Zidane káprázatos mérlege: 19 meccsenként egy trófea!

Nagyjából 600 nappal ezelőtt nyerte meg a Real Madrid a tizenharmadik BL-címét Kijevben, ami mindezidáig Zidane utolsó trófeája volt a csapat menedzsereként, viszont a francia mester a Szuperkupa megnyerésével két számjegyhez ért a címek tekintetében. A hétvégi siker Zidane tizedik kupája volt a klub edzőjeként, és ehhez csupán 187 mérkőzésre volt szüksége, ami azt jelenti, hogy átlagban 19 meccsenként hoz új trófeát a Bernabéu vitrineibe.

Zizou így már csak négy serlegnyire van a Real Madrid történetének legsikeresebb edzőjétől, Miguel Muñoztól, aki madridi edzői pályafutása során 14 trófeát nyert 14 év alatt. Zidane-t Luis Molowny követi a sorban nyolc elsőséggel, utána pedig Vicente del Bosque jön hét kupával. Míg azonban Muñoznak nyolc év kellett ahhoz, hogy elérje a tízes számot, addig Zidane-nak ez feleannyi idő alatt sikerült. Muñozhoz hasonlóan egyébként Pep Guardiola is 14 címet nyert a Barcelona menedzsereként.

Akárcsak Muñoz annak idején, Zidane is egy csúfos barcelonai vereséget követően nem sokkal vette át a csapat irányítását. A 0-4-es vereség a Clásicón, majd végül a 2-2-es idegenbeli Valencia elleni iksz hozta el Rafa Benítez leváltását. Azóta Zidane Real Madridja minden egyes döntőben diadalmaskodni tudott ahova bejutott (közben pedig Solari is behúzta a klubvilágbajnokságot 2018 végén). A francia edző díjai: 3 Bajnokok Ligája, 2 UEFA-szuperkupa, 2 Spanyol Szuperkupa, 2 klubvilágbajnokság, és egy bajnoki elsőség. Az egyetlen kupa ami kerülgeti őt egyelőre, az a Király-kupa, ahol játékosként is kettőből két döntőt veszített el (a Deportivo és a Zaragoza ellen).

200114_zidane

Most Zidane már csak egy trófeára van Johan Cruyfftól, aki 11 címet zsebelt be a Barcelona edzőjeként. A Szuperkupával már sikerült beérnie Luis Enriquét, aki szintén tíz kupát nyert a katalán riválisnál töltött időszaka alatt. Már most a spanyol futball történetének negyedik legtöbb trófeát nyert edzője, a döntős mérlege pedig hibátlan, 9/9, ami egészen egyedülálló. Még Guardiola is „csak” nyolcat húzott be az első kilenc fináléjából…
 

Forrás: as.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK