak, ezt az összeget pedig a stadion felújítására fordíthatják.

Valverde

Az idény eleje meglehetősen nehéz volt Zidane csapata számára, azonban a francia szakember észrevette, min kell változtatnia a pálya középső részén. A hatodik meccsnapon először kezdett a Valverde-Casemiro tandem. Az uruguayi játéka nem jelent kevesebb játékpercet Casemiro számára, hiszen a brazil a szezon csaknem minden meccsén pályára lépett, azonban Fede megjelenésével kevesebb kontaktot kell vállalnia. 13 mérkőzésen szerepeltek együtt, és ezen alkalmakkor egyszer sem szenvedett vereséget a csapat. A mérleg 9 győzelem és 4 döntetlen, és összesen 30 gólt szerzett az együttes négy kapott találat ellenében. A páros igazi falat alkot a pályán, ami különösen fontos volt abban az időszakban, amikor Eden Hazard még épp csak megismerkedett a spanyol kultúrával, majd rögtön meg is sérült.

A jelenlegi helyzetben a gólszerzéssel akadnak gondjai Zidane együttesének, azonban Rodrygo Goes és Vinícius Júnior is sokat fognak még fejlődni. Valverde segítségével a védelem áthatolhatatlanná vált, így a kapu előtt hiába hiányzik az a bizonyos átütő erő, ez nem kerül létfontosságú pontokba a bajnoki címre éhes csapatnak.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK